Какви заплати получават съдиите у нас?

Все повече адвокати се отказват и стават магистрати
23 юли 2024 13:43, Петър Бойчев
59
Какви заплати получават съдиите у нас?
Снимка БГНЕС

В Софийската адвокатска колегия отдавна се наблюдава отлив на опитни адвокати, пише lex.bg. Основната е, че лицата, които упражняват свободна професия, нямат гарантиран месечен доход, независимо че имат гарантирани месечни разходи, които трябва да покриват.

По статистически данни в сферата на държавното управление средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2024 г. варира между 2180 лв. и 2725 лв. и това привлича много адвокати към високоплатени длъжности в администрацията.

Голям е напливът и на хората с юридическо образование към място на съдия и на друг магистрат. Основната заплата за съдия в Софийския градски съд е 5780 лв. или на годишна база: 69 360 лв., а възнагражденията на съдии в апелативните и върховните съдилища са значително по-високи.

Допълнително към съдийските заплати се изплащат суми за ранг и за облекло. Към тази основна заплата ce пpибaвят и пo 2% зa вcяĸa пpocлyжeнa мaгиcтpaтcĸa гoдинa, нo нe пoвeчe oт 40% или годишната съдийска заплата на съдия със стаж 20 години би била 97 104 лв. Ocвeн тoвa paбoтeщитe в cъдeбнaтa влacт плaщaт caмo плocъĸ дaнъĸ, а вcичĸи тexни ocигypoвĸи ce пoeмaт oт бюджeтa.

Всичко това означава едни сигурни месечни възнаграждения между 6800 лв. и 9090 лв. за съдия на окръжно ниво, които са сравнително изчистени от данъчна и осигурителна тежест, от разходи за дейността и не зависят нито от качеството на извършената работа, нито от удовлетвореността на клиента. Това неминуемо ще води все по-отчетливо и видимо до преливане на кадри от адвокатурата към съдебната система.

Проучванията на Агенцията по заетостта показват остра нужда от кадри с професионално образование и само за една година търсенето на специалисти с професионално образование бележи ръст от 41%. Отново по данни от Агенцията по заетостта, 64% от работодателите изпитват трудности при намирането на специалисти в професионалните направления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: съдиизаплатиадвокати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
8
 
! Отговори
Анка преди 1 месец
Вадя повече.Работя масаджистка с щастлив край.имам кирпич под ноктите
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 15 години беше обратното - никой адвокат не искаше да става прокурор или съдия. Просто тогава адвокатите за по-малко работа вземаха повече пари. Но истината е, че ВУЗ-овете бълват юристи, повечето от които вече не могат да си намерят никаква работа по специалността. Това девалвира всички професии, изискващи юридическо образование. И съответно намалява заплащането на адвокатите. Върху съдиите и прокурорите, това също рефлектира: Ще слушаш! Като не ти изнася, се изнасяй!
33
2
 
28
 
! Отговори
Комшия преди 1 месец
Адвокатите ги превърнаха в сътрудници на съда и прокуратурата. Последната се хвали с 94% осъдителни присъди по обвинителните си актове, въпреки, че обвинителните актове бъкат от очевадни слабости, заради мързела а често и заради непрофесионализма на прокурори! Пита се къде е и каква е защитата- адвокатите?! Защо "отсъстват"? Защо се деквифицираха?Знаем, но ще изчакаме всички да узнаят!Както казваше една адвокатка " Пазете се от отмъщението на лекар и адвокат!
32
3
 
21
 
! Отговори
Отговор : преди 1 месец
Незаслужени!
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В провинцията се закрива, защото няма население. Така че съдия на какво ще е. В София са по 100 души за 1 место и пак не става.
30
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Адвокатите сте също толкова непотребни, поне не ви дават заплати. Ако и съдиите и прокурорите изчезнат, всичко ще се подреди.
29
3
 
