Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал

В момента на пазара на труда има по-голямо предлагане от търсене
29 юли 2024 14:43, Анисия Иванова
497
Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма универсални правила за успешното провеждане на интервю за работа, защото то зависи изцяло от работодателя и кандидатите, но пък има много важни неща в провеждането му. Едно от есенциалните неща е кандидатът да е подготвен с това какво търси, а от другата страна работодателят да знае какво предлага и да е честен с предложението си, това коментира Мария Сентова, психолог и HR специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В момента на пазара на труда се вижда по-голямо предлагане от търсене, което е предизвикателство за работодателите. Гостът обясни, че разминаването идва от липсата на нужна компетенция сред кадрите за работните места. Демографската криза също оказва влияние за липсата на кадри. Вече много работодатели намалят критериите си, за да може да намерят служители, като подготвят обучителни програми.

Гостът обясни, че от едночасово интервю няма как и двете страни да получат пълна информация за отсрещната страна, но трябва да се извлече максимума и да се зададат правилните въпроси.

"Работодателят трябва да се стреми да подаде достатъчно информация на базата, на която да може да се направи информиран избор. И да попита важните за него въпроси. Той трябва да провери спрямо работата, организационната култура и това, което е важно за компанията, доколко съвпада с вижданията и ценностите на кандидата, защото най-тежко се приема разочарованието. Ако ние сме представили нереалистична картина (от една от двете страни), след това рано или късно ще дойде сблъсъкът с реалността.“

Често в компаниите се провеждат поне две интервюта, като едното е от HR специалист, а другото от мениджър или човек, който може да определи качествата на кандидата за изпълняване на длъжността. Лошо впечатление създава арогантното отношение по време на интервюто от една от двете страни. Важно е кандидатите и работодателите да уважават времето и усилията на отсрещната страна.

CV-тата са изключително важни в дадени сфери и сектори, докато в други имат по-малко или никакво значение. Темата за възнаграждението по време на интервюто се приема за много деликатна от много работодатели и кандидати. Гостът каза, че правилният подход е да се проведе открит разговор на тази тема, в който двете страни да изложат исканията и предложенията си. Много компании разработват и програми за въвеждането на нови служители, защото така възвръщаемостта от новите кадри идва по-бързо.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
3
 
16
 
! Отговори
Минчо Храбров преди 1 месец
Българските фирми, не могат да вдигат заплатите, по една основна причина. В българските фирми се произвеждат никому ненужни ЕВТИНИ бо@@клу@@ци.
374
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквито работниците, такива и работодателите, но и обратното става
373
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Франция се работи от 8 до 4 , с 2 часа обедна, а единия от дните си до обяд! Освен това хич не си дават зор за нищо....тук ни изчеждат като за световно и като се прибереш ,искаш само да спиш!
372
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 367 Я, марш! Що не пишеш за счетоводителчетата, които ви пишат нула лв печалба в края на месеца.Все още се правите на луди и не плащате данъци на тая държава.То затова е и толкова бедна!!!То затуй станахте милионерче та на гърба на обикновения човек!!!Като не желаете да плащате адекватно заплати на цените в магазина, затваряйте си фирмичките!!!Е***ти и мизерника!!!
371
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като почнат да плащат хубави заплати и станат гъвкави от към работно време, може и да намерят кадри!!! За всеки лекар или да отида до някоя институция, трябва да взимам отпуск или да отработвам! Еми хора сме - боледуваме, имаме зъби - трябва ни зъболекар, имаме деца- трябва и за тях да се грижим! Осъзнайте се!
370
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е хуманна тая среда ...
369
9
 
10
 
! Отговори
циций преди 1 месец
когато бизнеса търси ниско платени работници. получава ниско платени работници..... отделно е че в България останаха и само неграмотните
368
12
 
4
 
! Отговори
китайци преди 1 месец
Вече има роботи за всичко. Българите забогатяха много и изобщо не им трябва никаква работа. Факт.
367
2
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
Алчни ***
366
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А работа за философи има ли?
365
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е лесно! Вече фирма се прави и с 5 лева капитал! Правете си фирми намирайте си клиенти, плащайте на счетоводители, НАП, разходи за автопарк, инструменти, наеми на офиси и квото се сетите и си наемете хора, които ви искат 2500-3000 лева чисто, платетте им осигуровките, облеклото, инструментите, те ще ви пооткраднат малко работно време, материали, клиенти и квото може и поооосле ако нещо остане СИ Е САМО ЗА ВАС, следа като платите данъците БОН ШАНС !
364
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вярно. Кадри има, но дават мижави заплати за работа от над 10 часа.
363
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 364 Играят сценки с идеята да притиснат да платят по-малко, щото са ама и "великата" фирма. Имал съм парадокса да искат да ме крадат и да знаят колко взимам и офертата им, защото съм щял "да трупам стаж в голяма фирма и да градя СВ", да е 30% под текущата заплата. Те и затова често пишат ама и нереалните изисквания, за да се хванат, че "не знаеш". Има абсурди да искат стаж 5г с неща, които са излезли преди 2 седмици, или нито те, нито друг в страната е виждал някога.
362
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие сте абсурдни!!! Още по телефона се правите на изключително недостъпни, а искате да наемате хора. От къде ги искате? От Марс да дойдат да ви работят ли?
361
1
 
16
 
! Отговори
до 217 преди 1 месец
Графичните дизайнери в БГ да са благодарни, че процесите тук се развиват винаги по-бавно и че все още имат НЯКАКВА работа! В момента всичките в САЩ плачат понеже ги заменят или индийците, или ИИ, или и двете. Тази професия е абсолютно безперспективна на този етап. Бих те посъветвала да се ориентираш към нещо друго.
360
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ха ха!!! Нож с две остриета е вдигането на заплатите. Ако станат немски, то наеми, транспорт и всички услуги ще станат и те немски. Питай в Германия дали пият бира на заведение, ходят на фризьор, колко е наем. Взимаш след данъци 1500 евро, а наем на стая плюс хол(двустаен по модерному, гарсониера по старому) е 2000 и нагоре, бира навън- 10 евро и нагоре. Няма как- наемодателят трябва и той да изкара, както и да се платят парите на сервитьора. А и тук фирмите продават евтин труд, не продукция
359
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кадри има пари няма и много комунисти на клона
358
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лека полека се промени мисленето и манталитета на работещите в Бг и хората отиват на работа с мисълта ,че шефа им има нужда от тях,а не те от шефа си.Половината век на диктатура и промиване на мозъци,че всъщност сме не работници ,а роби и " на портала чакат" СВЪРШИ !Все още има работодатели,които живеят с илюзията,че могат чрез страх и манипулация да принуждават хора да им слугуват за без пари,но и тези изверги осъзнават,че времето им е преброено и се гърчат в агония,че трябва да плащат
357
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 351 Не.Към 2016-17 западняците почнаха да изнасят производства и услуги тук. Заплатите още бяха ниски, а и хората покриваха нужната бройка.Дойде бум- повече и повече търсене, и започнахме да продаваме все по-неподготвени хора,а все още търсенето на кадри беше високо,щото желаещи на евтино ишлеме имаше бол.Сега хората искат по-високи заплати,но кадърните отдавна избягаха,сключиха директно договори с чужденците или са напуснали обидени от кал.пави меринжеи.
356
15
 
5
 
! Отговори
до 315 В САЩ преди 1 месец
Така е, в САЩ плащат дори и повече за НЯКОИ кадри, в НЯКОИ сфери, но не и за необразовани, некадърни, мързеливи, нагли и арогантни като болшинството тукашни!