Месечната издръжка на човек 1453 лв., за тричленно семейство - 2615 лв.

Това сочат данните на КНСБ
17 юли 2024 10:42, Александър Попов
185
Месечната издръжка на човек 1453 лв., за тричленно семейство - 2615 лв.
Снимка: БГНЕС

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на тричленно семейство с двама работещи възрастни и дете до 14 г. е 2615 лв. към месец юни. Това сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), представен на пресконференция днес.

За сам живеещ човек са нужни 1453 лв.

От КНСБ отбелязват, че доходът за издръжка намалява с 0,1% на тримесечна база и нараства с 3,6% на годишна база.

Искаме да имаме дефиниция на национално ниво за заплатата за издръжка и Националната статистика да я обявява на тримесечие, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му така гражданите ще придобият представа за това колко пари им трябват, за да могат да живеят сравнително добре по българските стандарти.

Необходимият доход за храна и обществено хранене е 572 лв. за един работещ. Това представлява 39,4% от общия доход, отчитат също от синдиката.

Оттам анализират и цените за основните продукти. Намаление с 0,3 % има при хранителните стоки на тримесечна база, но на годишна „все още е в положителна траектория“. По-забележим е ръстът на цените при групата „мляко и млечни продукти“ – 1,3 на сто, сочат още данните. Повишение от 3,7 на сто има при цените на месо и месни продукти. При хляба, хлебните продукти и зърнените храни има ръст от 2,9 % на годишна база. При ориза ръстът е със 7,1 %. Групата „Електроенергия, газообразни и други горива“ представлява 19,4 % от общите разходи за нехранителни стоки и услуги./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: КНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам познат, плочкаджия, вади доста добри пари на месец, а се води безработен, а плюе държавата и се оплаква за репресиран. След някоя година, като му окапят колената и остане без пари, ще яде..., плочки, сигурно или на Марко камбаните и шпека.
128
2
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен 128 : Не, не част от работническата класа. Имам собствен бизнес, и сам избирам с кой, колко и за колко пари да работя. Ако смяташ, че е толкова лесно "да се научиш да правиш нещо с определен вид техника" - заповядай. Сектора е гладен за кадри. Ключовото е че съм се научил да правя неща, които другите не са. А колкото до медицинските сестри в САЩ - смешен си. Един добър програмист там взима над 150 хиляди на година.
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грешките на социализма ще ги плащаме още много време. Всъщност, не ние, успелите, а болшинството недораснали в манталитет, именно заради сбъркания социализъм, хора
126
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
До FMC 32 ......Имахме си диктатура 12 години и това е резултата....Логиката ти куца....
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 124, абсолюто си прав. За това е редно пенсията по първи стълб да е лична партида :) Тогава ще се види кой колко заслужава наистина. И ще се окаже, че огромна част от населението в България ще живее с много по-малко от 500 лв. Със сигурност знаеш защо. Да не забравяме и всички онези "майстори", които си спестяват плащането на данъци всеки месец. Да, редно е да започнете да мислите. Защо има МОД? Защо има таван на пенсиите? Защото има много мързели! Има пиявици, няма пари! Факт!
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Програмист - Тук има ли представители на работническата класа? Освен теб, разбира се. Ако наистина си програмист, значи просто си се научил да правиш нещо с определен вид техника. При това положение, наистина ли мислиш, че можеш да разбереш какво работят висококвалифицирани специалисти от сфератана други професии? Спомни си какво ти казаха преди няколко дена тук - в САЩ такива като теб са с доходи, малко по-високи от тези на медицинските сестри. Защо ли?
123
7
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Първият проблем на работническата класа е че иска да живее с МОЯТ стандарт, но без да полага усилията, които аз съм положил за да стигна дотук. Проблем 2: не правят нищо освен да се оплакват и да определят успелите хора като престъпници. Все чакат някой да оправи държавата. И третият им проблем е че се смятат за важни и някой им е длъжен. Е не сте - вие сте евтини и заменими, и никой не ви е длъжен за нищо. Време е да се отървете от марксиската нагласа че трябва да получавате според нуждите си.
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 123 : Не позна. Аз съм седмо поколение Софиянец, наследник на старата градска аристокрация отпреди девети септември. Такива като теб са стъпвали в София само като ратаи и слуги.
121
2
 
