Опасен химикал замърсява питейната вода в Европа, откриха го и у нас

Пробите са взети от Бургас
11 юли 2024 08:55, Петър Бойчев
85
Опасен химикал замърсява питейната вода в Европа, откриха го и у нас
Снимка БГНЕС

Питейната вода в Европа е замърсена с химикал, чиято употреба не е регулирана, съобщи АФП, позовавайки се на изследване, проведено през май от Европейската мрежа за борба с пестицидите.

Химикалът трифлуороцетна киселина (TFA) се открива в голяма част от пробите. Според редица асоциации са необходими строги правила за употребата му, тъй като той се получава в резултат на разпад на т.нар. вечни замърсители, намиращи се в някои пестициди и хладилни агенти.

Изследването, проведено през май върху реки и езера в Европа от Европейската мрежа за борба с пестицидите и членовете на организацията, сред които е "Бъдещи поколения на Франция", е изследвало проби от питейна вода на 11 държави в ЕС. Изводите от анализите, проведени от Центъра за технология на водата в Карлсруе, показват, че TFA се открива в 34 от 36 проби от вода от чешмата и в 12 от 19 проби минерална или изворна вода.

У нас проби са взети в Бургас, където също е открит химикалът, но в границите - 940 нанограма на литър при определена граница от 2200 нанограма на литър.

Резултатите от изследването са публикувани през тази седмица.

Средната концентрация на химикала в питейната вода е 740 нанограма на литър и 278 нанограма на литър в бутилираната вода, което е по-ниско от предходни данни. Предишно изследване е установило 1220 нанограма на литър средно в пробите от течаща вода.
 
Все още са малко изследванията по въпроса доколко веществото е опасно за здравето. Националният институт за общественото здраве и околната среда в Нидерландия е фиксирал граница от 2200 нанограма на литър. Тази граница е премината от проба от питейна вода в Австрия - 4100 нанограма на литър. В Париж анализирана вода от чешмата показва 2100 нанограма на литър. В Мец концентрацията е 500 нанограма на литър.

През 2026 г. ЕС ще изисква допустима норма от 500 нанограма за всички пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS), определени като "вечни замърсители". Неправителствени организации настояват, че TFA е токсичен за репродуктивната система.

Според доклад, цитиращ изследване на фармацевтичния гигант "Байер", данните показват тежки малформации на фетуса при зайците, предава БТА. Асоциации искат бърза забрана на пестицидите PFAS и на хладилните агенти, и рестрикции по отношение на употребата на вечни замърсители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от Общество
Първи назначения на патриарх Даниил
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Жмръц преди 2 седмици
Сякаш в Европа водопровода е един и същ :))))))))Всъщност,той е един и САЩ :))))
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тъжната истина е, че без пестициди нито настоящото, нито "бъдещите поколения" щяха да са възможни. Просто без индустриално земеделие няма храна за всички, има гладна смърт.
55
0
 
0
 
! Отговори
Скрит под листата преди 2 седмици
Всеки който си задава въпроса защо? Да чете протоколите на ционските мъдреци.
54
0
 
3
 
! Отговори
В САЩ Урсула преди 2 седмици
забраниха дейността на Монсанто, след като бяха съдени за причиняване на натравяния , смърт и плотихоа милиони глоби и обезщения ,но тук в Европа ги приехме , както и в Украйна, закупиха си земеделски земи и започнаха да ги засаждат със техни гмо семена . Дори г-жа Урсула тържествено оповести , че с решение на ЕК се удължава срока на гмо-произведени храни в Европа още няколко години, не помня точно. Вредни купени управи.
53
0
 
0
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 седмици
Човека е един *** с претенцийки за интелект... Дори обиждаме истинските *** в случая...
52
0
 
7
 
! Отговори
Млади меринджейи преди 2 седмици
Младите меринджей мислят само за печалба. Нашите мутри заравят в недрата на родината хиляди тонове смет. меринджеийте в билниците пълнят опасните отпадаци в гаражи около болницата и гепят "таксите" за обезвреждане на отпадъците. На всякъде някакви нисши душици унищожават Земята за хартийки. Доле в Африка и Индокитай пък се множат бурно. Само една Нигерия след 25 години ще е с население колкото целия ЕС-само една държава баце.
51
0
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 2 седмици
Ето го резултата от замърсяването... този химикал отива във всичко, в зеленчуците, плодовете, бирата, общо взето всичко с вода.... и води до доказани проблеми с репродуктивната система... най-слабото място на човечеството.
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой пие вода, бе братче
49
0
 
6
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 2 седмици
Според германски учени , които са доказали , че взети проби от тялото на мъртъвци от ковчези , в телата на труповете е извлечено голямо количество ПЛАСТМАСА , и телата от 25-30 г. , не се разлагат вече в гробовете !
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Важното е че в САЩ , водата е чиста , а бях се притеснил !
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Х-американците казаА :Това е нормално за Европа !
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лесно може да се замени със суфлонова киселина, така че не виждам каква е драмата
45
1
 
8
 
! Отговори
Две могили преди 2 седмици
пийте евроатлантическа вода да ви дойде акъла
44
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мислих че ни тровят с храната , а то се оказа с водата . Това му харесвам най много на социализма , че имаше контрол над храните и водите , в пластмасови бутикли се продаваше само веро .
43
0
 
14
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 седмици
Айдеее. Останахме и без хладилници и климатици както и без истински коли.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зелените всичко знаят и разкриват на обществото, добро дело правят и хората трябва да се вслушват в тях. Химията е опасна за здравето, въпреки че и животът е химия. Само еко продукти, както е било преди около сто години и повече, чиста природа без химия. По добре назад към природата, за да има в бъдеще здрава природа.
41
1
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 седмици
До Анонимен 39: Дипротиум моноксид не е интересно... Протиева вода без тритий е просто изхабена вода... :)
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вие първо спрете да тровите българските граждани с арсен в хасковско. Аз не знам тези управници на Хасково не си ли спомнят, че се даваха смъртни присъди едно време за такива престъпления към народа
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Освен това масово е замърсена с Дихидроген Монооксид. За този химикал почти нищо не пишат и цензурират всички изледвания за да не става достояние на обществото.
38
2
 
12
 
! Отговори
Масово преди 2 седмици
Хората са с разтрайство,повръщане и температура...,вирос?! Кой . Знае... самолетите хвърлят яко за дъжд и кой знае още за Кво. Лудите конспита излязаха прави за всичко,включително и аз!!!