Скочи размерът на отпусканите бързи кредити

Той достигна 1200 лева
17 авг 2024 18:00, Стела Стоянова
54
Скочи размерът на отпусканите бързи кредити
Снимка БГНЕС, архив

Средният размер на отпуснатите бързи кредити се повиши през последните няколко години, най-вече поради високата инфлация, като достигна 1200 лв., каза в интервю за БТА председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) Николай Цветанов. Той изтъкна, че пазарът на небанковите кредити до този момент не отчита растеж в броя кредити.

В петък Българската народна банка (БНБ) съобщи, че към края на юни 2024 г. заемите от фирмите за бързи кредити са 6,017 млрд. лв. (3,1 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт). За една година те се увеличават с 22,1 на сто - от 4,926 млрд. лв. в средата на 2023 година (2,7 на сто от БВП). Относителният дял на тези кредити в общия размер на вземанията по кредити нараства от 45,2 на сто в края на юни 2023 г. до 46,7 на сто в края на същия месец на 2024 година, по данни на БНБ.

Преди дни от Асоциацията предупредиха за нарастващ брой измами с кредити и Цветанов посочи, че потребителите трябва да бъдат изключително внимателни в социалните мрежи, които са опасно място за търсене на потребителско финансиране.

"Небанковото кредитиране се наложи като удобна, достъпна и доверена алтернатива на банковите кредити. Очакваме тази тенденция да продължи, а недобросъвестните участници на пазара постепенно и естествено да отпадат чрез регулация на компетентните органи и отхвърляне от потребителите", изтъкна той.

Според него е възможно да се мисли за промени в сектора, свързани с влизането на България в еврозоната, които обаче ще засегнат по-скоро компаниите, а на потребителите.

При всички случаи трябва да се гарантира и реализира плавно преминаване към новата валута. В този междинен период трябва да се следи от страна на регулаторите внимателно за злоупотреби, за да бъдат те предотвратени, доколкото е възможно, каза Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: БНБбързи кредити
Още от Кино
Почина актьорът Велико Стоянов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Кога ще забранят преди 3 седмици
тези ба ндити. В Ю. Корея е Япония подобни измамници лежат с години по затворите.
41
0
 
4
 
! Отговори
1346 преди 3 седмици
Не моЗе да бъде!!! На мен ми казаха, че в тази приказна държава, всички са ай-ти мастъри, ядат в бутикови ресторанти на Оборище и карат поръчкови автомобили.
40
0
 
7
 
! Отговори
лихва преди 3 седмици
лихварството уж е забранено в бг. = Сега е легално, че дори и рекетьорите ="бирниците" (частните събирачи). = Лихвите са 50 процента. = кой го узакони.
39
4
 
0
 
! Отговори
До 46 преди 3 седмици
Като не разбирате нищо от банково дело и от кредити не се обаждайте щото ставате смешни! Лихвите се определят от риска на сделката! Висок риск = висока лихва. При бързите кредити логиката е че те са необезпечени и хората които ги вземат принципно са бедни и закъсали и някакъв процент от тях няма да върнат кредита никога. Съответно загубата от тези невърнати кредити се компенсира от високата лихва на върнатите. Когато вземеш ипотека лихвата е ниска защото кредита е обезпечен със имот.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бързите кредити са абсолютен рекет, вижте колко им е лихвата. Това трябва да се забрани въобще да съществува. Да оправят заплатите на хората, а не да предлагат кредити. Мутренска история.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сектанти теглят кредити да даряват пари на Ивелин Михайлов
36
0
 
2
 
! Отговори
Олигарх преди 3 седмици
Навъдиха се преклалено много млади пичове и пи-чки ! Понеже е кухо мястото в главите им , нито работят , нито носят някаква полза за себе си и държавата. Трябва закон за принудително въдворяване на такива в урановите мини - имаме атомна централа , требе си гориво!
35
14
 
