Месечната издръжка на човек 1453 лв., за тричленно семейство - 2615 лв.

Това сочат данните на КНСБ
17 юли 2024 10:42, Александър Попов
185
Месечната издръжка на човек 1453 лв., за тричленно семейство - 2615 лв.
Снимка: БГНЕС

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на тричленно семейство с двама работещи възрастни и дете до 14 г. е 2615 лв. към месец юни. Това сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), представен на пресконференция днес.

За сам живеещ човек са нужни 1453 лв.

От КНСБ отбелязват, че доходът за издръжка намалява с 0,1% на тримесечна база и нараства с 3,6% на годишна база.

Искаме да имаме дефиниция на национално ниво за заплатата за издръжка и Националната статистика да я обявява на тримесечие, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му така гражданите ще придобият представа за това колко пари им трябват, за да могат да живеят сравнително добре по българските стандарти.

Необходимият доход за храна и обществено хранене е 572 лв. за един работещ. Това представлява 39,4% от общия доход, отчитат също от синдиката.

Оттам анализират и цените за основните продукти. Намаление с 0,3 % има при хранителните стоки на тримесечна база, но на годишна „все още е в положителна траектория“. По-забележим е ръстът на цените при групата „мляко и млечни продукти“ – 1,3 на сто, сочат още данните. Повишение от 3,7 на сто има при цените на месо и месни продукти. При хляба, хлебните продукти и зърнените храни има ръст от 2,9 % на годишна база. При ориза ръстът е със 7,1 %. Групата „Електроенергия, газообразни и други горива“ представлява 19,4 % от общите разходи за нехранителни стоки и услуги./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: КНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 110 Лично засегнати от цените на хранителните стоки са всички, не само мързеливите. Отделно е въпросът закачеството на храните. Хайде сега, отивай да обядваш, по-късно може пак да продължим да коментираме тук, след обедната почивка.
108
0
 
3
 
! Отговори
До 103 преди 1 месец
Коментатор 95 е написал ДВА РОДИТЕЛИ, защото на мястото, определено за ник, могат да бъдат изписани само 20 знака. Затова е изтрил една сричка. Други пък нарочно сливат думите, за да се вместят в тези 20 знака.
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 106, я дай опровержение на написаното за да докажеш тезата си. Репликата е към мързеливите. Явно се чувстваш лично засегнат от написаното.
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65 Не ти разбирам дали се опитваш да се хвалиш, че си се устроил, или просто злобееш ей така. Не си наясно колко са различни нещата в България за много хора. Да, има бедни, особено в малките градове, но оцеляването не е баш в пъти по-трудно от примерно в Германия заради наеми, услуги и подобни, които тук са по-евтини. А много хора заради ниския данък тук взимат ПОВЕЧЕ от на запад. Аз взимам 3 брутни испански заплати за подобна позиция НЕТО, куп познати се върнаха от Германия.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Намаление с 0,3 % има при хранителните стоки"___"По-забележим е ръстът на цените при групата мляко и млечни продукти 1,3 на сто, сочат още данните. Повишение от 3,7 на сто има при цените на месо и месни продукти. При хляба, хлебните продукти и зърнените храни има ръст от 2,9 % на годишна база. При ориза ръстът е със 7,1 %."______Добре де кои точно хранителни стоки поевтиняват???Бананите и авокадото?
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хахаххахаххаха /100/ - Редовно пишеш тук една и съща глупост, без да имаш информация по въпроса. Живееш в някакъв твой свят и е много важно за теб да си представяш, че има хора в безизходица и без надежда, защото са възрастни. Най-разумно е да поговориш с някой психотерапевт и да му кажеш колко често пишеш тук едни и същи неща по определени теми. Може би ще успее да ти помогне.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължавам - ... и поне 1-2 от тях да са вече достатъчно пораснали, за да могат да се грижат за останалите. Суровите условия на живота са диктували необходимостта от ранни бракове и многодетство. Това, че децата са били ценени преди всичко като бъдеща работна ръка, също е вярно.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До FMC - Пропускаш други демографски данни. Навремето, допреди около два века, детската смъртност е била почти 50%. Малка е била продължителността на живота, рядко някой е успявал да живее повече от 40 г. С други думи, и моми, и момци е трябвало да се постараят още преди да са навършили 20 г. вече да са семейни и с поне по две деца, след което жената да продължи да ражда всеки път щом забременее. И когато човек почине на 35-36 г. поне 5-6 от децата му да са живи и 1-2 от тях да са достатъчно...
101
1
 