24
 
! Отговори
Поназнайващ преди 1 месец
Не видях да се посочва, че магистратите получават още и 20 брутни заплати при пенсиониране, както и Коледни бонуси, ако не се лъжа в размер на 2.5 заплати!Колегите им адвокати получават пенсия , най често в размер около 600.оо лева! Получават и някоя сериозна болест, заради стресовото си битие на адвокати. Пучават и неуважение от страна не само на колегите си с други професии, но и на съдебните служители и цялото общество. Право има там където има защита, пр. принцип!Защита вече няма!
28
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искате да нямате проблеми, никога не се докосвайте до нашия съд. Цялата ни съдебна система е преливане от пусто в празно само, за да си оправдават заплатите. Дано дойде ден, в който да ги разкарат всичките, тогава ще се види, че за нищо не стават.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитните адвокати са последните, които се отказват, защото имат опит и клиенти. Отказват се новите, защото не могат да се хранят. А нещата са така, защото у нас вече 35 години прависти се бълват на тонаж и няма хляб за всички. Това са жалки опити да се хвърли вината там, където я няма. И без пари да работят съдиите и прокурорите, това проблемът с наводнението с кадри няма да го реши. Обаче прозира грозна завист и чиста пRостотия тук.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Емигрант - не, не е банално у нас държавата е бухалка за "не наши хора"... а в тази система са "наши хора" на силните на деня...
25
1
 
21
 
! Отговори
от кухнята преди 1 месец
това са им заплатите и привилегиите за дрехи и т.н., а ако си направите справка всеки съдия си назначва точно определени вещи лица и винаги едни и същи...случаеност...не мислА...а за другото то е публична тайна, както един колега адвокат преди няколко години крещеше в коридорите на Съдебната палата..."тия за какви се мислят, на мен ВКС ми е на хранилка"...
24
0
 
32
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
След като се знаят заплатите на магистратите НАП проверили ли са имотното състояние на всеки един от тях дали отговаря на данъците които са платили и стойността на движимото и недвижимо имущество което притежават на каква сума отговаря ? Така правят във всяка цивилизова държава, така са хванали и Ал Капоне колкото и банално да звучи този пример ?
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аааа,това никой не знае.По имотите им ще ги познаете.
22
8
 
9
 
! Отговори
Дрън дрън ярина преди 1 месец
Да се изфащат сички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба Само тогава България ще се оправи
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Бирника и Попа колко вземат :)))
20
1
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Ей ставате вече банално тъъпи ДНЕСкашни миsирки с цензурата на думата "МРЪsНО" с каква да я заменя с "ЧИСТО" ли бе неадекватници ? Как са ви разрешили от СЕМ да съществувате срещу пари ли ?
19
1
 
25
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Медиите са най-сполучливите разпространители в България на МЪГЛА ! Защо не разследват колко получава цялата магистратска sган от ПОДКУПИ ежечасно, напълно е възможно да се установи, всеки който "дарява" подкуп ще си каже като се гарантира, че няма да му се цитира името ! Кого го интересува заплатата на тези КОРУМПЕТА ? Явно медиите публикуват тези данни под "натиск" с пари от магистрати ! "БЪЛГАРИЯ" е *** дума означаваща КОРУПЦИЯ !
18
4
 
4
 
! Отговори
Темида преди 1 месец
До Чудя се 15 не са данъци а осигуровки-чети и токава коментирай.Има разлика.
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешни заплати получават, които дори не стигат и тези на СТУДЕНТ в КОЛ ЦЕНТЪР. Както и цялата държавна администрация, изключвайки директорските длъжности, където заплатите се доближават до тези на програмист с няколко години опит.
16
1
 
22
 
! Отговори
ТОТЮ преди 1 месец
Основен проблем в правосъдието е бавното разглеждане на делата.Едно дело,каквото и да е то,ако продължи повече от 2-3-години в една инстанция, е ОТКАЗ ОТ ПРАВОСЪДИЕ!!Още 2 по 2-3 години в другите две инстанции и става около 10 и повече години,за да приключи едно дело.Нужни са промени в законите,но професионални,а не tъpovati такива и напред.