Цинична злоупотреба с пряката демокрация

Избирателите се подвеждат да вземат грешното решение за АЕЦ „Белене“
6 авг 2012 17:30,
824
Цинична злоупотреба с пряката демокрация
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Референдумът за АЕЦ „Белене” е лицемерна подмяна на истината за една катастрофална икономическа авантюра, от която България няма нужда. Инициаторите на допитването подвеждат избирателя и го тласкат към грешното решение, пише "Дойче веле" в свой анализ.

„За” или „против” АЕЦ „Белене” е типичен пример за въпрос, който не бива да бъде задаван на национален референдум. Защото отговорът му изисква експертни познания, които обикновеният избирател не притежава. В някаква степен може би е допустим принципният въпрос „за” или „против” ядрената енергетика. Но да питаш къде, кога, кой и как да строи или да не строи атомна електроцентрала е все едно да избереш чрез референдум решение на сложно математическо уравнение като средно аритметично от всички получени отговори. Това е присъщият недостатък на пряката демокрация. Пренебрегването му е безотговорно и опасно.

Лицемерие в името на народа

В случая с „Белене” то е и нещо много повече. Авторите на подписката не просто си затварят очите за този недостатък на пряката демокрация поради някаква сляпа привързаност към нея, а съзнателно и лицемерно го експлоатират. Днес те настояват „да се търси нашето мнение по важни за родината въпроси” и ни призовават „да накараме политическия елит да чуе нашия глас”. Но не се сетиха да направят референдум преди да задействат проекта „Белене” като част от любимия си „голям шлем” и преди да похарчат стотици милиони за него.

Когато бяха на власт, освен това, можеха да направят проекта необратим. Както, в случая с пълно основание, казва днешният премиер, само с един подпис тогава можеха да направят излишни днешните стотици хиляди подписи. Но не го направиха.

Куп изтъркани лъжи

Защо инициаторите на референдума не питаха избирателя преди да налеят стотици милиони в проекта?
Освен лицемерна, инициативата за този референдум е и цинична. Авторите й първо ласкаят избирателя с твърдението, че е компетентен да се произнесе по всякакви въпроси, след което съзнателно го подвеждат да вземе грешното решение. Като, разчитайки на рефлекторните му емоции и страхове, го затрупват с куп откровени и отдавна опровергани лъжи. Без АЕЦ „Белене" България щяла да бъде „обречена на енергиен глад". Това била „единствената алтернатива за енергийна независимост” и за „сравнително евтин ток за българските домакинства и бизнес”.

Всъщност, нещата стоят точно обратното. България въобще няма нужда от „Белене” и без нея ще продължи да произвежда много повече, отколкото потребява. „Белене” няма да ни освободи, а ще ни вкара в още по-голяма енергийна зависимост от Русия. Заради „Белене” токът няма да поевтинее, а ще поскъпне в пъти. Впрочем, това вече става. Защото сегашното драстично поскъпване на тока в голяма степен се дължи на необходимостта да бъде спасявана държавната Национална електрическа компания (НЕК), изправена пред неплатежоспособност заради взетия именно от инициаторите на референдума първи заем за „Белене”. А, ако проектът бъде продължен, този заем ще е само първа, „малка” вноска в бездънната яма, която всички ние ще трябва да запълваме с парите си.

Целта – пари и власт

С референдума неговите инициатори имат програма максимум и програма минимум. Програмата максимум е възобновяването на проекта АЕЦ „Белене”, което означава нови милиони по сметките на свързаните с Русия партийно-енергийни лобита. Ролята на избирателите ще е първо с гласа си да поемат отговорността за продължаването на една катастрофална икономическа авантюра, а после – десетилетия да плащат нейната цена.

Програмата минимум е предизборно-политическа и вече в голяма степен е изпълнена. С подписката за референдума, проведена скоростно, дисциплинирано и „под строй”, се стягат, обединяват и мобилизират партийните редици, демонстрират се мускули и политическа кондиция, а предизборната кампания отдалеч се вкарва в удобното за нов поход към властта патриотично-популистко поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


824
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
544
7
 
5
 
! Отговори
ДЯДО преди 12 години
ТРЯБВА ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ,А КОЙТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ-ДА НЕ ВЛИЗА В ГОРАТА.Защо трябва някой да решава еднолично неща,които касаят всичи.Аз лично ,а и моите познати с които съм разговарял/а те не са хич малко/ще гласуваме ЗА.
543
8
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Под предтекст, че пазят руската АЕЦ, нефтопроводи и газопроводи в България ще бъде настанена 50 до 100 хилядна руска окупационна армия, която всъщност ще пази комунистите руските *** да са несменяемо на власт. Свободомислещите ще бъдат разстрелвани на улицата, както беше разстреляна Анна Политковская и отравяни с полоний, както беше отровен Александър Литвиненко.
542
5
 
