Родни птицевъди искат пълна забрана за внос на украински яйца

Има 400% увеличаване на вноса оттам на квотата
15 авг 2024 17:22, Анисия Иванова
36

Българските птицевъди настояват да се въведе пълна забрана за внос на украински яйца в нашата страна. От 2 юли Европейската комисия въведе отново тарифни квоти за внос на яйца и захар от Украйна.

"Става въпрос за 400% увеличаване на вноса на яйцата с произход Украйна в България и то на квотата. През юни месец Европейската комисия реши да съдейства на страните, които са най-ощетени от вноса на продукти от Украйна и съответно за яйцата, като направи един механизъм за изчисление. Това влияе най-вече върху производителите, защото определен брой търговци спекулират с цената на яйцата чрез по-ниската цена на украинските яйца. Вносът в България спрямо този в Ееропейския съюз е 12%, а населението на България е 1,5% от населението на Европа", коментира председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков в "България сутрин".
По негови думи митата, които са наложени на яйцата, не се усещат и дори са нищожни.

"Нашата държава трябва да има воля и да наложи този защитен механизъм на Европейската комисията и искането ще бъде уважено. Дори на срещата, когато беше комисар Войчеховски в България, ние го попитахме същото нещо и той отговори положително. Министър Тахов също беше на тази среща. До момента това, което държавата е направила, е да наложи сумата от 89 евро мито на тон, което е 5% от стойността на яйцата. За май месец са внесени 311 тона в България, за юли месец само в две области - Велико Търново и Добрич, са внесени 432 тона", заяви още Божанков пред Bulgaria ON AIR.

Според председателя на Асоциацията на промишленото птицевъдство наблюдаваме много сериозни увеличения не само от Украйна, а и от Полша и Румъния.

"Имаме обаждане от Министерството, които ни поканиха във вторник да отидем, за да обсъдим тези числа, които предоставихме, и да се вземат нужните мерки, а те са искане от Европейската комисия за забрана на внос на украинските яйца в България. Ако така вървят нещата, скоро от нетен износител България ще стане нетен вносител, което не се е случвало никога", настоя Божанков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Общество
Всеки трети лев в домакинствата е от пенсии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Родните птицевъди да духат супата! Ние сме в Евросъюза- свободно движение на хора, стоки и капитали. Украйна е във война 2,5 години,загуби 500 000 души,в развалини е и въпреки това произвежда ! Откъде накъде ще спирате украинската продукция? Като не сте конкурентни, фалирайте ,умирайте. Чао!
27
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 3 седмици
Като искате пълна забрана на внос не само от Украйна намалете си цената на продуктите и не се оправдавате всеки път със инфлация горива и подобни
26
0
 
4
 
! Отговори
Справедлив преди 3 седмици
Забраната на внос на украински яйца е толкова вероятна , колкото е вероятно да имаме независимо правителство или да имаме независима държава. Пълен абсурд. Толкова сме я закъсали като народ, че сме в клинична смърт.
25
1
 
2
 
! Отговори
Алито от София преди 3 седмици
То да бяха само яйца, здраве му кажи, а всичко какво се произвежда в Украйна се продава безвъзмездно, на ниски цени и без никакви данъци, заради тези техни облаги от хомосексуалните ръководители на ЕС,у света настъпи тази криза, а най големият виновник е малолетника байдън и алчният клоун зеления наркоман, Путин трябваше да ги убие и да приключи тази война, но не е късно и сега да го направи
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всяко укрояйце - пирон в ковчега на Путин.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе управници,стига сте тровили българския народ,вече станахте банални с вноса от у крайна,затова както казваше покойния мин.председател Димитър Попов цитирам "не купувайте братя.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не искам да съм умен като украинците и няма да им ям яйцата,колкото и тези горе да хвалят яйцата на Зеленски.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
всяка кокошка - летяща крепост, всяко яйце - бомба, всяка дума на пеевски - нож в сърцето на путин
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 212- Със същата сила и за теб са вредни, нищо че не си русофил. Ще ти се да си направен от по-друго тесто, ама не си.
19
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украинските яйца са особено вредни за русофилите. Още като ги видят и разпознаят веднага получават тежки изприщване на кожата. Видите ли такива хора знайте, че са русофили и са облъчени от украинските яйца!
18
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
брашното им отровно,яйцата им също,тези бомби да не наторяват почвата,отравят я.
17
10
 
17
 
! Отговори
асдасФД преди 3 седмици
А проверени ли са тези яйца...а спазват ли се европейските закони при вноса на украинскибоклуци...ДДС плаща ли се при вноса на украинскибоклуци или се ощетява бюджета...и още много други въпроси
16
10
 
22
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
Не е въпросът кой кого подкрепя,а че в Украйна се води война и не се знае кой какво мята!Британците официално обявиха,че са предоставили боеприпаси с обеднен уран,а един от складовете с такива бе взривен!Освен това целта на укрите явно е да предизвикат световна война,щото бомбандират собствената си АЕЦ!Значи действат съвсем безогледно към земята си и съответно към нейната продукция...
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да спрат да искат и се научат да произвеждат. Парите да ги вложат и подобрят стопанството, а не да вдигат палати и купуват лъскави коли. Тук на всеки всичко му пречи.
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 13 - Сладоледите с най-много вредни елементи са и едни от най-вкусните - украинските и руските. Украинските сладоледи са лидери в тази черна класация, изпреварващи с доста руския вариант.
13
5
 
20
 
! Отговори
Аха преди 3 седмици
Е няма да дам 12 лева за 10 яйца, за да си купуват бентлита родните птицевъди. Мога просто да си купувам протеин на прах и така да ми струват 10 яйца 1 лев.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Яко купувам украински сладолед, значи ли това, че финансирам юдофашиста Зеленски?!
11
2
 
4
 
! Отговори
Я па вие преди 3 седмици
Само яйцеклетки ли да внасяме от Украйна...
10
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украинските яйца не стават за консумация но ни ги предлагат упорито в магазините ХОРА ВНИМАВАЙТЕ
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А само яйца ли , България има внос на стоки , ''САМО'' ---93 % , даже и Япония няма такъв % , внос . От Укрия се внасят най-много хранителни продукти , даже и американско зърно , щото територията на Украйна е разпродадена / като в Бг/ , на американци , поляци , нидерландци , германци , унгарци , ... и на кой ли още не .Защо американците не карат ''украинското'' зърно в САЩ , а от ЛАБОРАТОРИИТЕ , го продават на България , Румъния , Полша , и подобни ?