Подземни съкровища в центъра на София

Или какво разкриха разкопките за метрото
18 мар 2010 09:51,
128
Подземни съкровища в центъра на София
Снимки: Dnes.bg

Строежът на втория лъч на софийското метро доведе до разкриването на нови факти от многолетната история на града.

Изненадващо, първите останки от миналото (гробове от периода на българското Възраждане) „лъснаха” буквално на сантиметри от асфалтовата настилка на столичния булевард Мария Луиза.

Извършваното в момента археологическо проучване по трасето на големия инфраструктурен проект е планирано и няма да стане причина за забавяне на пуска на метрото.

Още по темата

Въпреки многото строежи и изкопи, извършавани многократно и на голяма дълбочина, в самия център на столицата вече са разкрити останките от сгради и структури от три различни епохи.

В списъка на откритията са две средновековни църкви, два некропола (около тях), засечени са сгради от периода на късната античност (IV –VII в.) и антична улица, подобна на запазената частично в подлеза между Президентството и Министерски съвет.

Откритите в близост архитектурни детайли (част от колона, база и архитрав) говорят за наличието на представителна антична сграда или сгради в близост до извършваното проучване, което попада и в рамките на крепостните стени на Сердика.

Особен интерес представляват и пластовете от периода на Средновековието. Поради продължителността на живота в голям град като София често средновековните останки са разрушвани от по-късни сгради, изникнали на тяхно място.

И двете разкрити цъкви са запазени частично, разсечени от прокарания водопровод и колектор на кабели през 50-те години на миналия век, когато археологическите проучвания не са били обвързани с изграждането на подземната инфраструктура.

По тази причина изненадващо откритие се оказаха запазените стенописи и в двете църкви.

В първата по-малка църква (която вероятно датира от XIII – XIV в.) те още не са разкрити, заради трудния достъп и опасността да бъдат увредени от атмосферните влияния.

Вторият слой стенописи на втората, по-голяма църква, предизвика възхищението на специалисти, които го сравняват по качество и цветове със стенописите на Боянската църква.

Един от най-неотложните проблеми, чието разрешаване предстои е как и къде ще бъдат запазени стенописите, които е възможно да датират още от края на XII в.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
15
 
! Отговори
100% преди 14 години
Естествено, че София не е центъра на Вселената! Но на това трябва вие да обърнете внимание, защото се стремите към София с неизмити зъби, мръсни нокти и загрубели лакти така, сякаш е центъра на Вселената. Нидей рива за мени Павликеееенииии ;)
21
8
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 14 години
Браво , градски само така!!!Не може да има и сравнение между забележителностите на Пловдив, и сивата ,прашна София.А проекта , на главната улица , съвсем ще ви удари в земята.
20
0
 
9
 
! Отговори
хахахах преди 14 години
опа сори. В истанбул бяха намерили доста кораби копаеки за някакъв мащабен проект мисля че беше метро. И като даваха интервю с гл. археолог тои каза "Докато не си свършим работата тук няма да се работи" И така 2-3 години ги местеха тези кораби. А тука кво ще стане може ли да познаете :)
19
5
 
7
 
! Отговори
4567 преди 14 години
Вие сте забележително неориентиран индивид! Да сте чували мотото "От тук започва България" - то не е софийско! Ако искате се поинтересувайте от къде точно започва България и защо София не е центъра на вселената!
18
0
 
18
 
! Отговори
ахаххаха преди 14 години
В америка бяха спряли строежа на метрото си с години за да могат да запазят археологическите си находки а те не са били на повече от 200 години. А тука за 1 месец ще ги преместят и половината ще бъдат повредени.
17
6
 
8
 
! Отговори
с. преди 14 години
Ами спор няма за Пловдив!Но София е не по-малко древна!Така че напълно подкрепям колегата!Айде на каруците!
16
4
 
6
 
! Отговори
200% преди 14 години
Където ще ме посрещнат натоканите парцали по "Главната", които никога не са избърсали прах в панелния си коптор.
15
0
 
6
 
! Отговори
над 55 преди 14 години
Ей сега г-жа Фандъкова да назвачи специалисти с правомощия,не да спират строежа,ами да съдеистват и да представят в Брюксел"купища " папки,Че ве сме приети по милост в ЕС ,ами това ни се полага ,по право и историческа даденост.Рев,кански рев,не плач,и РЕКЛАМА му е майката.
14
5
 
20
 
! Отговори
до 100% преди 14 години
Господин комплексар, ако искате да нагазите и Вие в древна цивилизация отидете до Филипопол или иначе-казано Пловдив.
13
24
 
13
 
! Отговори
100% преди 14 години
Скъпи турбо селяни, тази статия ви показва, къде сте нагазили - в много стара цивилизация. Много ви моля, качете се на каруците си, съберете си бухчите, вземете си селските обноски и увисналите *** и се върнете обратно в прашната периферия на страната ни.
12
0
 
35
 
! Отговори
Жорката преди 14 години
По-добре ако трябва и до 2050та да чакаме, но да се запази облика и историята на града, отколкото да напостроим за 10 години 1000 архитектурни безумия дето внуците ни да се срамуват и да се ччудят как да ги махат. Така че евалата на археолозите, нека си работят на спокойствие.
11
0
 
15
 
! Отговори
България преди 14 години
Да остане така като Св петка в подлеза на ЦУМ разкрито пък колите да минават през паркинга на ЦУМ
10
0
 
21
 
! Отговори
над 55 преди 14 години
До 1. Пич.Почти съм съгласен с теб.Ама Божидар Димитров ,да ревне в европа,да дават пари,защото,тяхнага история освен ог Рим и Гърция е и от Балканите.А за да ни уважат,трябва да им покажем нашите строежи от 7 и 8 век.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И сега какво правим - това сега няма как да го заровят - ще остане така - а булеварда какво правим ще минава през паркинга на ЦУМ ли !? *** якото
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
щеше да стане,ама ако не беше в БГ.Тука ще остане мечата.
7
0
 
32
 
! Отговори
супер преди 14 години
Трябва така да се направят тези разкопки, че да се виждат руините.Да се осветят с хубаво осветление за вечерно време.Дано да ги направят добре, защото ние имаме история, с която трябва да се гордеем.Ще станем много красива столица със забележителности.Като идват чужденци да има какво да видят, а не само просяци и бездомни кучета.
6
5
 
4
 
! Отговори
aMorph преди 14 години
По принцип в цял свят, се прави подробна скица и схема на всичко, което се открива, но после се изрязва и се премества. Обикновено за тези неща винаги има предположения в историческите архиви, затова и повечето неща не са безвъзвратно разрушени. Трябва да се пазят , но ако наистина имат културно значение, в противен случай нека останат на друго място, но да не пречат на строежа на Метрото, което ще спаси София.
5
0
 
43
 
! Отговори
simper idem преди 14 години
Дали метрото ще стане 2050 или 2100 година не е от особен проблем предвид че говорим за артефакти на 700 и нагоре години ! След 1 век хората ще казват :тия диваци на времето заради едно загубено метро погубиха безценни съкровища !
4
3
 
31
 
! Отговори
Турист преди 14 години
Поради подобна причина в Рим също има само 2 лъча метро ... просто където и да копнат хората,все археология ... ценно култорно-историческо богадство ...
3
1
 
34
 
! Отговори
angelo преди 14 години
ti iavno si niakoi puber ili selcho horata v cial sviat si paziat tezi ostanki no ti kakvo razbirash osven da pushish treva i piesh bira