Българите - бегълци от свободата

Според доклад ние сме сред 10-те най-нещастни народи в света
28 авг 2012 08:36, Петя Славова
314
Българите - бегълци от свободата
Снимка: Булфото

Българите са сред 10-те най-нещастни народи в света. Това показва доклад за световното щастие, пише БТА. Подобно изследване е периодично за България. В същото време данните, които извади тази година Институтът за социални изследвания и маркетинг показват, че българинът не е нещастен, а по-скоро предпочита да се представя за такъв и да не споделя щастието си по различни причини. Те са страх,  завист, суеверие или защото не смята, че останалите обичат да слушат за чуждите успехи.

Антропологът от БАН Валери Личев смята, че по-скоро "атомизацията" на обществото, липсата на пълноценни междуличностни връзки и на сигурност за бъдещето са причината хората да не се чувстват щастливи.

Да, има един страх, който може да бъде разгледан като породен на езикова основа - плод на суеверието, че назоваването на нещо може да има причинно-следствени последици, съгласява се ученият от БАН. Неслучайно имената на болестите - например шарка и чума, не се споменават в традиционната култура, тъй като се вярва, че с назоваването им ще бъдат призовавани, и се използват заместващи, описателни имена, например "блага леля", обяснява той.

Освен суеверието експертът вижда и други мотиви. Ако човек се определи като щастлив, той ще афишира емоционално превъзходство над другите, които е много вероятно да бъдат раздразнени от подобен тип откровеност. Така би могъл да събуди тяхната прикрита агресия, която да се прояви като завист.

Щастието става толкова по-проблематично, колкото по-силен е разпадът на междуличностните отношения.

По-адекватно според специалиста обаче е обяснението, което свързва негативната оценка на психичното състояние с несигурното бъдеще. Човек се адаптира не само към природната среда, но и към социалната. В стабилна среда (неслучайно на Запад говорят за "устойчиво развитие), човек може да проектира успешно своя живот и да живее съобразно собствените си проекти. В несигурна среда като българската обаче, дългосрочни планове не могат да бъдат правени, коментира Личев.

Според него у българина "нещастните" оценки са породени именно от несигурността на живота му, от една страна, и от неспособността му да вижда в другите източник на подкрепа и доверие, от друга.

В определена степен нашенецът все още може да бъде описан в духа на възгледите на Ерих Фром като "беглец от свободата", смята още Личев. Авторитаризмът на съвременната политическа култура е плод именно на вярата, че е по-добре да възложиш отговорността за съществуването си и за вземането на решения на някой друг, вместо сам да се изправиш срещу проблемите, от които бягаш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
15
 
! Отговори
Moлитва на Св. Ефрем преди 11 години
Господи и Владико на моя живот,не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене,Твоя раб. Поклон...........................Ей, Господи Царю!дарувай ми да виждам моите прегрешенияи да не осъждам моя брат,защото си благословен во веки веков.Амин. Поклон
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на *** номер 5
67
8
 
8
 
! Отговори
do 70 преди 11 години
За червените кърлежи "с БКП-напред", като тебе - да, комунизма си беше супер, ама не всички успяхте да станете милионери ... какво да се прави.Колкото до нас, угнетените и онеправданите - ще ви мразим вас комунижтите, докато сме живи и ще предадем тази омраза и на поколенията след нас !!!
66
7
 
11
 
! Отговори
Веско преди 11 години
Хора живеещи в миналото и плачещи за него определят настоящето в България ... след смяната на поколенията ще има бъдеще и тук ...
65
2
 
9
 
! Отговори
ivo преди 11 години
Много малко се пуши , тва е проблема.
64
3
 
18
 
! Отговори
до66 преди 11 години
А сега какво е ?Този строй се нарича Монополен идиотизъм!През соца поне имаше храна и работа за всеки.Сметките бяха направо смешни и за ток и за вода и за парно и цените в магазините също.А това е запазено в капиталистическите страни,спрямо доходите на хората.Увреден си ти,защото са ти промили мозъка.Не е по-хубав социализма,но имаше хубави неща,които си ги има в другите държави,където има истинска демокрация,истинска конкуренция и истинска пазарна икономика,а не монопол от партиен тип!
63
4
 
