Цинична злоупотреба с пряката демокрация

Избирателите се подвеждат да вземат грешното решение за АЕЦ „Белене“
6 авг 2012 17:30,
824
Цинична злоупотреба с пряката демокрация
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Референдумът за АЕЦ „Белене” е лицемерна подмяна на истината за една катастрофална икономическа авантюра, от която България няма нужда. Инициаторите на допитването подвеждат избирателя и го тласкат към грешното решение, пише "Дойче веле" в свой анализ.

„За” или „против” АЕЦ „Белене” е типичен пример за въпрос, който не бива да бъде задаван на национален референдум. Защото отговорът му изисква експертни познания, които обикновеният избирател не притежава. В някаква степен може би е допустим принципният въпрос „за” или „против” ядрената енергетика. Но да питаш къде, кога, кой и как да строи или да не строи атомна електроцентрала е все едно да избереш чрез референдум решение на сложно математическо уравнение като средно аритметично от всички получени отговори. Това е присъщият недостатък на пряката демокрация. Пренебрегването му е безотговорно и опасно.

Лицемерие в името на народа

В случая с „Белене” то е и нещо много повече. Авторите на подписката не просто си затварят очите за този недостатък на пряката демокрация поради някаква сляпа привързаност към нея, а съзнателно и лицемерно го експлоатират. Днес те настояват „да се търси нашето мнение по важни за родината въпроси” и ни призовават „да накараме политическия елит да чуе нашия глас”. Но не се сетиха да направят референдум преди да задействат проекта „Белене” като част от любимия си „голям шлем” и преди да похарчат стотици милиони за него.

Когато бяха на власт, освен това, можеха да направят проекта необратим. Както, в случая с пълно основание, казва днешният премиер, само с един подпис тогава можеха да направят излишни днешните стотици хиляди подписи. Но не го направиха.

Куп изтъркани лъжи

Защо инициаторите на референдума не питаха избирателя преди да налеят стотици милиони в проекта?
Освен лицемерна, инициативата за този референдум е и цинична. Авторите й първо ласкаят избирателя с твърдението, че е компетентен да се произнесе по всякакви въпроси, след което съзнателно го подвеждат да вземе грешното решение. Като, разчитайки на рефлекторните му емоции и страхове, го затрупват с куп откровени и отдавна опровергани лъжи. Без АЕЦ „Белене" България щяла да бъде „обречена на енергиен глад". Това била „единствената алтернатива за енергийна независимост” и за „сравнително евтин ток за българските домакинства и бизнес”.

Всъщност, нещата стоят точно обратното. България въобще няма нужда от „Белене” и без нея ще продължи да произвежда много повече, отколкото потребява. „Белене” няма да ни освободи, а ще ни вкара в още по-голяма енергийна зависимост от Русия. Заради „Белене” токът няма да поевтинее, а ще поскъпне в пъти. Впрочем, това вече става. Защото сегашното драстично поскъпване на тока в голяма степен се дължи на необходимостта да бъде спасявана държавната Национална електрическа компания (НЕК), изправена пред неплатежоспособност заради взетия именно от инициаторите на референдума първи заем за „Белене”. А, ако проектът бъде продължен, този заем ще е само първа, „малка” вноска в бездънната яма, която всички ние ще трябва да запълваме с парите си.

Целта – пари и власт

С референдума неговите инициатори имат програма максимум и програма минимум. Програмата максимум е възобновяването на проекта АЕЦ „Белене”, което означава нови милиони по сметките на свързаните с Русия партийно-енергийни лобита. Ролята на избирателите ще е първо с гласа си да поемат отговорността за продължаването на една катастрофална икономическа авантюра, а после – десетилетия да плащат нейната цена.

