Овчаров: Скокът на газа е следствие от подвизите на Трайков

Бившият енергиен министър иска акция “Плямпачите”
30 юни 2010 16:34, Красимир Ангелов
289
Овчаров: Скокът на газа е следствие от подвизите на Трайков
Снимка: БГНЕС

“Само около четири процента от увеличението с близо 25 на сто на цената на природния газ е свързано с клаузата по договора за транзита с "Газпром", сключен от предишното правителство”.

Това обясни в парламента бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от "Коалиция за България" Румен Овчаров.

Той бе категоричен, че останалите проценти от увеличението са "следствие от подвизите" на министър Трайчо Трайков по задържане на цената на природния газ, неприлагането на механизма на формулата от предишното увеличение и от елементите по нея.

Бившият ресорен министър обясни, че преди 5 години "Газпром" и Русия са поискали природният газ да се плаща по пазарни цени.

Поради тази причина българската страна е взела решение, че е по-добре да се предоговорят условията на договора, за да се постигне плавно повишаване на цената.

“Ако го нямаше новия договор, от 1 януари 2011 г. цената на природния газ трябваше да се увеличи с около 30 процента и то независимо от всички останали увеличения, които сега се извършват”, продължи Овчаров.

Червеният депутат иронично предложи на премиера Бойко Борисов да бъде извършена операция "Плямпачите".

Още по темата

Според него "на няколко души трябва да им бъде отнет звукът" и тяхното мнение да не се слуша от обществеността и от министър-председателя, защото вредят и "от плямпането" им има вреда за държавата.

От своя страна бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че с подписването на новия договор с "Газпром" България е избегнала криза, каквато претърпя Украйна.

“До 2013 г. единственият шанс за доставка на газ се нарича "Газпром", заяви Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
3
 
! Отговори
99 преди 14 години
Проблемът е че от 20 години не съм гласувал за никоя партийка,защото всички са еднакво смрадливи,но тия ми плашат окото.25% са и за герберите,и още утре ще изреваш защОто ГЕРБ няма да ти плати фактуритеИскаме американски евтин газ,Бойко да ни го докара незабавно а не вдига газта с 25%
220
1
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
Съдят не садят. Те отдавна са ни посадили на пачи яйца. Още 1944 година.Като сравнявам "правописа" и *** и упорито мнение, че у нас се отглеждат кокошки и тютюн си мисля, че целият ви клас от Рабфака е във форума. Може да сте го обсъждали и в клуба на офицерите и сержантите от резерва.
219
4
 
1
 
! Отговори
do 234 преди 14 години
Според теб бойко ни увеличава газта защото е некадърен да ни докара с танкери по евтина газ.Да ама бойко знае че си глупав,и той ако беше кадърен нямаше да я увеличава с 25%.Бегай на тютюна
218
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гордостта на България Цвети Пиронкова излиза на централния корт на Уимбълдън в 15:00 часа за полуфиналния двубой срещу Вера Звонарьова.Организаторите решиха двубоя на Цвети да бъде първи по програма, а след тях на корта излизат Серина Уилямс и Петра Квитова. Пиронкова победи вече три рускини на турнира, а сега идва ред на Звонарьова.Двете са се срещали само веднъж, на турнира "Кремъл Къп" в Москва, когато Цвети бе повече от ясна и даде само два гейма на Звонарьова. Двубоят може да бъде наблюдаван по TV + или в интернет. Topsport.bg ще публикува линкове на своите читатели, където могат да проследят двубоя.
217
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо лъжеш бе ? Пиронкова играе утре....
216
3
 
6
 
! Отговори
DO 234 преди 14 години
Бойко замразява Белене където са налети 2 милиарда,руснаците ще ни садят за неустойка още 1 милиард,ами Бойко ще им даде още 1 милиард за неустойка за газта е проблемът е решен,ама по твойта тапа логика,и утре откъде ще купим газ?Газта прекарана с танкери стува двойно,ти с тютюна и кокошките ли ще я платиш
215
2
 