20
 
! Отговори
Ники преди 11 години
За какво щастие можеш да говориш? Отчаяна съм вече от всички политици. Аз съм десен човек, упорито работех за десните, но ето, че дойде ГЕРБ. Бях щастлива, най-после пак дясно правителстмо. Но какво се оказа? Някога, в далечната 2000 година съм засегнала бащата на един депутат от ГЕРБ. Ето, настигна ме човешката ненавист и отмъщение. Уволниха ме заради засегнатия баща на зепутат от ГЕРБ. Как да повярвам в това правителство? Действа отмъстително, без да се съобразява с доводите на другата страна!
62
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-достойните и хубави времена бяха до преди 23 години !!!!
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tuk kadeto jiveem samo ludite sa 6tastlivi.
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сит на гладен не вярва!
59
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българина, чийто живот или поне част от живота му са минали по време на комунизма ... е НЕПОПРАВИМО УВРЕДЕН човек.
58
5
 
25
 
! Отговори
Робите не се вдигат преди 11 години
До според доклад--------ние никога няма да се вдигнем!500 год сме чакали някой друг , а в случаите на инициатива - винаги е имало ПРЕДАТЕЛИ !Робско племе,мръсно племе , животнивсичко което ни се случва е Заслужен
57
17
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Който е гладен и нещастен да се запише в стола на Позитано:1. Супа от червени петолъчки.2. Друсан кебап от сърп и чук в собствен сос.3. Крем кремъл-ел...Заб. Да си носи пластмасови вилички, лъжички и чинийки... - за всеки случай заради СПИН-а...
56
7
 
8
 
! Отговори
ДО 5 И ДО ОСТАНАЛИТЕ преди 11 години
ТИ СИГОР СИ ИЛИ *** ИЛИ ТУРЧИН ИЛИ ДЖИД - ВСЪЩНОСТ ТО ТЕ СА ЕДНО И СЪЩО ! А ТИ СИ ***
55
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите са научени да мрънкат и да се скатават. Моралното наследство от тоталитарната власт. Не получавате много пари? Вашите прабаби и прадядовци по-богати ли са били?
54
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щастие може да има когато има поне елементарното.Режийни,храна,достъпен наем за дом за всеки.От там нататък може да се мисли за образование и развитие.Управниците ни имат европейски доходи и цените не ги интересуват.Социалната част от държавата ни беше погребана през 1989.За сравнение дори в една Гърция да отиде днес човек,ако си намери работа и си внася 10 години реалните осигуровки ще вземе пенсия 600 евро,което за България е достатъчно.
53
4
 
16
 
! Отговори
според доклад преди 11 години
- ако се вдигнем и се освободим от чумите дето са заробили България ще бъдем най-щасливата нация на планетата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВЪН ОТ НАТО , ВЪН ОТ ЕВРЕЙСКИЯ САЮЗ , ВЪН ВСИЧКИ КРЪВОПИЙЦИ , КЪРЛЕЖИ,ПИЯВИЦИ И ГОЛИ ОХЛЮВИ ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ ..........................
52
0
 
5
 
! Отговори
do койчо преди 11 години
ами, да, гледаме теб и ние се чудим- на каквао са те научили...***.
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-скоро сме "бегълци към по-доброто"... Като не искат да има българска България политягите да работят за някаква друга България, примерно ***.
50
2
 
6
 
! Отговори
Batio Vi Boiko преди 11 години
Boli ma farq......mbuhahahahahaha Az imam banka, palati imam....dan sym kat vas - suliu......imam mnogo para az...ne si igraq na shikalki. Aideeee....otivaiti na ba4 ...kvo sti sa razpisali tuka...utivaiti da ba4kati....aaaaaaa