Програмата минимум е предизборно-политическа и вече в голяма степен е изпълнена. С подписката за референдума, проведена скоростно, дисциплинирано и „под строй”, се стягат, обединяват и мобилизират партийните редици, демонстрират се мускули и политическа кондиция, а предизборната кампания отдалеч се вкарва в удобното за нов поход към властта патриотично-популистко поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


824
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
564
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялата статия е откровена ПОРЪЧКОВА лъжа и демагогия. Въпросът е много по-***: След като вече сме платили реактора и е взето решение да се монтира. къде да стане това - в Белене ли или в Козлодуй. В Белене вече има площадка за която са похарчени огромни средства! Тогава защо да похарчим още толкова в Козлодуй! Защо да чакаме поне 6 години разрешително! Ама щяло да се направи по-евтино площадката. Защо, осъдени ли са строителите на Белене или искат да повторят. Аванта имат само с скъпия ток!
563
3
 
7
 
! Отговори
румен221 преди 12 години
НЕ ОБИЧАМ КОМУНИСТИТЕ, НО В СЛУЧАЯ СА ПРАВИ ЗА ДОКЛАДА НА HSBCmi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.htmlЕТО КАКВО УСТАНОВИХ ОЩЕ ПРИ ПЪРВОТО ПРОЧИТАНЕ- СЪДЪРЖА САМО 15 СТРАНИЦИ 2 СТР. ТЕКСТ, 6 ЗАГЛАВНИ СТРАНИЦИ И 7 СТР. ГРАФИКИ??? И ЗА ТОВА ДА БРОЕНИ 2 000 000 ЕВРО?!?!?! (А ЧУХМЕ ЗА 200 СТРАНИЦИ)- ДОКЛАДА Е МЕНТЕ!!!Изходните данни са дадени от НЕК (хора на ГЕРБ)!?!?!- (Първа графика) - Още първата цифра(стълбче) е невярна. Посочени са разходи до 2012г от 1.65 милиарда евро (вместо реалните 1.39), но в таблицата за финансиране сочат 2.017 милиарда (ПОСЛЕДНО КОЛКО???).- Комулативната максимална цена ВКЛЮЧВА И РАЗХОДИТЕ ЗА ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ и в доклада е 7.7 милиарда евро (само без първото надписване 7.4 милиарда евро) EPC договора е подписан с базова цена 3,995 милиарда, но в даклада фигурира цифрата 6.131 милиарда и 8.149 в таблицата за изчислявани цената на киловат. Но по данни на НЕК, а те откъде знаят цените без договор??? Така могат да я изкарат и 15 милиарда- Приет е срок за амортизация от 26 години СМЕШНО, ПРИ МИНИМАЛЕН ЖИВОТ ОТ 60 ГОДИНИ Ако заложат амортизация от 5 години цената на тока ще е 50 стотинки- И ВЪПРЕКИ ЯВНАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ДАННИ, СЕ ДАВА СЕБЕСТОЙНОСТ 1.21 ЕВРОЦЕНТА И ПРОДАЖНА ЦЕНА ОТ 7,49 ЕВРОЦЕНТА (ПРИ АМОРТИЗАЦИЯ САМО ЗА 26 ГОДИНИ) И ПРИ ЗАЕМ С УБИЙСТВЕНА ЛИХВА 8.5%... (А ЗАЩО НЕ 16 ИЛИ 26%...?!?!?)- Но в следващата графика авторите твърдят, че тази цена трябва да се коригира (самите автори не вярват в нея)- Общ размер на ПЕЧАЛБАТА ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА Е 405,45 МИЛИОНА ЕВРО, а за 60 години, с инфлацията - 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! - АХА-А-АААА, ЕТО КАКВО БИЛО ПОЧТИ 100 МИЛИАРДА ПЕЧАЛБА!!!- Има изрична уговорка, че данните на НИК изискват счетоводна проверка (съмнително високи са)Накрая се прави убийствена за поръчителите забележка:- Информацията, използвана при подготовката на настоящия доклад е от материал и информация от вас (АЗ ЧЕТА ПРАВИТЕЛСТВОТО), WorleyParsons, НЕК, и АЕЦ "Козлодуй" и не е независима проверка от HSBC.И СЛЕД КАНО НЕ Е НЕЗАВИСИМА ПРОВЕРКА ОТ HSBC ИЗЛИЗА, ЧЕ публикацията Е ПРАВИТЕЛСТВЕНА ИЗМАМА!!!НЕ АНАЛИЗ, А ГАВРА С ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА КОФТИ МАТРЯЛА
562
2
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Иван Вазов макар да е бил отявлен русофил, не е бил национален предател за разлика от българските комунисти. Ето какво е написал:"На руските войни" 7 септември 1916 година ИВАН ВАЗОВ О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошле на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки... Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем и тоз път сърдечно, горещо. Но взорът ви свети зловещо... Как ръце сега да разгърнем? О, руси! Аз друг път ви славях за подвиг велик и чутовен, високо ви ликът поставях във мойта душа, в мойта песен! Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко - строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново! И пак не ви мразим (не крия: обича ви още народа); но любим и свойта свобода, стократно по любим я ния. За тоз кумир ния се бием и с чужд, и със близък упорно и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно! О, колко ви, братя, желая! О, как би желал, братя клети, свобода и вам, и за нея, кат нас да живейте и ***!
561
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
740, Направо да се чудиш как французите не са си построили евтини руски централи да правят евтин ток и при това "нарастнало потребление" как имат излишъци от електроенергия.Докато има нафта надявай се да навлязат масово електромиобилите, т.е. още 40 години, когато АЕЦ Белене би била амортизирана, спряна и капсулирана в бетон за 150 години, докато спадне радиацията в реактора
560
4
 
