73-ти сме в света по корупция

Турция отличник на Балканите, скандинавските страни – в света
Обновена: 26 окт 2010 14:39 | 26 окт 2010 14:15, Красимир Ангелов
129
73-ти сме в света по корупция
Снимка: Dnes.bg

България се нарежда на 73-то място в света при изследването на индекса за възприятие на корупцията, изготвен от международната асоциация  Transparency International.

Корупционният индекс на страната ни за 2010 година се е понижил с 0,2 пункта – от 3,8 на 3,6.

В изследването са включени общо 178 държави от целия свят, като 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 – за най-ниско.

Корупционният индекс е комплексен индикатор, базиран на информация, получена от оценката на чуждестранни представители на бизнеса, както и анализатори и експерти от целия свят.

За поредна година отличниците в борбата с корупцията са скандинавските държави и в частност Дания, която е с индекс 9,3.

Следват Нова Зеландия, Сингапур и Финландия, а в дъното са Афганистан, Мианмар (и двете с индекс 1,4) и Сомалия с индекс 1,1.

България, Румъния и Гърция имат най-ниски индекси на възприятие в целия ЕС, посочи изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Диана Ковачева.

Според нея липсата на единност между изпълнителната и съдебната власт в страната ни изпраща сигнали към чуждите инвеститори и това влияе негативно върху индекса на възприятието на корупцията.

“Този индекс не измерва кое правителство е най-корумпирано, а отчита нивото и разпространението на корупцията в цялото общество”, уточни Ковачева.

От своя страна политологът Огнян Минчев отчете, че намалението на българския индекс е симптоматично с оглед политическите събития в страната.

През изминалата година имаше повишение на индекса вследствие на политическата промяна в страната, но тази година “декларирането на политическа воля не е достатъчно за поддържане на високите резултати”, допълни Минчев.

Той посочи още, че има връзка между ниските резултати на България в битката срещу корупцията и зависимостта на българската енергетика от руски компании.

Политологът подчерта, че Русия е на 154-то място в класацията, а “руските институции и бизнес корпорации възпроизвеждат критично ниско равнище на прозрачността при осъществяването на своята дейност”.

"Не може 100% да си зависим от страни и институции, които са на дъното на таблицата, и да очакват да растеш към нейния връх", подчерта Минчев.

Според изследването средният индекс на възприятието на корупцията в ЕС е 6,3 пункта, а този за страните от Югоизточна Европа е 4,0.

Отличник в региона по отношение на борбата с корупцията за 2010 година е Естония с 6,5 пункта, а Турция изпреварва повечето балкански страни с индекс 4,4 пункта.

“Резултатите от тазгодишния Индекс за възприятие на корупцията показват отново, че тя е световен проблем, който трябва да бъде взет предвид при изработването на глобалните политики за реформи”, отбелязва в заключение докладът на Transparency International.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: корупция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаеш ли такива като теб преди по-малко от 100 години са ги бесели по стълбовете! А мен ми се ще поне да можех да ти отвъртя един шамар.
71
2
 
3
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
Така че да добавя тез с униформите 95% нестават за ..й,а останалите 5% ги мачкат така ч е ,ако зависеше от мен не да им увелича заплатата,а ще им я направя като на всеки средностатистически гражданин 400-лв да ги осигуряват на тях!!!И на следващия протест във Варна ще отида с табела пред ОДП-Варна,на която да пише 'МИШКИ'!!!Съжалявам,но съм много афектиран и ми писна!!!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
имаш гражданска съвест. от безразличие загиват невинни хора.
69
0
 
2
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
понеже колата му била паркирана пред блока ,в който живее,а от Кат са му се обадили къде се намирал автомобила!!!Ок!!!Тез униформените трябва да ми дадат % от заплатата си и на всеки съвестен гражданин щом друг ще им върши работата!!!Нейскам медал искам да се работи в тази държава,ако някой се беше убил после рамене щяха да се вдигат,ако имаше бомба в тази кола какво правим?Писна ми няма да се оправим никога!!!Напролет ви казвам всичко добро!!!
68
12
 