22
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Масовият българин има ниска финансова култура и си разпределя ужасяващо парите. Абсурдно е да си на ниска заплата и да лющиш цигари, бири и безалкохолни всеки ден. Вместо да си направиш кафе си взимаш от магазинчето за 1.20. После теглиш бърз кредит за море и го връщаш с егати лихвите. Кебапчийниците са пълни. Аз изкарвам прилични пари, но харча все едно съм на минимална. Другите ми остават. Но не пуша, не пия безалкохолни, не тегля бързи кредити за глупости. Най-важното храня се с хубава храна!
120
2
 
4
 
! Отговори
Относно 120 преди 1 месец
Кой сипе тук пейоративни определения - "кратуни", "прости сте, не можете да осъзнаете", "направо е срамно да се живее с такива", "на никого нему пука за вас и вашите схващания"? Така отговоря на забележката, че държавата от позицията на силния е лишила работещите от възможност сами да определят пенсионните си вноски или да влагат парите си в нещо. Използвала е аргументи и е заявила, че дава гаранции, но този "мислител" няма представа относно това или не е в състояние да разбере какво му говорят.
119
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 121 А твоите родители откъде са дошли? Бас държа, че от село, защото само първото поколение граждани са такива простии, ама надменни говнааа като теб.
118
4
 
1
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
На алчните шопи тия пари нема им стигнат.
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 112 : Като не искаш да плащаш наем - ходи си на село. Никой не е длъжен да те издържа, особено държавата.
116
4
 
4
 
! Отговори
До 98 (Хахахаха) преди 1 месец
С това,което си написал доказваш, че нямаш понятие относно аргументите, с които държавата е представила новата пенсионна система преди почти 80 години. Имало е няколко години бъркотия и точно затова са позволили на брата на топполицая Никола Гешев да остане в София. Той е бил специалист в тази област и е трябвало да им оправя бакиите. После все пак са го интернирали. Чети повече и не се излагай. Ако понякога все пак разсъждаваш, може и да разбереш защо си длъжник на днешните пенсионери.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван 74 Значи жена ти печели почти два пъти колкото теб? Защо не се обаждаш, когато форумният женомразец обяснява, че не се жени, за да не храни някоя?
114
0
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 1 месец
Ти пък ми напомни за онзи германец,който беше писал до медиите, че той и жена му са преценили, че и тя трябва да работи, за да могат да живеят комфортно, а единственото им дете да получи качествено образование.И питаше защо пасторът го агитира да дава още по-големи дарения за помощи на африканско село,на което неговата енория помага? Пасторът дал за пример местен човек на име Бонго, който изкарвал пари колкото да нахрани себе си, но имал 5 жени и общо 40 деца.Те се хранели с помощите от Германия
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целият свят ми дължи обяснение защо съм тук, защото цената за вашето луксозно съществуване се плаща от мизерстващи. Като кажете че тези хора тук могат да имат бебета значи че онези хора там също имат такова право, за да няма дискриминация. След като не сте предоставили лесен и приемлив изход, а само можете да обвинявате жертвите че те са си виновни и не разбирате че някой ден и вие ще бъдете жертви, същи като Стив Джобс, владее втората компания и умира от рак на панкреаса или като онази актриса.
112
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 1 месец
До Анонимен 63 Разсмя ме, защото си спомних как една възрастна комшийка се опитваше да убеди внука си да се ожени. Даваше примери, но с представи от нейната младост: "Печката както гори за един, така ще гори и за двама, нЕма да трЕбат повече въглища и дърва. Крушката като свети за един, ще свети и за двама" и т.н. И ти си прав, и онази баба беше права.
111
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога няма да постихнете разцвета и просперитета на социализма ! Върнете социализма и ще разберете какво е истински уреден живот ,всичко през последните 34 години е лъжа .
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама включен ли е наема от 1200лв в месечната издръжка?