5
 
! Отговори
shaggy преди 12 години
Статията е много добра смес от истини и лъжи. Авторът опитва със зърното да набута и плявата.Относно вземането на компетентно решение срещу демократичното допитване е прав - но само до там.1-во, поскъпването на тока е заради алтернативните източници (днес бъгъ, четете си старите статии).2-ро, гладът за енергия е световен и няма тенденция да намалее, напротив. В момента пречим на Франция да си продава скъпия ток и подбиваме пазара.3-то, помислете че електромобилите навлизат скоро...
559
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
До 737, Господине/Госпожо, споря защото тези чогунени червени глави, ще ги прочетат доста хора, който са наивни до глупост и вярват на всяко розово обещание, от оправяне за 800, месия полубог, който сам с двете си ръце и супена лъжица асфалтира Цариградско шосе и строи магистрали, до атомния рай на почти безплатния ток от технологичното чудо на руския гений и братската любов на бащицата Царя, Ген-сека,Президента на Русия, който вече два пъти са ни обявявали война и са ни нападали.
558
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз се питам колко е прибрал Станишев и БСП, за прокарването на руските интереси и предателството спрямо България и българския народ и кого Путин ще нареди да бъде гръмнат с два куршума в тила като Луканов, след като се откажем от руската АЕЦ? Станишев, Гоце или и двамата ?
557
3
 
5
 
! Отговори
до г-н П.Петров преди 12 години
Г-не защо влизаш в диалог с ***,главите са им чугунени дори с боен чук не можеш да ги изкривиш,остави ги да си говорят идиотщините,те са сами никой нормален човек не им обръща внимание.Кога *** на Дарвин ще стане човек - никога. Сега ще ти докажа правотата на тези редове,погледни след малко колко са минусите ми,единственото им останало оръжие на промитивите.
556
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Питам се дали автора на статията(Автор: Я. Бояджиев) не е прибрал някаква прилична сумичка?
555
4
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
726, благодаря, че ми напомни! Школовката на ДС казва думата, не забравяш изпитаните методи - всеки инакомислещ се обявява за луд и се затваря в лудница без съд и присъда. Типичен комунистически похват.733 При икономическа криза и повишаване на енергийната ефективност, как изчисли нарастването на потреблението?734, Не сме забравили все още технологичното ниво ЛАДА, ГАЗ. Можеш ли да посочиш технологични руски стоки, които не са копие на западни освен оръжие?
554
2
 