16
 
! Отговори
Емигрирайте! преди 13 години
БЯГАЙТЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ!НЕ ОБРИЧАЙТЕ ДЕЦАТА СИ!Хора, не се връщайте в никакъв случай в България. Новите (деца на комунисти, завършили на Запад) и старите комунистически кланове са превзели буквално цялата държава. Там няма парламент и партии. Партиите са различни кланове на комунисти. Правителството се олицетворява от държавна сигурност. Новият премиер Бойко Борисов е бивш комунистически престъпник участвал във възродителния процес и бивша охрана на Тодор Живков. КОЙ Е ПРИЕЛ ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ *** В ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ? НАГЛОСТТА НА ТЕЗИ *** НЯМА ГРАНИЦИ. Крайно време е да се каже на Европейския съюз, какви са тези хора, които ни управляват! Малкото хора, които са останали живеят в абсолютна мизерия. Единствените, които живеят в охолство са копелетата на бившите комунисти - полицай, военни, пожарникари и *** от ДАНС (те взимат заплати 2000-3000 лева, безплатни жилища и всякакви облаги и 1000 лв. пенсии). Обикновените пенсионери умират от глад мизерия и липса на болници. Полицията е навсякъде и могат да те застрелят и окрадат безнаказано и без причина. Най-облагодетелстван са бивши комунисти и децата им. Това са бивши ченгета, военни и подобни ***, които сега са банкери, хотелиери, едри собственици и т.н. Те държат телевизии, медии и въобще всичко официално е една голяма манипулация. Манипулацията е толкова голяма, че всички европейски пари отиват при тях. Всичко се подслушва. Ежедневно убиват и крадат стотици обикновени хора и никой не си мърда пръста за това. Но ако отвлекат или ограбят някоя богата комунистическа ***, цялата държава се активизира, променят закони и започва още по-голям терор на обикновените хора. Правителството защитава единствено и само комунистите олигарси и замазва очите на хората като хваща и арестува хора, който пречат на комунистическите кланове (олигарсите). Митингите и стачките са забранени. Ако някой има различно мнение или се опита да организира стачка, моментално изчезва (бива екзикутиран от структите на ДАНС и ГДБОБ). Хората в провинцията умират в глад и мизерия. Всички болници са закрити. Но всичко това умело се прикрива от медиите. Всички хотели по черноморието са на бивши комунисти и руската мафия. Хора не ходете там и настройте колкото се може повече чужденци да не идват тук да почиват. Навсякъде звучи долнопробна, *** музика наречена чалга и руска музика. Хората са като зомбирани. Клановете на комунистите (БСП, ГЕРБ, АТАКА и т.н.) и мазни *** от медиите ги заливат и им промиват мозъка с патриотизъм: Колко е хубаво в България. В никакъв случай не си и помисляйте да инвестирате в България или да носите спестявания. В момента в който кацнете на летище София сте буквално обречен. Скоро няма да има университети и БАН - двете най-стари научни организации на 120 и 140 години ще бъдат ликвидирани. Бюджетът им ще бъде спрян. Имотите им ще бъдат продадени и на тяхно място ще се строят хотели, МОЛ-ове и джамии.
67
0
 
2
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
Днес на детелината на булевардите Левски и 8-ми приморски във Варна имаше паркиран срещу движението посредата на едното платно бял микробус Фолксваген!!!Звънях на 166,112 и Кат отделно и чаках 50-минути да дойде някой от органите на реда и да обезопаси движението!!!Е ниикой недойде и Аз най-големият *** на град Варна изтръгнах един кол и го оставих на разстояние,за да маркирам обезопасително!!!Шофъорът възрастен дойде след тези 50-минути и каза,че незнае как се е озовал микробуса на платното .
66
0
 
7
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 13 години
Явно доста добре сме платили за да сме на 77-място, а не на първо(отзад напред):))
65
2
 
8
 
! Отговори
Бай Шиле преди 13 години
Гадни империалисти ! В България корупция - НЯМА !!!!Всеки БГ политик, съдия, полицаи, държавен служител е честен и чист като сълзица. Пак ни оклеветиха загниващите капиталисти :)И това го правят, защото искат да ни вземат милиардите !В Русия съм !!В Русия съм !!В Русия съм !!В Русия съм !!!
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Умен ,Иричек е чужденец ,ако незнаеш.Докато вярваме на чужденци ,няма да се оправим.Справка любимеца на всички БГ васали Хамерикански посланик УОРЛИК.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Та това си е така,що се правите на хора с мокър *** ударен в главите ви.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо не са го изчислили както трябва този индекс на корупцията, аз все си мисля че мястото ни е около първите 10.
61
0
 
5
 
! Отговори
Idiot преди 13 години
Как така 77-ми?Ще се обиждаме ли сега?ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, айде малко по-сериозно де!
60
0
 
2
 
! Отговори
Въпросчо? преди 13 години
И за това ли не ставаме!Хайде,народе напъни се малко
59
1
 
8
 
! Отговори
глупака преди 13 години
Прах в очите ! У нас няма осъдени за корупция. Това с индексите са странични справки.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даже в Турция има по малка корупция Уж била изостанала , азиатска страна ...
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами, Иречек пише за българите, за да прослави чехите като готвачи и чистачи в Европа.
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АХХХ КОЛКО СТЕ ПРОСТИ ,НЕ ЗАБЛУЖДАВАИТЕ ХОРАТА БГ Е НАИ КОРУМПИРАНАТА СТРАНА В СВЕТА ,ТАКА ЧЕ СИ ПРИЗНАИТЕ.
55
0
 
3
 
! Отговори
без заобикалки, преди 13 години
индексът е само прах в очите ! в Бг няма осъден за корупция. със заобикалки гледаме в индекси.... впечатляващо...... отклонение !
54
0
 
6
 
! Отговори
фотон преди 13 години
Не си съвсем прав. Още през древни времена, когато са дошли българските емисари тук и са се смесирли с тракийските и другите племена, тук е имало силно развити занаяти, металообработване, строителство. Строени са каменно-дървено-железни дворци, а не слбамени колиби, както ги рисуват във филма "Хан АСпарух" - в блатата. (имало е и такива бедни хора). Но културата на цивилизацията е била на високо равнище тук. Станахме роби, но не и варвари.
53
1
 
7
 
! Отговори
Б.Б преди 13 години
Лоша работа чак 73-ти, айде митничарчетата, лекари, съдиии да не изброявам всичките - напънете се малко, догодина искам да сме на първо място по корупция.