73-ти сме в света по корупция

Турция отличник на Балканите, скандинавските страни – в света
Обновена: 26 окт 2010 14:39 | 26 окт 2010 14:15, Красимир Ангелов
129
73-ти сме в света по корупция
Снимка: Dnes.bg

България се нарежда на 73-то място в света при изследването на индекса за възприятие на корупцията, изготвен от международната асоциация  Transparency International.

Корупционният индекс на страната ни за 2010 година се е понижил с 0,2 пункта – от 3,8 на 3,6.

В изследването са включени общо 178 държави от целия свят, като 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 – за най-ниско.

Корупционният индекс е комплексен индикатор, базиран на информация, получена от оценката на чуждестранни представители на бизнеса, както и анализатори и експерти от целия свят.

За поредна година отличниците в борбата с корупцията са скандинавските държави и в частност Дания, която е с индекс 9,3.

Следват Нова Зеландия, Сингапур и Финландия, а в дъното са Афганистан, Мианмар (и двете с индекс 1,4) и Сомалия с индекс 1,1.

България, Румъния и Гърция имат най-ниски индекси на възприятие в целия ЕС, посочи изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Диана Ковачева.

Според нея липсата на единност между изпълнителната и съдебната власт в страната ни изпраща сигнали към чуждите инвеститори и това влияе негативно върху индекса на възприятието на корупцията.

“Този индекс не измерва кое правителство е най-корумпирано, а отчита нивото и разпространението на корупцията в цялото общество”, уточни Ковачева.

От своя страна политологът Огнян Минчев отчете, че намалението на българския индекс е симптоматично с оглед политическите събития в страната.

През изминалата година имаше повишение на индекса вследствие на политическата промяна в страната, но тази година “декларирането на политическа воля не е достатъчно за поддържане на високите резултати”, допълни Минчев.

Той посочи още, че има връзка между ниските резултати на България в битката срещу корупцията и зависимостта на българската енергетика от руски компании.

Политологът подчерта, че Русия е на 154-то място в класацията, а “руските институции и бизнес корпорации възпроизвеждат критично ниско равнище на прозрачността при осъществяването на своята дейност”.

"Не може 100% да си зависим от страни и институции, които са на дъното на таблицата, и да очакват да растеш към нейния връх", подчерта Минчев.

Според изследването средният индекс на възприятието на корупцията в ЕС е 6,3 пункта, а този за страните от Югоизточна Европа е 4,0.

Отличник в региона по отношение на борбата с корупцията за 2010 година е Естония с 6,5 пункта, а Турция изпреварва повечето балкански страни с индекс 4,4 пункта.

“Резултатите от тазгодишния Индекс за възприятие на корупцията показват отново, че тя е световен проблем, който трябва да бъде взет предвид при изработването на глобалните политики за реформи”, отбелязва в заключение докладът на Transparency International.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: корупция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
7
 
! Отговори
Фен преди 13 години
Ама разбира се, че не е корумпиран! С една партия и едно правителство в джоба, с една или повече банки в другия джоб, с цялата мафия, полиция и силови структури и групировки зад гърба си и т.н. и т.н. та за какво му е да си цапа ръцете с корупция, като просто си е купил цялата държава? Та какво сам на себе си ли да дава подкупи и рушвети?!!
91
1
 
3
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
И моля ви прочетете какво съм писал,че тука някакъв ми пише за ББ,който въобще не съм го споменавал никъде в това,което пицах досега!!!!
90
1
 
2
 
! Отговори
със здраве преди 13 години
Шизофрениците виждат в хората - мишки..... *** на лекар..... да те види... и му обясни, че виждаш в хората мишки....
89
1
 
3
 
! Отговори
kurti преди 13 години
Еи едно време по станишево време можеше поне дребна далаверка,а пък сега пак мизерия без далверка хмммм
88
1
 
2
 
! Отговори
Нено Сенегалеца преди 13 години
И аз съм много корумпиран,но никой нищо не ми дава.
87
1
 
3
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
И 90-ти като ще ми опонираш поне си напиши името или фамилията защото имам смелоста да се напиша Пламен Пеев!!!
86
1
 
4
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
Абе 90-ти чети малко какво пиша бе мамка му!!!Пиша,че тези от Полицията са мишки,а не ти,този или онзи!!!Затова,което аз направих днес си има отговорни лица и те са от 2 рпу варна или кат варна!!!За 50-минути откакто им позваних един патрулен автомобил или униформен полицай немина!!!Да не е моя работа или трябваше да подмина?Защо да не го афиширам?Пак повтарям не искам медал искам в тази държава да се работи,а не да се мрънка,че заплатата му била малка!!!Но ти си ми ясен и затова и ти си мишка!
85
4
 
3
 
! Отговори
европеец преди 13 години
Ако Борисов беше корумпиран, Ангела Меркел никога нямаше да се срещне с него.Изводът : Борисов не е корумпиран. Той е политическа фигура.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук коментират само простаци убедих се,един прочел разбрал едно,друг не прочел започва да псува,трети прочел до половината и пак псува...жалки сте ей,жалки сте...
83
7
 
4
 
! Отговори
100 % преди 13 години
Борисов не е корумпиран Премиер !!! Той пръв каза - НЕ НА КРАЖБИТЕ !!! Ако Борисов беше корумпиран, Меркел нямаше да се срещне с Борисов !!!
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахаха така като гледам, май народа е на друго мнение.
81
20
 
6
 
! Отговори
неутрален преди 13 години
Борисов не е корумпиран тип !!! Тези които искат да го цапат са невежи !!! Борисов не е корумпиран !!! Това е мнение и няма нужда от минуси, напразно !!!
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да си спомня дали има осъдени за корупция у нас ? А този дето драска "Емигрирайте" е отклоняващ вниманието, занимавайки ни с БАНАЛНИ НЕЩА.Има ли осъдени за корупция - ? !
79
1
 
7
 
! Отговори
Varnenec преди 13 години
хахах, ние сме на ПЪРВО МЯСТО по корупция!!!!!!!!!!!Всеки си иска рушвета, дори пазач на паркинг.
78
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с правителството на партийак геЙб начело с Боко Тиквата и Цецо Партенката, скоро ще заемем първото място.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не наричай хората мишки ! и повече не фантазирай какво е могло да се случи. щом имаш съвест не афиширай и не чакай похвали.
76
1
 
8
 
! Отговори
Гоцевед преди 13 години
Естествено, че падаме надолу в класацията, защото е минала още една година с президент агента от ДС Гоце Седефчов Сирищника. Гоце е разствил из цялата съдебна система бойци от своята Преторианска гвардия, които да съсипват всичко, до което се докоснат. Добре, че на Гоце му остава още една година - през нея ще паднем в класацията поне до 80-то място, а след това бавно ще започнем да изплуваме. А лечението от покварата, която ще ни завещае Сирищника, ще продължи десетилетия.
75
0
 
3
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
Себе си нямам за велик герой,но имам някаква съвест щом за тези 50-минути минаха поне 1000-коли и един не се сети да обезопаси движението!!!А ония с униформите са мишки защото им върша работата,а протестират за по високи заплати!!!Нали ето,че излязох прав *** съм трябваше като всеки да си трая,да си продължа пътя и утре пак да четем статистика кой как се блъснал!!!А питам,ако имаше бомба?Ако,ако на приказки всички сте добри иначе после вдигате рамене и като клюкарки чешите езици!!!
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 81 "емигрирайте" - *** на лекар да те види. не е срамно.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
извинявай но ако наричаш живи хора - мишки- направо не си в ред. мишката е животно. а себе си имаш за велик герой.