3
 
! Отговори
до 732 преди 12 години
никакве германци не продават технологии на Русия- руснаците са на такова технологично ниво. Просто германците са хитри и прагматични- имат изгода, не слугуват на политиката. Затвориха си АЕЦ овете, защото бяха стари и успяха са ни направят пиар акция - вижте ни колко сме зелени!
553
5
 
5
 
! Отговори
до Петров преди 12 години
тезата ти е абсолютен въздух под налягане.Първо- ГЕРБ няма да е все на власт, някой ден ще имаме икономика, Второ- битовото потребление нараства- нови уреди, ползващи ток- климатици, сеушилни, съдомиялни,Трето- електромобилите, които вече на пазара, ще стават все по- масова практика,Четвърто-АЕЦ Козлодуй след 5 години е извън строя- факт! Шесто- излишния ток е най- продаваемата стока- ние го продаваме на Гърция, а тя на двойна цена на Черна гора ,Босна, Херцегона и Словения- факт,
552
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
726, Германия внася газ от Русия, но търси и алтернативи - от арабския свят и Кавказ, за да избяга от такава зависимост. Спомни си какво стана когато Русия затвори кранчето към Украйна.Освен това, Германия има икономика, производства и технологии, които продава на Русия. Русия също е зависима от Германия, докато от нас нищо и никой не зависи.
551
6
 
9
 
! Отговори
алек преди 12 години
НАЙ -ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ТОК Е И САМО ОТ АЕЦ
550
8
 
9
 
! Отговори
алек преди 12 години
само едно нерщо има смисъл днес-НЕЗАБАВНА ОСТВКА НА герб
549
3
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
716, не ти ли е ясно, че печалба няма да има? Няма да има кой да консумира енергията от централата, понеже ще е руска централа с руско гориво, защото Русия ще диктува цената и във всеки един момент може да направи производството непродаваемо на външните пазари, а вътрешното потребление няма да може да я употреби? Но лихвите по заема ще си текът и заема ще нараства, докато не фалира НЕК. Как е в момента с цената на горивата от руската Лукоил? Нефта пада - бензинът расте, потреблението пада бензинът расте. 720, наясно ли си, че ако се нарушават договори сключен от държавата с чужд инвеститор ще видим инвестиции на куково лято и че ръста на икономиката ни е изцяло зависим от външните инвестиции?
548
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВРЕМЕ Е ЗА ОСТАВКА НА МИЗЕРНОТО УПРАВЛЕНИЕ.ДОЛУ *** ГЕРБ
547
4
 
3
 
! Отговори
ДО ПЕТРОВ преди 12 години
ТИ МАЙ ИМАШ БОЛЕН МОЗЪК- КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕШ ???????????? ДА НЕ ЖИВЕЕШ В МИНАЛИЯ ВЕК ???? ГЕРМАНИЯ КАТО КУПУВА ГАЗ ОТ РУСИЯ, ДА НЕ БИ ДА Е ОКУПИРАНА???????? ВЪРВИ СЕ ПРЕГЛЕДАЙ- ПИСНА МИ ОТ ТАКИВА ЛУДИ КАТО ТЕБ И МАРИО ВЪВ ВСЕКИ ФОРУМ
546
2
 
7
 
! Отговори
teo преди 12 години
Освен ЦИНИЗЪМ, друго не може да се очаква от тази ЧЕРВЕНО-ТУРСКА МАФИЯ !!! БКП-БСП-ДПС, тази мафиотска КЛИКА, ОСВЕН ДА СЪСИПВАТ И ПРЕДАВАТ БЪЛГАРИЯ, манипулацията върху заблудените пенсионери, ДРУГО НЕ МОГАТ И НЕ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ!!! Българио, СПАСЯВАЙ СЕ ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, със запазено място в затвора!!!???
545
0
 
3
 
! Отговори
АЛЕК преди 12 години
О С Т А В К А лилипути