Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал

В момента на пазара на труда има по-голямо предлагане от търсене
29 юли 2024 14:43, Анисия Иванова
497
Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма универсални правила за успешното провеждане на интервю за работа, защото то зависи изцяло от работодателя и кандидатите, но пък има много важни неща в провеждането му. Едно от есенциалните неща е кандидатът да е подготвен с това какво търси, а от другата страна работодателят да знае какво предлага и да е честен с предложението си, това коментира Мария Сентова, психолог и HR специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В момента на пазара на труда се вижда по-голямо предлагане от търсене, което е предизвикателство за работодателите. Гостът обясни, че разминаването идва от липсата на нужна компетенция сред кадрите за работните места. Демографската криза също оказва влияние за липсата на кадри. Вече много работодатели намалят критериите си, за да може да намерят служители, като подготвят обучителни програми.

Гостът обясни, че от едночасово интервю няма как и двете страни да получат пълна информация за отсрещната страна, но трябва да се извлече максимума и да се зададат правилните въпроси.

"Работодателят трябва да се стреми да подаде достатъчно информация на базата, на която да може да се направи информиран избор. И да попита важните за него въпроси. Той трябва да провери спрямо работата, организационната култура и това, което е важно за компанията, доколко съвпада с вижданията и ценностите на кандидата, защото най-тежко се приема разочарованието. Ако ние сме представили нереалистична картина (от една от двете страни), след това рано или късно ще дойде сблъсъкът с реалността.“

Често в компаниите се провеждат поне две интервюта, като едното е от HR специалист, а другото от мениджър или човек, който може да определи качествата на кандидата за изпълняване на длъжността. Лошо впечатление създава арогантното отношение по време на интервюто от една от двете страни. Важно е кандидатите и работодателите да уважават времето и усилията на отсрещната страна.

CV-тата са изключително важни в дадени сфери и сектори, докато в други имат по-малко или никакво значение. Темата за възнаграждението по време на интервюто се приема за много деликатна от много работодатели и кандидати. Гостът каза, че правилният подход е да се проведе открит разговор на тази тема, в който двете страни да изложат исканията и предложенията си. Много компании разработват и програми за въвеждането на нови служители, защото така възвръщаемостта от новите кадри идва по-бързо.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кадри има! Друго няма..
354
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Минчо Храбров Като цяло грешиш. Основният проблем е, че българските фирми не произвеждат своя собствена стока, а продават работници на ишлеме. Това важи и за ИТ, и за промишлеността. Има и производители, но като цяло почти всичко е западняк да отвори тук с цел ниски заплати или да плати на българска фирма западната заплата с цел избягване на другите разходи, а тя от своя страна да те наеме, но този път с осигуровки и данъци на под половината от полученото, че що не и 1/4, ако се навиеш.
353
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Драги работодатели,за три дена милионер не се става.Уважавайте служителите си,не позволявайте двоен стандарт във фирмата си,бъдете коректни и честни спрямо работниците ,не допускайте раздути администрации и по един куп отговорници и началници на звена,защото това дразни хората,които извършват истински конструктивната дейност и е разбираемо да не дават макса.Настъпва хаос и безпорядък като в детска градина.Затова бавно ,но сигурно стигайте до успеха като се стремите всеки един да е доволен
352
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вярно, че няма кадри.Просто не искате да плащате и всички наши сънародници ви напуснаха точно, защото не давате пари.Мошеници!!!Това е истината.Изгонихте хората, сега ще пишете глупости.Не е вярно, че няма кадри!!!Не искате да плащате!!!Слагате си ваши хорица по места, а на обикновения човек - майната му.Може да работи на длъжност 3в1 и повече в едно!!!Увеличихте и работната седмица от 6 на 7.Инспекцията по труда спи, а фирмичките продължават да се гаврят с народа!!!Не се търпи!!
351
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една позната не можа да си намери работа в София и отиде в Сингапур. Сега там има фирма и вече много добре във финансово отношение.
350
1
 
27
 
! Отговори
Този Който преди 1 месец
В развития запад към който се стремим от време оно на работника се дава средно 30 процента от произведената от него добавена стойност. В България този процент НИКОГА!!!, ама наистина никога не е превишавал 10!!!!! От тук нататък каквото и да ви говорят разни работодатели-бизнесмени, знайте, че ви лъжат!! Факт е, че от днес за утре всяка една заплата може да се вдигне два пъти без особени затруднения за болшинството от фирмите.
349
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кризата с кадрите България започна някъде в средата на 2017 г. След това като дойде ковида и се увеличи безработицата, и работодателите потриваха доволно ръце през 2020-2022 години. Но ковид кризата свърши и в момента кадрите просто липсват. Всеки който може да отиде на Запад, отива на Запад. Повече пари, по-добри условия на труд, по-добри пенсии, по-добър живот, повече грижа за хората.
348
1
 