4
 
! Отговори
Боян преди 3 седмици
Взимате бърз кредит от 5 хиляди лева, отивате в казиното и слагате 5 хиляди на рулетката на червено. Печелите 10 хиляди. Връщате 5 хиляди на кредитната институция и сте с 5 хиляди печалба. Това се нарича ливъридж. Но трябва да сте рисков играч като мен. Хедж фонд анализатор съм бил на Уолстрийт. Тома е бързата формула за бързи пари. Шол ми дъ мъни я наричам. Само за алфа мъжкари е. Следвайте ме и за други финансови съвети.
34
4
 
10
 
! Отговори
ППДБ преди 3 седмици
Това е пропагандна фалшива новина от Кремъл, която иска да злепостави българина. Българинът е умен, заможен и образован. Той не тегли бързи кредити и не играе на хазарт.
33
8
 
3
 
! Отговори
Юлия преди 3 седмици
Само начело с такива опитни и безкористни държавници като г-н Делян Пеевски и г-н Кирил Петков България ще намери верния път към евроатлантическия просперитет и всенародното благоденствие. Всяка мъдра дума на г-н Делян Пеевски и г-н Кирил Петков е нож в сърцето на омразната на всички българи Русия.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още малко инфо. Щом заведете дела срещу фирми като Сити кеш или Изи кредит започват да ви звънят с предложения да ви върнат малко парички ако си оттеглите делото. Не им се връзвайте. Звънят понеже много добре знаят,че накрая ще плащат за всичко. Не изпускайте 5 годишната давност и съдете всички бързи кредити.Ако нвмате пари за адвокат има такива,които ви защитават без предварителен хонорар понеже се водите социално слаби заради много дългове и после си взимат хонорарите след спечелване на делата
31
5
 
7
 
! Отговори
бавни кредити преди 3 седмици
Носете си новите дрешки щото откачалките ви готвят ТСВ на живо. Бързите кредити са най малкия ви проблем.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малко инфо за изплатилите такива кредити. Имате право да ги съдите за последните 5г и съда на 100% ще признае договорите за невалидни. Не е нужно да имате договорите. Плащате държавна такса според размера на кредита и държавата им изисква всички документи. След спечелване на делото(средно трае 1 г) ви връщат всички незаконни такси и лихви,държавните такси по делото и хонорара на адвоката. Дори на първа инстанция да не спечелите на втора със сигурност ще спечелите
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Помня навремето лихварството беше забранено, хем че през 90-те всякакви мутри си го практикуваха. Сега си е легално, че дори и рекетьорите="бирниците" (частните събирачи).
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е руски фейк,българите са богати и платежоспособни граждани на ЕС. Не теглят кредити особено бързи,ходят на ,,почивка'' в гръцките села около границата със собствени средства а не с бързи кредити и никога,ама никога не носят храна от България. Буахааааа
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Процента на (31) Парите при Брендо ли си инвестирал че ще ги удвоиш за 2 години?!Такива прУвинциални тъппаци като теб оЦраха България.
26
1
 
10
 
! Отговори
Български-Тъпак преди 3 седмици
Бърз кредит и бегач с 200 към Халкидики.
25
12
 
0
 
! Отговори
Процента на преди 3 седмици
функтионално неграмотните е вече 300%! До 18Много *** много До 17. До 9. В момента стоковите кредити са с нула процента лихва. Вместо да даваш 4 хиляди спестени пари, много ясно, че ще тегля кредит. Парите ми могат да бъдат инвестирани и след 2 години да са 8 хиляди. Така хем ще имам 4 хиляди, хем телевизор за 0 лева. . . . . Телевизор за 0 лева с други думи не купен, а подарен! Трудно е да си глупав и да не ти личи! . . . Четат но не разбират! Какво повече да пишеш?
24
0
 
7
 
! Отговори
НАШ'ТЕ БАНКИ НЕ преди 3 седмици
ДАВАТ ЛИХВИ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ, НО ЗАТОВА ПЪК С ТЕХНИТЕ ПАРИ ДАВАТ ЗАЕМИ С ЛИХВИ > ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИ 6 % , А ЗА БЪРЗ КРЕДИТ 25 % > ето е голямата печалба
23
1
 
11
 
! Отговори
Следващата стъпка е преди 3 седмици
пукането на балона! Без полезни изкопаеми, без енергия, без персонал не е необходимо да си учил даже, за да предвидиш последствията!