Топ инвеститорите у нас – българите в чужбина. Пращат по ?3,5 млн. на ден

Основните трансфери идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция
8 юли 2019 11:00, Екип на Investor.bg
385
Топ инвеститорите у нас – българите в чужбина. Пращат по ?3,5 млн. на ден
Снимка: архив Reuters

От началото на година до края на април българите, работещи зад граница, са изпратили на близките си в родината близо 400 млн. евро. За сравнение за същия период на 2018 г. сумата е била 392,5 млн. евро или със 6,9 млн. евро по-малко. Това показва справка на Investor.bg в данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).

Само за април постъпленията са над 105 млн. евро, което обаче е с около 5 млн. евро по-малко, отколкото през март, когато са били 110 млн. евро. Най-малко преводи от началото на годината е имало през януари – 88 млн. евро. Средно на ден през четвъртия месец от годината българите зад граница са пращали тук по 3,5 млн. евро.

Спрямо април 2018 г. гастербайтерите са изпратили на близките си с 1,8 млн. евро повече. Сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната.

По данни на БНБ за периода януари-април 2019 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са отрицателни в размер на едва 55 млн. евро., при 65,6 млн. евро година по-рано. Освен това през март минусът беше общо 254,4 млн. евро.

Данните са предварителни и ще бъдат ревизирани с годишните данни на НСИ и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие, като обикновено промените са в посока нагоре.

За отрицателното число има две вероятни причини. Едната е, че потокът на външните капиталовложения е по-малък, отколкото изтеглените от страната чуждестранни капитали. Другата причина може да е приключването на сделката с унгарската банка OTP Bank Plc. и придобиването на 99,74% от SG Експресбанк АД (SGEB), българското дъщерно дружество на SG и другите местни дъщерни дружества. Финализирането на сделката през януари 2019 г. доведе до изплащането на близо 600 млн. евро от българското поделение на френската Societe Generale.

Към края на април тази година обаче капиталовложенията под формата на дългови инструменти са на плюс от 656,5 млн. евро. От тях 123 млн. евро са постъпили само през април. Инвестициите под формата на реинвестирана печалба и дялов капитал обаче също са на минус съответно 173 млн. и 538 млн. евро, а това е сигнал, че компаниите - майки на български клонове, са изтеглили сериозен дивидент от страната.

Очаквано, най-предпочитани са инвестициите на чуждестранни лица в недвижими имоти. За периода януари-април 2019 г. в страната са инвестирани 2,2 млн. евро в недвижима собственост, колкото беше и за първото тримесечие. Година по-рано обаче в България са влезли 7,1 млн. лв. за първото тримесечие под формата на инвестиции в имоти. По страни, най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Холандия (0,5 млн. евро), Русия (0,4 млн. евро), Казахстан (0,4 млн. евро), Латвия (0,4 млн. евро) и Германия (0,4 млн. евро)

 Дългови инструменти (средствата, които чуждите компании дават под формата на заем на своите дъщерни дружества в България ) възлизат на 656,5 млн. евро, при 142,9 млн. евро за януари – април 2018 г.

Тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) обаче не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ, тъй като тук не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро.

Така или иначе данните са показателни за това какво е реалното състояние на българската икономика (основно движена от потреблението) и доколко страната ни е привлекателна дестинация за инвестиции.

Основните трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция. И именно тези средства влизат директно в обращение. Помощта, която сънародниците ни зад граница изпращат тук, отива за погасяване на битови сметки, кредити, здравеопазване, образование и различни покупки, рядко за инвестиции в бизнес.

От таблиците на БНБ се вижда още, че сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, вече се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с чуждестранните капиталовложения.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък се чудех, защо ги гоните да работят в чужбина, а то за да пращат капитали. Има логика...има !Една идея - трябва да изгоните имлакото будали, които са останали, нека бъдат унижени, страдащи от депресия, нереализирани с висше образование, самотни. Може би и те ще се навият да се махнат и би било супер за вас, които искате чужд капитал да се трансферира тук.
218
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки вика "дай заедно", ама като започнете, само ти си на място, останалите са заети с по-важни дела - риболовче, нещо табла, абе все първостепенни задачи :) А ако все пак започнеш да градиш нещо, изведнъж идват, седят отстрани и ти дават акъл. И накрая ти и кажат "Абе, ти нищо не разбираш". Този филм съм го гледал много пъти.
217
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕмоТвойте родители ако не са ходели на почивка преди 1989та година, останалите българи пък можеха и всеки ходеше по два пъти годишно на почивка, и се работеше нормално за достойно заплащане.
216
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не искам предателите да се връщат , да полагат кости в новата си родина .. Нямаме излишна работна ръка да копаме..
215
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде всички да създаваме условия, хайде всички, бързичко, бързичко да създаваме дружно условия и всичко ще се оправи, хайде, хайде, ще бъде така както ние искаме и както на на нас ни е угодно, само трябва дружно всички да създадем условия и але-хоп, готово.
214
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мисля, че България намалява. 7 милиона тук, 2-3 милиона на Запад и то пак сме си 9-10 милиона. Просто завладяваме нови територии.
213
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските студенти в чужбина не учат наука , а учат икономика , на тези малки предатели наука не им требва , защото икономиката не е наука.. В Германия има само 2-двама български студенти по физика. на 20 един учи инженерство..
212
0
 
2
 
! Отговори
DreamTheater преди 5 години
lozeff- нещата с инвестициите не са елементарни.Стой си под миндера и не се обаждай,охлюве.
211
7
 
18
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Ти....ако си ходил два пъти на почивка прди 1989г. аз не съм. Родителите ми пък никога не почиваха, а работеха, като луди, за да изкарат някой лев повече в шибаното МТС и ТКЗС.Починаха ограбени с ниски пенсии от БКП-то.
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а не да чакате нагово някой друг всичко да направиЧе кога се е случвало това?
209
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е необходимо в България да се създава наука, създайте условия и ги върнете. Да се държат хората зад телени мрежи вече не е опция.
208
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателите и парите на предателите нямат никакво значение.. Това са мишки пари..
207
3
 
17
 
! Отговори
още един преди 5 години
Поздрави от Швейцария, овцете тук са на почит, а вие там ?
206
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителите на българите извън България няма да са вечно живи!
205
3
 
6
 
! Отговори
Iozeff преди 5 години
Преките чуждестранни инвестиции са отрицателни! Борисофф други неща разправя!
204
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм българче обичам нашите планини зелениС Т О ПИ имигрант да се наричам, първа радост е за менеАз съм българче вовеки, и на Тикво не слугувамАз съм българче милея, за моите страхливи братя у БеГетоАз съм българче по-българче на край света, от моите *** братя в милата ми странаАз съм българче чения по-пет бондара в лева мушкам у джоба, а брат ми *** в милата ми родина, с продънен джоб и голяма форумна уста е най-великита БГ овца
203
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри соца всяко семейство ходеше на почивка поне два пъти годишно, а при евроатлантизма и демокрацията едва 20% от българите могат да си позволят да отидат на почивка.
202
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Растежът от няколко процента, с който всеки ден се хвалят, идва от тези пари. Тези пари преминават в бизнеса, търговците и увеличават малко заплатите и покупателната способност.
201
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първа по смъртност в света а 2 милиона работят най-черната работа на ЗападНали доскоро ги пишеше 3 милиона, ново листче ли ти дадоха :)Впрочем кажи колко са, нали по-добре знаеш :)
200
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живи и здрави да са Динев и Попминчев, освен това са избрали САЩ, които са най-добре за наука.