Овчаров: Скокът на газа е следствие от подвизите на Трайков

Бившият енергиен министър иска акция “Плямпачите”
30 юни 2010 16:34, Красимир Ангелов
289
Овчаров: Скокът на газа е следствие от подвизите на Трайков
Снимка: БГНЕС

“Само около четири процента от увеличението с близо 25 на сто на цената на природния газ е свързано с клаузата по договора за транзита с "Газпром", сключен от предишното правителство”.

Това обясни в парламента бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от "Коалиция за България" Румен Овчаров.

Той бе категоричен, че останалите проценти от увеличението са "следствие от подвизите" на министър Трайчо Трайков по задържане на цената на природния газ, неприлагането на механизма на формулата от предишното увеличение и от елементите по нея.

Бившият ресорен министър обясни, че преди 5 години "Газпром" и Русия са поискали природният газ да се плаща по пазарни цени.

Поради тази причина българската страна е взела решение, че е по-добре да се предоговорят условията на договора, за да се постигне плавно повишаване на цената.

“Ако го нямаше новия договор, от 1 януари 2011 г. цената на природния газ трябваше да се увеличи с около 30 процента и то независимо от всички останали увеличения, които сега се извършват”, продължи Овчаров.

Червеният депутат иронично предложи на премиера Бойко Борисов да бъде извършена операция "Плямпачите".

Още по темата

Според него "на няколко души трябва да им бъде отнет звукът" и тяхното мнение да не се слуша от обществеността и от министър-председателя, защото вредят и "от плямпането" им има вреда за държавата.

От своя страна бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че с подписването на новия договор с "Газпром" България е избегнала криза, каквато претърпя Украйна.

“До 2013 г. единственият шанс за доставка на газ се нарича "Газпром", заяви Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
3
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
Ние не искаме по-евтина газ от Русия ***, ние искаме да плащаме като другите, а не двойно и тройно по-скъпо...Даймлер Бенц не прави разлика между клиентите си..., но тя не прави политика,а икономика за разлика от Газпром...
180
6
 
14
 
! Отговори
торнадо преди 14 години
червени *** . сьсипахте Бьлгария.тьпи продажници.
179
2
 
3
 
! Отговори
Цял проводник преди 14 години
Понеже *** ме банна като полупроводник, искам да те предупредя да не се изпускаш върху компютъра, защото вече бате ти Тошо го няма за да те обърше.
178
6
 
11
 
! Отговори
Aкъл море преди 14 години
Цената на Mercedes S клас се определя от Daimler Benz, a цената на руската газ от Газпром. Ако имаш необходимите средства, никой няма да те спре да купуваш.Няма никаква причина Русия да продава газ на България на ниски цени, когато 20 год. вече България бълва помия срещу Русия.Ако БГ беше добронамерена към Русия, можеше да получава ефтина енергия.Въпросът е какво получава БГ от САЩ за угодническото си поведение?
177
5
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
Няма по нагло същество от комуниста.
176
2
 
10
 
! Отговори
Soren преди 14 години
Бившият ресорен министър обясни, че преди 5 години "Газпром" и Русия са поискали природният газ да се плаща по пазарни цени...А защо не се плаща по пазарни цени?!?! В ерата на интернет не е трудно да се провери колко е международната пазарна цена на природния газ и колко е длъжна да плаща България на Газпром. Цената в момента на българската граница е 338,7 долара за 1000 куб.м. Германия е успяла да договори със същия този "Газпром" цена от 150 долара за хиляда кубически метра газ.
175
4
 
1
 
! Отговори
до 195 преди 14 години
С почести, как...?! Както по целия свят.Справка - перверзника *** Берлускони.
174
0
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 14 години
Децата на комунистите сами не могат да се уредят ,трябва татковците им да го направят, обаче ако ги държим далеч от властта въпросните родители могат да ми уредят х...
173
9
 
9
 
! Отговори
Патреарх Евтим преди 14 години
Бъки, Мъки.. Само Тодор Живков се грижеше за народа, а тези от 20 г. насам световните мутри си ги прехвърлят като фолкпевици.Затова на Бай Тошо народа започва да му поставя паметници повсеместно.
172
2
 
11
 
! Отговори
za 195 преди 14 години
Като Чаушеску...по комунистически- без съд и присъда
171
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гоце,Станишев,Р.Овч. са национални предатели,а как се наказват такива?.
170
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не напразно навремето Бъки бе посрещнат с фанфари на летището. Осигури ни евтин газ човека. Докато този на снимката си осигури децата до девето коляно за наша сметка. За такива родоотстъпници -линч!
169
1
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
Вързани са като свински черва. Ако беше само за отопление има алтернатива, лошото е,че се убива промишлеността и това е целта на тези които направиха бетонните безумия по морето и планината. Някой трябва да работи там.
168
1
 
11
 
! Отговори
MayDay преди 14 години
Така е по принцип, ама ако ги чакаме да измрат от старост, вече техните дечица ще са се намърдали на топли местенца и те ще продължават бащиното дело. Така са научени. Комунист не е идеология, това е диагноза!
167
5
 
4
 
! Отговори
Шел преди 14 години
Когото и да изберете, все чепат ще го ядете !
166
0
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 14 години
Излишно се вълнуваш, все пак болшинството гласоподаватели на комунистите са доста възрастни и с течение на времето биологичните закони ще си вземат своето! Такива като този зъблестия на снимката просто ги отпиши. Крадливи комунисти има ,безсмъртни не
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Dr.Vasilev,NEMOJESTITE GI GLEDAH OKOLO 50 godini
164
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо парламента не направи комисия, която да разгледа тайното споразумение на Р.*** и да реши дали е в интерес на българската страна?! Нали сме парламентарна демокрация........
163
0
 
9
 
! Отговори
5625 преди 14 години
мдааа....... Наглите са си тук
162
5
 
15
 
! Отговори
MayDay преди 14 години
Това, че комунистите не бяха избити (като румънските) 89-та година, имуществото им конфискувано и помагачите им хвърлени в затвора Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА НА ПРЕХОДА! Но има една поговорка "По-добре късно, отколкото никога!"