Нов вид киберизмама циркулира в различните социални мрежи

До момента няма задържани за измамната схема
15 авг 2024 10:03, Гергана Попова
10
Нов вид киберизмама циркулира в различните социални мрежи
Снимка: БГНЕС

Това е една много интересна измама, защото тази обява циркулира в различните социални мрежи. Идеята е някой, ако реши да си поръча някакъв документ - дали шофьорска книжка или диплома, защото в самата обява се претендира във въпросната обява, че става въпрос за абсолютно легални документи, а това не е така.

Това каза за БНТ Светлин Лазаров - началник на отдел "Дигитални анализи и киберразузнаване" към дирекция "Киберпрестъпност" на ГДБОП-МВР.

Следва комуникация с потенциалния поръчител, който трябва да даде снимка, а след това и да заплати за "услугата". След като това се случи жертвата не получава никакъв документ, а така самият той няма как да подаде оплакване в полицията.

Светлин Лазаров коментира още, че няма как да има посредници за издаване на документи за самоличност. Сумата за тази "услуга" е различна.

По думите на Лазаров, до момента няма подадени сигнали от измамени потребители, защото и те самите знаят, че поръчката на фалшив документ също е незаконно.

"Няма конкретен профил или търсене на специфични хора. Просто ако някой забележи тази обява и случайно реши да си поръча такъв документ", добави още той.

До момента няма задържани за измамната схема, работи се по няколко версии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Страната
18-годишен помориец простреля мъж с пневматичен пистолет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
И по времето на соца преди 3 седмици
гладни млади асистентчета пишеха срещу заплащане курсови и дипломни работи, но поръчките и плащанията ставаха на четири очи. Знаеше се също кои дисертации са написани от услужливи научни ръководители, защото аспирантът, протежиран от някое началство не може на две магарета сено да раздели. Тази услуга не се заплащаше в брой, а се правеха скъпи подаръци. Това бяха общоизвестни истини. Дипломите и научните степени без покритие не са от днес. Заквасената през соца корупция няма да се изкорени лесно
9
0
 
1
 
! Отговори
Куриоз преди 3 седмици
Киберизмамниците, за които пише по-горе всъщност ощетяват само наивника, който им праща пари, но не получава нищо. Хванат ли измамника, ще го съдят. Онези с обявите за написване на курсови и дипл.работи и на дисертации, ощетяват данъкоплатците, защото после човекът с дипломи без покритие цял живот получава заплати от нашите пари без да има нужната квалификация. Само че тези фирми, които осигуряват написване на дисертация и дипл.работа си плащат данък върху печалбата и държавата не ги закача!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Продължение на 7 - ... ако дипломната работа е написана от друг човек? Законна ли е научната и образователна степен "доктор", ако дисертацията е написана от друг човек? Значи някои са намерили начини да печелят от такава незаконна дейност без да рискуват да имат неприятности със закона, след като официално публикуват обяви с адресите и телефоните си и посочват цени. Сигурно плащат и данъци върху печалбата.
7
0
 
1
 
! Отговори
Други не са анонимни преди 3 седмици
Вече от доста години има съвсем легални обяви за написване на курсова и дипломна работа, а също и на дисертация. Дадени са адреси и телефони, има фиксирани цени. Само относно дисертациите в някои от тези сайтове пише, че цената е по договаряне. В други сайтове пък и за дисертация имаше цена - по 5-6 000 лева. Поне преди 4-5 години видях такива цени, сега може и да са ги вдигнали. В такъв случай, за законна ли трябва да се счита дипломата от съответното учебно заведение, ако дипломната работа е
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Винаги е имало пазар за фалшиви документи. Навремето просто трябваше да познаваш точния човек и или някой да те свърже. Сега през Интернет се намират. В тъмната мрежа има всякакви услуги. Може да си купиш всичко и куриер ти го доставя до вратата в рамките на 2-5 работни дни. Плащанията са в крипто. Оръжия наркотици, фалшиви документи, или нещо по специално, без значение.....има всичко ако си готов да платиш съответната цена и да поемеш риск!
5
0
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 3 седмици
Само напишете фалшива диплома цена в гуугъл и ще ви излязат сума ти обяви. Ама тея басmyни не можели да ги хванат хахах
4
0
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 3 седмици
Е толкова ли е трудно да се намери по ИП адреса даден акаунт във фейсбук, ОЛХ, тикток и т.н. Голяма киберполиция..... Всеки може да влезе в маркетплейса и да намери обяви.Отделно че почти всеки ден ми излизат такива реклами, а да не говорим и за хора които открито предлагат ОГРОМНИ заеми, ама то това не е подозрително нали ? Какво изобщо правят тея от кибер престъпноста по цял ден, наистина ми е много интересно
3
0
 
5
 
! Отговори
Зевс преди 3 седмици
От статията излиза, че не е проблем издаването на фалшиви документи, а само това да си платиш и да не го получиш.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тая дирекция май-май само регистрива видовете кибер-измами, ама да ги разкрива и да се бори с извършители им - Ц!
1
0
 
7
 
! Отговори
SWAN преди 3 седмици
Не пускат подставено лице да направи покупка, за да не правят сечено на колегата предоставящ услугата ли?