Страните, които българските студенти предпочитат

Основните три държави за висше образование
2 окт 2023 20:40, Росен Стойчев
70
Страните, които българските студенти предпочитат
Снимка: БГНЕС

В началото на новата академична година записаните студенти в университети в чужбина са с 6% повече спрямо предходната.

Нидерландия, Великобритания и Италия са държавите с най-много записани студенти от България през новата академична година, като изборът на над половината от тях е Нидерландия. Италия е страната с най-ниски разходи за месечна издръжка на студентите, а интересът към Великобритания бележи ръст с 20 на сто спрямо година по-рано, съобщи БНР.

Това съобщиха образователни експерти, които на 7 октомври в София организират традиционния есенен форум "Световно образование". Участие в него ще вземат представители на 33 европейски и български университети. Освен в столицата, изложението ще се проведе и в Пловдив, Бургас и Варна - съответно на 8, 9 и 10 октомври.

Най-предпочитаните дестинации за следване сред българските кандидат-студенти са Нидерландия, Великобритания и Италия, обясни Николай Христанов, мениджър "Програми висше образование в чужбина" в една от водещите у нас агенции за образование зад граница:

"Като топспециалности на първите три места наблюдаваме "Бизнес и мениджмънт", "Компютърни науки", "Арт и дизайн".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: образованиестуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой учи навънка бе братко батко? Само богаташите, синовете и щерките на батко братко
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да въведат закон, всеки който иска да напусне и да работи навън, да си плати образованието на държавата, която го е изучила. Тука народа плаща обучението. Плати си първо и ходи където искаш
42
2
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 11 месеца
Икономистите са вредни за икономиката .. Където е имало икономическо чудо, навсякъде неговите творци са юристи, инженери, дори военни и аятоласи Южна Корея, Япония, Тайван, Китай, Сингапур, Иран. В своето икономическо невежество те не свиват държавата, а тъкмо обратното засилват ръководната роля. И обратното, серията провали и катастрофи в Латинска Америка и Африка на икономистите
41
3
 
8
 
! Отговори
38 преди 11 месеца
Един инженер или учен от областта на математическите и природните науки може да се реализира, само ако "хуманитарките" му позволят.в България имаше много инженери във всички специалности и много и сериони научни кадри във всички науки. Но дойдоха "хуманитарките": Александър ЙорданоВ, Михаил Неделчев. Желю Желев, Ахмед Доган.... и сътвориха общество, което изрита 90% от тях. Даже Кеплер си е изкарвал прехраната като астролог на богаташ, а Менделеев е произвеждал водка. за да издържа фамилията си.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Честита академична година! :)
39
11
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 11 месеца
Икономиката не е наука а релия за грабеж и измама.. Само будала може да учи икономика .. не си струва въобще да учиш хуманитарки , или наука и инженерство или нищо
38
4
 
2
 
! Отговори
29 преди 11 месеца
Университетите са за обучения. Те не са научни звена. Ако някъде ги смесват, си е поради проблем с финансирането на научната дейност. Няма как да си сериозен физик, биолог, археолог... учен и да си преподавател. Но най-важното в класаьията е какво е постигнато в резултат на дейността на кадрите. А като резутат от дейността на кадрите по инкономика виждаме много сериози икономически кризи, особено там, където са централните финанси, т.е. кадрите създават хаос, световни трагедии.По медицина също.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Нидерландия заради английския .. Бакалавър е само на местния език в другите държави." - глупости, имам приятели учили в Хорсенс-Дания, Гранада-Испания и Карлсруе-Германия всички на английски, тези заминали за Холандия почти всички заминават щото пушат трева и знаят, че е пълно със складове където работиш когато и колкото си поискаш. Всъщност...
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нидерландия заради английския .. Бакалавър е само на местния език в другите държави..
35
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"изборът на над половината от тях е Нидерландия" - нормално всеки втори българин пушещ трева отива там, имам над 10 познати само от моя випуск в моето училище от София, които до един се установиха да живеят там и за 10 години се върна само 1. Докато България не възприема тревоманите за хора те все по-често и масирано ще заминават да учат в Холандия, Англия, Дания, Испания и Германия където не биват рекетирани от куките по улицата.
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз няма как да повярвам, че вСАЩ са най-добрите университети, при положение, че ж.п линиите им са все още с дървени *** и всеки божи ден имат минимум 3 дерайлирали товарни влака. При положение, че буквално преди година вицепрезидентката откри първият им завод за електрически авробуси, Че страната им е с невъобразимо огромен фиансов дефицит, с огромно количество бездомници работещи. Това признак на какви икономисти като кадри е?На какви инженери като кадри е?..
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-добрия университет е ТУ-София ..
32
6
 
5
 
! Отговори
Мдааа, преди 11 месеца
а преди т нар "демократичен преход" (каквото и да значи т'ва) българското образование беше сред водещите и предпочитани в цял свят... Но пък сега през розовия период на мъдрото управление на умнокрасивитета,Толупий 4.0,Доган-паша,пишман царя и Църния Ваньо България процъфтява и е сред най-развитите страни в Европа,като изпреварваме икономически с обиколки Германия,Франция,Испания и Англия! Гордеем се и с най-умния си студент от ХарварТ - Кики Гриндера и гениалния академик Опосум Денк0ФФ...
31
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 11 месеца
Като не ти харесва тази класация на университетите, която съм цитирал, или не я коментирай, или дай твоя, алтернативна. Защото каквато и класация да направиш, пак ще опреш до това, че всеки университет ще се опита да я манипулира я с брой пубикации я с брой изследвания, за да се качи по-нагоре.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И понеже съм взел старата класация - за 2023-та в топ-50 Франция 21,32,39,42 и 45-то, Дания 35-то, Швеция 38-мо, Германия 46-то. ОК не ги броя, защото стана брекзит, а те имат университети още по-нагоре, а Швейцария не е в ЕС. България - СУ - 952, Медицинския - 1511. Има ли навигация на сайта, цъкайте си на воля и гледайте. И информацията е публична и се намира лесно с гугъл (за тези, които могат да работят с него).
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Класацията на университетите е абсолютно безсмислена. Тя си е направена, за да лъже някого, който иска да бъде излъган. В параметрите влиза не толкова качествено обучение, а уж научна дейност. А тази научна дейсност се зачита само чрез публикации на английски. Друг признак е за реализация на слъпоплатена работа. И от сорта. Т.е.Пълна , тотална, абсолютна, повсеместна, всеобхватна лъжа на практика. Факт е, че за инженери стотици хиляди британци учат в Китай, например.
28
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 11 месеца
Абе, читател, като ме наричаш лъжец, вземи отвори гугъл. А ако са те баннали от него, класацията я има на (на латиница, че в тоя сайт за всичко вече слагат звездички) цвур.орг наклонка 2021-22 точка пхп (като В-то в цвур е дубълве). Толкова сте кухи, че чак дрънчите като пробити легени.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези от снимката, ако са студенти, не ми го хвали образованието! Стоят и гледатм като на представление.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 25: Лъжеш!
25
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 11 месеца
Франция, Швеция, Дания и Германия имат университети в топ-50. Да, не са толкова, колкото тези на САЩ, но са високо в класациите. От ЕС стават повече, ако се гледа топ-100 или топ-200 в същия списък. По-интересен обаче е въпросът, защо България има само 2 - СУ, който е на 854-то, и Медицинския, който е на 1296-то. Даже ТУ-София, дето уж е елитен, го няма там.