4
 
! Отговори
ЧИНОВНИКА ИНЖ ЧАЙКОВ преди 1 месец
ОТ СОФЕТО ВЗИМА 380 000 лв. ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ И НЕ СЕ ОПЛАКВА
100
2
 
5
 
! Отговори
до 95 преди 1 месец
До ДВА РОДИТЕЛИ И ДЕТЕ,родителите не са ДВА,а са ДВАМА,разбра ли,ако ще се раждат такива не гра мот ни ци като теб,не мерси,не можете името си да напишете,но акъл давате и не си знаете парите,да се чуди човек откъде сте толкова несметно богати,от акъл не е,по-скоро от крадене,от мноооого крадене
99
0
 
9
 
! Отговори
. преди 1 месец
Иначе друго си е 60000 евро на месец като евродепутат. По цял ден да не правиш нищо и само да папкаш. Само от време на време от горе ти казват нещо малко да свършиш или как да гласуваш. Ааа, кво беше?... "Бедните да го духат!"... Та така...
98
7
 
1
 
! Отговори
не виждам преди 1 месец
за какво ще с епохарчат 1400 лв.,българина храна не купува,има си всичко домашно,тока и водата ги краде въпреки,че лошата държава му е определила цени в жълти стотинки,не знае какво е наем или ипотека,та вероятно с тия пари ще си купи черен хайвер,то просто няма за какво друго
97
5
 
2
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
До Когато след 09.09.44, НИКОЙ НИКОГА не ви е гарантирал месечна издръжка от пенсия! Започвайте да мислите с тези кратуни! Крадохте със ззадниците си и сега нямате пари! Така ви се пада заради наведените главици!
96
2
 
8
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
А защо няма раждаемост...това е интересен въпрос с много неправилни отговори. На Запад са в същото положение като нас. Истинската причина да нямаме деца е прогреса. Навремето хората са раждали много деца, защото им е трябвало работна ръка за нивите. След разните му механизации и роботизации, нуждата от работна ръка отпадна. На Запад са малко по-добре, защото имат и изкиствен прираст от колониите си. Там отиват малкото наши деца, а и майки и бащи вече.
95
4
 
13
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Ако спрете цигарите, алкохола, безалкохолните и да си поръчвате всеки ден от глово по 3 пъти на ден, а почнете да си готвите и да бюджетирате, ще видите как ще ви оставят по 3000 лева на месец за спестяване и инвестиции.
94
3
 
8
 
! Отговори
До 94 преди 1 месец
Това е 10% от населението. Останалите живеят бедно. Повечето хора получават заплата под средната. Почти половината работещо население получава заплата близка до минималната. Над 60% са работещи бедни по европейските стандарти. Вече има държави от така наречения "трети свят" които всъщност като доходи и покупателна способност са по добре от нас.
93
1
 
8
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
94, аз ти казах как РЕАЛНО стоят нещата. Ако почнат всички да вземат твоята заплата, ставаш първи бедняк. Така че радвай се на моментното положение и не плюй по бед ите, дето РЕАЛНО работят за твоята и подобни на теб заплати! Вика му се робство, крепостничество или каквото си избереш. Ти без роби пари не може да имаш, щото си мързел.
92
2
 
9
 
! Отговори
ДВА РОДИТЕЛИ И ДЕТЕ преди 1 месец
АКО РАБОТЯТ НА МРЗ ТОВА ПРАВИ 2 Х 933 = 1866 лв/ БРУТО - 22.4 % УДРЪЖКИ = 1 448 лв. НЕТО > ДЕЛЕНО НА ТРИ ЧЛЕНА САМО 482 лв. ( 240 ЕВРО ) НА МЕСЕЦ > ЗАТОВА НЯМА РАЖДАЕМОСТ
91
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Сам човек е 200 лв, без месо, мляко и джънк, а 99 е оскъпен излишно джънк. ако изплаща жилище за пет години тогава 2000 допълнителни, но после това отпада.
90
4
 
8
 
! Отговори
До 86 преди 1 месец
Абсолютно. Ако бъде премахнат туморът наречен "държава" и да станем истинска република с децентрализирано управление тогава икономика ще дръпне много яко. Статистиката сочи че най голям растеж имахме преди да влезем в ЕС. Тогава икономиката беше по свободна, все още имаше млади хора в България и желаещи да работят. Сега е много трудно да започнеш бизнес.