Лекари от Турция, Русия и Сърбия спасяват положението в болница у нас

На специалисти от чужбина разчита белодробната болница във Велико Търново
Обновена: 11 авг 2024 14:25 | 11 авг 2024 13:16, Елка Василева
103
Лекари от Турция, Русия и Сърбия спасяват положението в болница у нас
Кадър: bTV

С лекари от чужбина болница у нас преодолява недостига на медицински кадри. Специализираната белодробна болница във Велико Търново е с мултинационален екип, в който работят лекари от Турция, Русия и Сърбия.

Младите лекари са привлечени от шанса да специализират пулмология и от добрите възнаграждения и засега смятат да останат в България.

Въпреки трудностите за чуждестранни специалисти в здравеопазването ръководството на болницата преодолява кадровия дефицит с наемането на чужденци.

„Имаме огромни проблеми с медицинския персонал в България, но условията за легализацията за работа в медицината на чужденци са много проблемни. Болницата предлага много добри условия за работа. Първо – възнагражденията тук са доста по- високи отколкото във всички останали лечебни заведения, и второ – болницата от доста време е акредитирана като база за обучение, който започне при нас, може да започне специализация“, коментира пред bTV д-р Стела Денчева, управител на Специализирана болница по пневмо-фтизиатрични заболявания.

Младите лекари от чужбина харесват условията в лечебното заведение r се чувстват много добре сред колектива на болницата.

Освен от възможностите за обучение и добрите финансови условия чуждестранните лекари са привлечени и от модерните база и апаратура в болницата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето такива хора трябва да привлича държавата, не спортисти, престъпници и търсещи да живеят на чужд гръб или как да се намъкнат в ЕС.
48
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оня ден при нас почина един доктор, мир на праха му и общината с 10-12000 души остана само с 2 gp. Най-близо е Елхово, но там отказват да записват нови пациенти. Същото е и в Харманли-на 50 км. Транспорт нямаме за никъде, за пътищата не коментирам. Иначе кмета гаси пожари където има, само не и при нас. Освен да ходим в Одрин, там да търсим лични лекари... А имаме доста голяма болница, само че празна и рушаща се. Като на повечето отдалечени места в България...
47
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българинъ - и по-големи държави от нашата (империи и цели цивилизации) са си отивали безвъзвратно в историята - заради алчност, разврат, подлост, предателства и т.н. Няма да сме първите. В крайна сметка в природата няма вакуум. След като ние не я искаме тази земя, както правилно отбелязваш напоена с кръвта на герои като В.Левски и много други, та ние като не я искаме - други ще я вземат.
46
8
 
17
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Бананажийти даже не могат още да продат туй което комунистите построиха. Вижти влаковете с 10 часови закъснения.
45
22
 
9
 
! Отговори
Всеки руснак преди 1 месец
В България е потенциален шпионин и диверсант. И това е статистика , а не ксенофобия.
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ау, пак ги няма "партньорите"! Те са само когато се дели баницата - да излапат цялата, а за нас - да оставят трохите.
43
7
 
21
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Не спасяват, а окупират. От лекари и търговци до олимпйски медалисти. Обезлюдена България е бързо и сигурно завладяна от турци, сирийци, ливанци, палестинци и прочее любители на Корана. Не без традиционното българско предателство. Левски, за нищо умря, пак е иго турско!
42
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гнуслив - ми той докторът (турчин, китаец, африканец...) ще те преглежда и лекува, няма да те обладава... Не виждам какъв ти е проблемът, освен май че си расист до мозъка на костите си!
41
4
 
8
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
Наистина горивата са по-скъпи там и това е факт. Но, съпоставено с доходите в Гърция пак им е по-евтино. Бай дъ уей здравеопазването за туристи там е безплатно. Като лекар работил в здравеопазването във Велико Търново бих казал че и кучето си няма да вържа там за тия пари
40
6
 
25
 
! Отговори
Батьо ви преди 1 месец
Живеем в свободен свят. Ако аз завършвах в момента медицина и бях на 25 години, също щях да замина на някъде. Всеки човек има право да опита да построи живота си както намери за добре. Мога само да насърча младите хора, няма значение лекари ли са, строители ли са, шофьори или спортисти - скъпи, младежи, ще ви посъветвам това, което съветвам моите собстъвени деца. Не проигравайте младостта си! Опитвайте, опитвайте, опитвайте и не се страхувайте от провали! С любов и уважение, Татко
39
17
 
8
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
От толкова много украински лекари руснак ли избрахте?
38
3
 
18
 
! Отговори
от В. Търново преди 1 месец
Лекарите в тази болница говорят български много добре.
37
2
 
17
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Държавата отпуска местата за специализация на младите лекари. Много по- малко отколкото завършват. Затова те отиват на запад.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A как се справят с езика? На какъв език говорят с болните?:((
35
2
 
14
 
! Отговори
1262 преди 1 месец
В Паралия наистина хранителните стоки са по-евтини отколкото у нас. И в повечето ресторанти там е по- евтино.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лекар-стажант - ти ще ни кажеш, нали ти си стажантът в момента и ти си в системата вътре. Ние откъде да знаем?
33
2
 
19
 
! Отговори
Лекар-стажант преди 1 месец
Не разбирам, защо завършващите медицина млади българи имаме изключително ограничени възможности за специализация.
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"в Гърция и всичко беше с 40% ПО-ЕВТИНО от ... Търново" - това няма как да е вярно, не заблуждавайте аудиторията! Само цената на горивото в Гърция ако погленем (а горивото е ценообразуваща компонента във всяка стока и услуга) е примерно при Бензин 95 с 55 цента, т.е. 1 лев, на литър по скъпо (+40% в сраванение с Бълария).
31
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моята племенница завърши Медицина в МУ- София и 2 години не можа да се зачисли в специализация, момичето се измъчи, като няма връзки така е. 6 години и половина учене на Медицина щеше да ги хвърли на вятъра, затова се стегна, и я приеха за специализация по Неврология във Франция. Там ще практикува като лекар. Не иска да чува и за подкупните и нагаждачески български болници. А и заплатата й е 3 пъти повече от тази на лекар в България. Прокудиха младите хора, сега търсят чужди
30
15
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Очевидно в България заплатите и условията на живот са по-добри отколкото в изброените държави.