13
 
! Отговори
яко сигошибат преди 1 месец
Дупетатите да продължават с глупосттите си и накрая ще останат само *** братя - вече прегледите струват 180 лева и бензинови коли над 5 години не нинават преглед, СКАНДАЛ
347
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 345 Има нещо такова.Уж търсят хора с опит,ама при явяване на такива почват с номера,защото често имат бюджет за начинаещи въпреки всички описани изисквания.Като кажеш заплатата,и изведнъж "намират по-добър" даже и за неща,дето в страната знаеш,че няма повече от 2-3 човека да имат такъв опит.Последно така минах да работя директно с чужденци и, да,чуствам се гузен,да отрежат българските фирми,не за 200лв на ден,а на час.Исках тук 1/3 от това и това и сега останаха без своите 2/3.
346
2
 
23
 
! Отговори
В Англия е друго преди 1 месец
Сестра ми с много добър английски, без висше образование, в България (София) работеше като хигиенистка на минимална заплата преди около 8 г. Живееше в мизерия. И тогава си би камшика и замина за Англия. Връща се в годината по различно време за няколко месеца и пак заминава там после. Сега вече има пари. Уж вече и в София хигиенистките взимали добри пари, но тя няма намерение да работи като хигиенистка вече. В Англия е спечелила досега много. В България нямаше как да ги спечели тези пари с работа
345
0
 
27
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Скоро бях на интервю за работа. Всичко което ми се обясни беше че моите задължения на работнотл място са 1,2,3то нещо. След запопване на ден първи вече 5 ти месец. Към задълженията ми 1,2,3 всяка седмица се прибавя по едно и вече са 1,2,3,4,5,6,7,8 И като битах защо така се получава. Отговора беше ами няма кандидати и трябва да поемеш отдела на еди кой си който минали месец напусна...
344
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я да ви видим "есенциалните неща" - 5 езика , всички компютрърни програми да не си над 35 физически здрав за да боядисваш оградата в обедната почивка, шофьорска книжка за да возиш шефа и да разтоварваш умения за работа в екип, демек да поемаш смените на другите че са връзкари отпускари, готовност за пътуване тоест бичиш яко на маййната си извънработни часове, не шерпи, ами и роботи няма да ви работят екплоататорски дъртаци
343
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете с тея глупости! Търсих работа в БГ и без успех след над 120 изпратени СВ-та имах 2-3 интервюта- неуспешни. Тъй като така или иначе работя в чужбина си събрах парцалките и отново работя в чужбина, трудно е да, ама работя :) и то за около 200- 250лв. на ден!
342
0
 
9
 
! Отговори
де бре преди 1 месец
На Илиянци има всичко.Китай ни облича и храни.Защо да работиме.
341
1
 
20
 
! Отговори
Мрънльо Мрънльов преди 1 месец
Няма кадри, няма кадри, няма кадри. Те кадрите да не са като дъжда, че падат от небето.
340
1
 
16
 
! Отговори
Ники Въргалото преди 1 месец
Са некой да ми каже къв български продукт си купил с радост през последните четири седмици?
339
2
 
27
 
! Отговори
безделник преди 1 месец
Без пари няма да работя.1600 лева трябва да е Минималната заплата.ПО добре Гладен отколкото Уморен.
338
1
 
20
 
! Отговори
РК1 преди 1 месец
Предлагането на работа е десесетократно по голямо от търсенето на работа.пРИЧИНИ;Ниско заплащане ,лоши условия на труд , никакви социални придобивки,слаба квалификация на работника.Ще става още по лошо.
337
1
 
9
 
! Отговори
Минчо Храбров преди 1 месец
Българските фирми, не могат да вдигат заплатите, по една сериозна причина. Основно в българските фирми се произвеждат никому ненужни ЕВТИНИ ***.
336
0
 
28
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 месец
Дали им харесва или не, на работодателите, ще трябва да вдигнат заплатите. Никой не може да ме убеди, че ако вдигнат щели да фалират. Има огромно разминаване между думите на брокерите, че всички апартаменти на тези изникнали като гъби кооперации са продадени на зелено и рева на повечето шефове.. Както и почти всяка втора кола на улицата. Само аз съм балъка с такава от 1998г. Но и някои служители имаме вина, че сме съгласни на такива пари.