6
 
! Отговори
ДО 720 преди 12 години
КОЕ ВЪОБЩЕ ОТ ОБЕЩАНОТО ОТ БОЙКО Е ИЗПЪЛНЕНО ? ИМА САЙТ- БОЙКОМЕР- ВИЖ ТАМ ОТ ВСИЧКИ ДАДЕНИ ОБЕЩАНИЯ САМО 12 % ИЗПЪЛНЕНИ. БОЙКО - ЛЪЖЕЦЪТ!
541
4
 
5
 
! Отговори
до Петров преди 12 години
помните ли, в началото на управлението си Бойко каза- трябва да се развалят договорите с ЕРП тата и държавни такива да извършват тази дейност- защо нашите пари отиват в Чехия и Автрия и кой ги даде на чужденци- най- сладката част от пицата ? Защо БОЙКО НЕ РАЗВАЛИ ДОГОВОРИТЕ? ЗА КОГО ИГРАЕ ? ЗА БЪЛГАРИЯ ИЛИ ЗА СОБСТВЕН КОРПОРАТИВЕН ИНТЕРЕС?
540
2
 
3
 
! Отговори
dan преди 12 години
Г-н П.Петров, бихте ли ни обяснили ролята на НЕК и как след фалита на НЕК ще фалира България?
539
2
 
2
 
! Отговори
до 715 преди 12 години
никога не ставало въпрос да се дават пари от бюджета- НЕК е възложителят- това е търговско дружество с активи и приходи , от които може да изплати строежа. Стига манипулации!!!!!!!!
538
3
 
5
 
! Отговори
алек преди 12 години
ОСТВКА НА ГРОБАРИТЕ ОТ ГЕРБ
537
3
 
8
 
! Отговори
до 711 преди 12 години
пишеш глупости- АЕЦ Козлодуй откато я има- 1980 година досега е все руска технология, пък тока е най-евтин. Второ- руснаците ни предлагат да ни я построят и после, от печалбата по схема да си я изплатим- така ще имаме след 20 години чисто наша централа без да сме дали един лев и евтин ток- друга технология по- добра досега не е измислена. Факт!
536
1
 
2
 
! Отговори
9 преди 12 години
Референдум е необходим при положение, че се каже - колко ще бъде ЦЕНАТА на тока за БГ, в кои страни ще се изнася излишната електроенергия, за колко години ще се върне инвестицията НА ДЪРЖАВАТА + лихвИТЕ и т. н. В противен случай е излишен популизъм да се дават излишни средства и да се направи с изборите.
535
4
 
2
 
! Отговори
Зори преди 12 години
Страх ги е ГЕРБ от народната любов- страх го е Бойко от разследването на комисията Антимафия, въобще- така са нацвъкали пейзажа, че не знаят откъде ще им дойде по- напред. Пожарникарските умения на Бойко не могат да топушат всички пожари под краката им. Всяка стъпка е гаф.Не може да повериш колата си на неправоспособен.Трябва поне да може да шофира, а Бойко оснев да пази гърбове и мачка уши-друго не е правил.Дянков е провалил всичко,до което се едокоснал-изгонен от Световната банка,приютен тук
534
3
 
5
 
! Отговори
алек преди 12 години
ГЕРБ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА АВАНТЮРА.ИСКАМЕ НОВО УПРАВЛЕНИЕ!
533
4
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
"Евтиния" ток от евентуална руска АЕЦ Белене няма и да го помиришем. Първо НЕК ще фалира, след това България, защото заемът от 10 милиарда евро ще е публично гарантиран, т.е. държавен и плащан с нашите данъци, а в момента едва погасяваме само лихвите по заем от 4,2 милиарда. Единствения кандидат за закупуването на НЕК ще е руска компания, защото 95% от НЕК ще е зависима от руско гориво, както беше Нефтохим-а. Вече руската НЕК ще диктува вътрешната и външна политика и ще продава на посреднически фирми на БСП, който ще изнасят тока почти на себестойност, за да са конкурентни на румънската и турската атомни централи, както обикновено е при управление на БСП( затова плащаме скъп ток). Токът няма да се продава в България просто защото заплатите и пенсиите няма да стигат за храна, а камоли за отопление, а икономика, която да консумира настоящото производство и сега нямаме. Един милион от работещите в момента 2 милиона в България ще емигрират, защото няма да искат да плащат заради глупостта на останалите. В България ще останат 1 милион работещи да плащат пенсии на 2 милиона пенсионери и външен дълг от вече 20 милиарда евро с лихвите.Голяма част от пенсионерите ще умрат от студ, глад, болести или ще се самоубият, за да си спестят бавната и мъчителна смърт. Останалите българи ще станат крепостни селяни на Руската империя в Заддунайкая губерния. България няма да я има на картата!Комунистите са национални предатели и подвеждат невежите избиратели, за да се освободят от отговорност за следващата разруха ! После ще казват, че народът така е избрал и е сбъркал !Не се поддавайте на Рурските имперски интереси ! Да кажем не на руска АЕЦ Белене и да излезем на протест, за да се чуе цялата истина, за предателството на БСП!
532
0
 
