Майка държи двете си деца под ключ 4 г. в Стара Загора

Момчето и момичето не са ходили на училище, сега са при роднини
16 юли 2024 13:33, Елка Василева
66
Майка държи двете си деца под ключ 4 г. в Стара Загора
Снимка: Pixabay

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години, са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година.

След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на индивидуална програма на обучение.

"Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта", разказа за БНР Иванка Сотирова.

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Оказало се, че близки и роднини  на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма до различни институции за ситуацията, но не са получили адекватен отговор и реакция.

"Майката, която е психично болна, е изолирала децата с идеята, че трябва да им даде преклонение към религията. Много е трудно е да се установи точният мотив за действията й", обяснява общественият защитник на Стара Загора.

След извеждането на децата Сотирова срещнала трудности и при изготвянето на психо профил на майката, братчето и сестричето.

"Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури - оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората.

Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите“, добави Сотирова.

В момента децата се отглеждат от родственици, имат много добър изказ и богат речник. И двамата са на индивидуална подготовка, за да може по-скоро да влязат в класните стаи заедно с връстниците си. "Трагедията е пълна. Дано да няма други подобни", коментира още местния омбудсман.

Майката на децата е настанена в психиатрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
6
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Момент да ви обясня !Няма държава ,от там започва всичко. Няма държавници с идеи и концепция. Грижат се за собственото си благополучие,но не и за гражданите. Държавата е виновна за тази жена и за трагедията на дечицата. Ако имаше държава на място ,жената щеше да е обгрижвана с нужните специалисти ,децата също. Такова падения и абдикация на държавата от концепция за благоденствие на обществото просто няма по света! Станахме бананова република !
61
0
 
2
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Как не обвиниха някой мъж случайно..?
60
0
 
5
 
! Отговори
Прав е преди 1 месец
Човекът, който припомня "ковида" и лудницата, в която вкараха хората! АБСОЛЮТНО ПРАВ!
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Днес и Факти наблюдаваме перверзно сексуализоране на християнските обичаи. Което ни поддържа скептични към тях. Не знам, как госпожа Сотирова ще се пребори с това проявление на долнопробна връзкарщина!
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, къса е паметта на българина. Не случайно от повече от десетилетие в учебниците по история пише Турско присъствие
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България институциите се използват единствено за бухалка!
56
3
 
4
 
! Отговори
До буквоядеца преди 1 месец
В българския текст пише следното Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта". Дали си заключен през деня или през нощта е все ограничение, като по Ковид времето. Факта,че децата имат добър изказ и богат речник говори, че не са били навряни в кучешка колибка с нашийник на врата. Интересно, те дали се оплакват, че са били в плен от собствената си майка?
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преустановява се посещението на паркове, градски градини,спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити места. Собствениците на домашни любимци ще могат да извеждат своите животни,но е забранено струпването на едно место.Забранява се също посещението на хранителни магазини и аптеки на лица под 60 годишна възраст от 8:30 до 10.30 ч.Въвежда се вечерен час за децата до 18 години. Те няма да бъдат допускани на обществени места без придружител от 20ч. до 6ч.Не,нямаше ограничения
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стара Загора, Бургас, Дупница стари лидери по психично здраве
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Настръхвам, като си помисля, че тия "социални" са взимали заплати през тези четири години! Нека се провери учителите как са извинявали отсъствията на децата също. И задължително - какви сигнали са подавани до социалните и как са "реагирали" те на тях.
52
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" децата имат добър изказ и добър речник!" . Е как е станало като не са ходели на училище .? И как преди като са ходели , не е ли имало учители да се интересуват за учениците си .?
51
2
 
10
 
! Отговори
50, преди 1 месец
Какво ни засягат нас "твоЙ" американски колеги, както и ситуации в Гърция? Работа с текст не сте ли учили. Тук говорим за България. В която в последните 4 години на никой не е било забранено да излиза от къщи. И далимайката не е добре с главата е без значение. Проверката в дома е била задължение за съответните служители, които очевадно нищо не са направили. А са били длъжни.
50
4
 
8
 
! Отговори
50 преди 1 месец
Вашата е къса. Никой не е забранил дори в онзи период излизането от къщи. Забраната касаеше само напускането на областни градове и беше въведена преди повече от 4 години! Беше през април, 2020 година. Поне се научете да смятате и да обработвате информация. В последните 4 години никой, повтарям, никойне е бил затворен у тях си заради ковид. А последните две е смешно изобщо някой да сеоправдава с това. Служителите са си за наказание. Даскалята не ги знам как са оправдавали отсъствията също.
49
5
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 1 месец
Къса ви е паметта.Нека да припомня-имаше КТП-та между градовете. Изтръгнаха пейките по парковете.Забраняваха разходките дори в гората и планината.Да припомня също,че в мол се влизаше само със зелен сертифика.Училищата бяха на дистанционен режим.В Гърция искаха дори и СМС, че излизаш навън.Всички мой американски колеги бяха задължени да се ваксинират (нищо,че работят от вкъщи).Един от тези с които имах пряка работа полудя и постъпи в лудница,един почина от тромб,друг уби и разчлени жена си.
48
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 1 месец
"Това, че от институциите не можем да очакваме помощ, е ясно. Но тази жена и тези деца имат роднини, близки. Защо те цели 4 години не са направили нищо друго, освен да се жалват на някакви си чиновници!?" - - - Най-малкото защото те нямат никакви правомощия - нито могат да влезат в дома им, нито да изведат децата. Единственото, което могат да направят и са направили, е да сигнализират. Хайде да не кривим истината - топката е в неработещите институции. А чиновниците са за уволнение.
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички можеха да излизат, никой не е забранявал излизането. От тези последни четири години,повече от две за ковид дори не се говори и децата си бяха на училище. А през предходните две имаше достатъчно присъствени дни в училище. И никой не се е впечатлил как четири години две деца никой не ги е виждал поне там? Страшен професионализъм! Направо страховит!
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Също впечатление ми прави, колко много хора отключиха психологични заболявания след 2020 (вероятно доста малко диагностицирани). Няма да се изненадам това да се е случило и с тази майка. Имам добра позната - 2 години не пускаше синчето си на училище и то учеше дистанционно. Същата вярва в това, че с Ковид ваксините чипират хората,които могат да се повлияват от 5г в последствие. Семейство от висшисти. До миналата година ходиха всички с маски.
45
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека не забравяме, че 1-2 от тези 4 години, всички ние бяхме затворени по домовете си. Кучетата можеха да излизат, децата не.
44
10
 
4
 
! Отговори
Опаа преди 1 месец
До Анонимен 40 Не позна. За да е майката на 37 години трябва да е родила на 20. Повечето майки с деца на 17 години са около 45 годишни, което означава, че е възпитана от родители живели ИЗЦЯЛО в режима преди 89та и самата тя до около 15тата си година също. Както казах, лее се "перфектния комуно-тоталитаризъм".
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв социален дом?! Домовете ги закриха. Демокрация ....