Sunday Telegraph: Престъпна българска мафия плячкосва парите на ЕС

Престижният британски вестник публикува твърде критична кореспонденция за страната ни
16 ное 2008 17:36,
46
Sunday Telegraph: Престъпна българска мафия плячкосва парите на ЕС
Снимка: Dnes.bg

Обработвани до ден-днешен с плугове с конски впряг, просторните пасища на селскостопанска България открай време са известни с евтините си вина, силния тютюн, сладкия мед и сочните кайсии.

Така започва кореспонденцията на британския вестник Sunday Telegraph за „престъпната българска мафия, която плячкосва от ЕС“.

Но само една година, откакто това бивше кътче на съветската империя стана член на Европейския съюз, и неговите селски пътища кънтят от грохота на чисто нови джипове, а редом с порутените селски колиби са поникнали елегантни нови вили.

Сред местните, посръбващи ракия в селските кръчми, няма съмнение коя е най-изгодната реколта тия дни – тя се получава не от земята или лозята, а от купищата молби за субсидии с надпис САПАРД, пише авторът Колин Фрийман.

Официално Специалната предприсъединителна програма за селско стопанство и селско развитие е многомилиарден проект, създаден от Брюксел, за да помогне на страните от бившия източноевропейски блок да вкарат изостаналия си аграрен сектор в съвременния свят.

Но в България и в съседна Румъния селскостопанските работници вече бързо схващат това, което колегите им във Франция, Италия и Испания забелязаха за първи път преди 30 години – че при всички щедри субсидии, администрирани отдалеч, процъфтява измамата, пише Sunday Telegraph.

Авторът на кореспонденцията цитира депутата Атанас Атанасов, който разказва как при посещението му в провинциален град местните го попитали: "Знаете ли как се познава кой наоколо има субсидия от САПАРД? Просто вижте кой кара най-скъпите джипове. Не е случайно, че тези хора изведнъж забогатяха и това не е само в този град, а навсякъде".

Фондовете – крайъгълен камък от плана за разширяване на ЕС - първоначално целяха да отдалечат 8-милионното предимно славянско население на България от сферата на влияние на Москва - да го съблазнят, като ремонтират разпадащите се пътища и железопътни линии и заменят мрачния съветски стил на училищата и кметствата.

Но кампанията пренебрегна факта, че в България корумпираната, командвана от гангстери политическа класа, зародила се във вакуума на комунистическия крах, вече дължеше на Русия много повече, отколкото на Европа, пише Sunday Telegraph.

През 90-те години в българското правителство проникнаха бивши комунисти, бивши агенти от секретните служби и организирани престъпници, т.нар. дебели вратове, които до ден-днешен кръстосват булевардите на София, придружавани от бодигардове, и уреждат бизнес споровете с поръчкови убийства, вместо в съда.

За мнозина от тях субсидиите от ЕС са шансът на живота им, но не да възстановят страната си, а да напълнят джобовете си.

Въпреки че по-голямата част от корупцията остава неразкрита, няма никакво съмнение, че слуховете, които чува Атанасов при пътуванията си, са нещо повече от селски клюки. Това показа поредицата от дела, които започнаха в българските съдилища през последния месец - първите от лакмусовия тест, според израза на Брюксел, за готовността на София да си почисти къщата, се казва още в статията.

При едното дело осем членове на криминална мрежа, съставена от над 50 български предприятия, както твърдят българските следователи, ще се изправят пред съда за предполагаема злоупотреба с 4 млн. паунда от САПАРД за замяна на остаряло месопреработвателно оборудване.

Една от личностите - Марио Николов, който имал "близки връзки с българското правителство", е обвинен в прехвърляне на около 200 000 лв. на Социалистическата партия на премиера Сергей Станишев през 2005 г., пише Sunday Telegraph, позовавайки се на доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И на мен статията ми хареса. Смятам, че моята родина е райско кътче, но това, което направиха някои хора е непростимо. Надявам се, че ще се стигне до масово отрезвяване преди да се затрием съвсем.
4
0
 
0
 
! Отговори
Няма зна4ение преди 15 години
Това е супер точна статив.Просто истината,само 4е са спестени и доста неща от българската мизерия.България не заслужава да е в ЕС,не заслужава никакви субсидии.Заслужава една табела с надпис 'Подарява се',само 4е няма да има кой да я вземе.....
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Искам да кажа на всички лакомници ,че ;*** ,ГЛАВА ЗАТРИВА; и още нещо ***
2
0
 
0
 
! Отговори
чочо преди 15 години
Абе какво става?Нали само ЮРот пишел измишлъотини?За тези сега какво ше кажат апологетите на престъпността у нас?
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Muahahahah tia otkriha toplata voda!!!!!