6
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Референдум за Белене! Референдум за шистовия газ! Хората плащат данъци, живеят тук и искат да ги питат понякога какво искат!!!ТРЯБВАШЕ ДА ИМА: Референдум за ТЕЦ Гълъбово на AES и цените, по които ще купуваме 30 г. кюмурения ток на американците! Референдум за зелената енергия и нейните цени! Референдум за влизането ни НАТО и американските бази тук! Референдум за влизането ни в ЕС! Референдум за увеличаване на външния ни дълг от $ 12 млрд. на 38 млрд. евро!За всичко това трябваше да ни питат!
531
5
 
7
 
! Отговори
GB преди 12 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА ИМА! ГЕРБ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ, ЗАЩОТО Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ!Ето един постинг #701 от някойси БойЧО! Още един типичен пример за лицемерна подмяна и тенденциозно обвързване на неща, които нямат нищо общо помежду си. АЕЦ, който трябва да го има нищо, че е най-вреден за България с ГЕРБ, който може и да е некадърен и ***, но няма никаква вина за АЕЦа. Още един пример за стягане на партийните редици и водене на хората за носа!
530
0
 
2
 
! Отговори
до 706 преди 12 години
Отнасна Борисов - не сте прав ,защото няма незаменими хора и освен това , не бива да се мисли,че в цяла България не сме способни да открием и разпознаем достоен лидер.Иначе по темата - смятам ,че статията е обективна.Съдбоносните решения трябва да се вземат след задълбочен анализ от широка група специалисти и да се утвърдят от политиците пак на база обществена дискусия и консенсус.
529
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
демокрацията или по точно демонокрацията е тотално престъпление срещу човечеството.под флага на тази заблуда западните бандити и лидера им сащ вършат грабеж след грабеж по света. банкерската ционистическа върхушка и слугите й/американската и израелска армии и държави/палят локални конфликти и поддържат световния тероризъм.съучастници в това са всички капиталистически държави.същото се отнася и за нашите"демократи"
528
4
 
6
 
! Отговори
До 704 преди 12 години
Борисов може да не е цвете за мирисане, но друг по-добър от него ЗА СЕГА НЕ Е ИЗМИСЛЕН! Драскачи, не се упражнявайте в писане! Злонамереници, не клатете България!
527
1
 
3
 
! Отговори
HCC преди 12 години
С изтръпнали ръце от гика, но държащ да охуля журналистическата гимнастика, искам да изясня едно нещо. При наличие на действащ закон в България Конституция ...формално щом тя разрешава референдум, занчи никой не иска мнението на *** продажни или съвестни такива. Ако на някой не му харесва Конституцията да започне действия за промяната и. Това е, ако всички закони се спазваха буквално, без тълкуване от политици егоисти сега щяхме да сме в рая!
526
0
 
5
 
! Отговори
за 690 преди 12 години
"- ТОВА ВАШЕТО СИ Е ВЕЧЕ ЧИСТ ФАШИЗЪМ.." По-добре фашизъм ***, отколкото комунизъм,защото не забелязваш ли докъде стигнаха фашистите от Германия икономически и докъде я докараха болшевиките тъпата Русия след войната или не искаш да видиш действителноста ? Защо умните глави на Русията избегаха на Запад, друга част от тях са затворени като затворници в научни обекти и не могат да мърдат от там,дори не виждат и семействата си и това се случва сега в това време в което живееш *** долен.
525
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Немога да разбера какво става,значи вече сме се набутали с 2 милиарда а по надолу Румен е описал колко ще струва наистина,защо трябва да загробваме тези пари ,само защото боко казва че е по практично да купуваме зелената енергия на жена му ,която се оказва че е 10 пъти по скъпа и боко и е дал едно договорче само за 25 години.ВИЕ ПРЕТЦЕНЕТЕ ,АЗ НЕМОГА