Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.

Гратисният период за разплащане в две валути е месец
2 авг 2024 16:52, Инна Ангелова
148
Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Ако всичко върви по план и влезем в еврозоната средата на следващата година, ще имаме гратисен период от месец за опериране както в лева, така и в евро. Над година в магазините ще бъдат излагани и двете валути, а обменянето на българския лев ще бъде безплатно.

Депутатите от бюджетната комисия към парламента в четвъртък приеха на второ четене Закона за въвеждане на еврото в Република България. Той предвижда в рамките на месец слез въвеждане на еврото да можем да плащаме едновременно с левове и евро.

Неотдавна с решение на Народното събрание правителството беше задължено, ако до края на годината изпълним критерия за инфлация за въвеждане на еврото, да поиска влизането в еврозоната да бъде от 1 юли 2025 г. Така един месец по-късно вече няма да можем да плащаме с левове.

От “Възраждане” поискаха този срок да бъде удължен на три месеца, но предложението не получи подкрепа, пише в-к “Труд”. Служебният министър на финансите Людмила Петкова обясни, че в другите страни, които последни са въвели еврото, срокът за плащане с две валути е бил само две седмици. Ако срокът е по-дълъг от месец, ще бъде натоварен бизнесът, защото трябва да отчита приходите от продажби в две валути.

Шест месеца след въвеждане на еврото в банки и в “Български пощи“ хората ще могат безплатно да обменят левове за евро. Но при обмяна на по-големи суми, това ще става с предварителна заявка – както сега трябва да бъде правена заявка при теглене от банките на големи суми в брой.

БНБ ще обменя левове за евро безплатно без краен срок. Но в страната има само пет офиса на БНБ, където това ще става. Опитът на другите страни, които последни влязоха в еврозоната, е че веднага след като Съветът на ЕС вземе решение за въвеждане на еврото, хората започват да внасят парите си в банките. Така на датата на въвеждане на еврото парите им автоматично се обменят в единната валута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: левобмянаеврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До абе За теб от полза са само девалвиралите руски рубли.
97
9
 
2
 
! Отговори
Лева умря. преди 1 месец
Лева умря. Вече сме с евро. Това, че на валутата ни пише лев, не означава че имаме валута лев.
96
6
 
2
 
! Отговори
Мошенгиите преди 1 месец
на Кокорчо ни забавиха с три години да въведем еврото.
95
8
 
5
 
! Отговори
Русофили преди 1 месец
Като сте толкова сигурни, че ще сме зле като приемем Еврото, възползвайте се - Вкарайте си парите в Рубли и като станем зле с Еврото, просто си изкарайте Рублите и voila! Вече сте богати.
94
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да има български Лев са умирали нашите прадеди. Сегашните евроатлантици с какво потекло са? Кога са дошли в България техните дядовци? Или са били тук, но са избивали българи.
93
0
 
0
 
! Отговори
абе до 92 преди 1 месец
Ако се наложи. Нещо против ли имаш? И защо ми говориш в първо лице множествено число, да не си аристократична особа нещо? Или страдаш от множествено разстройство?
92
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може и в другиден, неделя, да влезне еврото! Какъв е проблема за датата? Може и на 29 февруари!
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво стана с БРИКС, приеха ли вече дигиталната валута Брикскойн?
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вързани сме с еврото, но не и ЦЕБ!
89
4
 
1
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
До абе - ти ли ще ни биеш, cмешник?
88
6
 
14
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Ще изядат боя накрая, всичките дето толкова напъват за това евро. Нито сме готови, нито имаме някаква полза. Зорът на онези в Брюксел е ние да нямаме собствена валута, а на нашите управници - да откраднат резерва на валутния борд. Ама ще изядат боя накрая, така ми се струва.
87
10
 
7
 
! Отговори
1лв = е1,95 преди 1 месец
Лева е вързан с Еврото. И то ОТДАВНА. Ние практически сме с ЕВРО.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХРАНЕНИТЕ ЛЪЖИ НА МАЗНИТЕ МУТРИ. МЕЧТИТЕ НА БОРИСОВ - ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ, ЕВРОЗОНА, ШЕНГЕН И ВСИЧКО ОСТАНАЛО С КОЕТО ЛЪГА ХОРАТА 15 ГОДИНИ.
85
7
 
5
 
! Отговори
Експерт по финанси преди 1 месец
Как е рублата другари? Рипа ли?
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Проблемът на ГЕРБПРОБЛЕМЪТ НА ГЕРБ Е ППДБ, ЗАЩОТО ППДБ СА ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙЦИ И ЕВРОАТЛАНТИЦИ, А ГЕРБ НЕ СА. ГЕРБ НЕ ИСКАТ КОНКУРЕНЦИЯ НО ВЕЧЕ НЯМАТ СИЛИ ДА ИЗГОНЯТ ЕВРОАТЛАНТИЗМА. ГЕРБ БЕШЕ.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С рубли може да си купиш от пиле мляко!
82
2
 
14
 
! Отговори
az преди 1 месец
Как в средата на годината се сменя валута? Тия луди ли са?
81
3
 
7
 
! Отговори
Алоу преди 1 месец
Във валутния борд няма пари! Не е банка!
80
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Искам рубли!" - изчезвай в Рашистан, поgлoго!
79
4
 
3
 
! Отговори
Проблемът на ГЕРБ преди 1 месец
Проблемът на ГЕРБ е ППДБ, които са против парите от Валутния Борд да бъдат разделени "По равно" между управляващата коалиция. Явно достойните и отговорни ППДБ не се впечатляват от фрази, като "Спокойно, ще има за всички, ще си оправим животите за поколения напред!"