9
 
! Отговори
Сет преди 14 години
Перонкова току що преби Звонарьова, вчера претрепа и Винас Хуилямс. Балгария бие сащ и русия - Ура !
214
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Комплексирахте ме вече бе пишман газови, атомни, адронно колайдерови и селскостопански експерти. Преди да пишете великите си мнения , препоръки, попържни и т.н., прочетете дивотиите назад.Бива губене на време , бива, ама чак пък толкова?
213
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Комплексирахте ме вече бе пишман газови, атомни, адронно колайдерови и селскостопански експерти. Преди да пишете великите си мнения , препоръки, попържни и т.н., прочетете дивотиите назад.Бива губене на време , бива, ама чак пък толкова?
212
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Серго направи много бели,но не ни вкара в икономическа или политическа война.Гледате турски новини не саради серго а заради това че сте страхлив народ и сте кадърни да се защитавате само тук зад екрана.Бойко се дърви на руснаците,защото не му пука за народа.Ние ще платим фактурата 25%.Престанете да търсите виновника:всички са виновни
211
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
фанатик едва ли ...........а будала няма да казвам кой е.............. има си договор подписан от тоз на снимката, ББ не може да определя сам цената....... затова като се подписват договори после се носи и отговорност.........защо депутатите не направят комисия и да видят изгодна ли е цената ? А газта е стока и може да се купува отвсякъде, набиите си го в главите - има начини
210
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ти или си болен или си фанатикскандинавците спират да подават газ на европа бе будала,ти да не мислиш че чичо сам им кара от САЩАми да ти докара боко и на теб с танкери,защо я вдига с 25%,
209
1
 
4
 
! Отговори
за 233 преди 14 години
ами ще видим..ако им предложат същите условия, като на нас няма да стане..... основна пречка пред потока е алчността на Газпром.........
208
4
 
5
 
! Отговори
doomchant преди 14 години
"Ами няма как да стане Ю. поток.."Какво им пречи на руснаците да го прекарат Южния поток през Румъния - трасето било 20-30км по-дълго отколкото ако минава през България. Има идеи за такъв вариант. Плюс това може да се окаже, че румънците имат по-трезво мислещи политици. А ние ще се топлиме на въглища, които пак някоя мутра ще ни ги продава, няма как.Накрая всичко това, което можеше да се построи в България ще се построи в Румъния и Турция.
207
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ох-ооо, Странджо, ти тук ли си бил бре ! ... А аз помислих, че е някой човек.
206
2
 
4
 
! Отговори
за 229 преди 14 години
Бабке наистина си в тундрата :)) поляците имат терминал за разтоварване на втечнен газ от хамерика и не им дреме за руския........тук даже не се споменава........ защо ли ?
205
4
 
4
 
! Отговори
333 преди 14 години
Скандинавските държави спират да подавт газ за Европа,защото имат резерви само за 5 години.Ти за какво мислиш че Франция се включи в северния поток към Германия!Гърция карат с танкери също руски газ.Южния поток не пречи на Набуко защото той е под въпрос заради турците.Колкото и да ви е неприятно,световните запаси на газ ги притежава Русия
204
3
 
3
 
! Отговори
баба Тундра преди 14 години
Толкова време сме демокрация вече, не можаха ли да пуснат един пожарен маркуч до САЩ и да докарат обилно количество газ оттам ? Стига с тази пияна зависимост от Сибир и Тюмен.
203
2
 
4
 
! Отговори
за 226 преди 14 години
има договор, за срамотиите секретен -не знаем какво пише там....интересно депутатите дали знаят или руското лоби не им дава да го прочетат........а увеличението на цената ще доведе до падане на потреблението и вероятно фалиране на топлофикациите.........а може би това трябва да стане........
202
0
 
5
 
! Отговори
за 224 преди 14 години
ходил съм преди 20 години, на всички митинги............грешката ни беше, че вместо да изхвърлим ние ги оставихме в Народното събрание