Правителствените самолети отиват на прокурор

Кабинетът "Борисов" разваля сделката за двата ербъса
5 авг 2009 14:11,
83
Правителствените самолети отиват на прокурор
Снимка: БГНЕС

 

"Ще бъде развален договорът за закупуване на двата правителствени самолета Ербъс А319", съобщи министърът на транспорта Александър Цветков.

Анализ на договора е показал, че той е неизгоден за страната и има и нарушения в процедурата за обществена поръчка, затова сделката ще бъде изпратена в прокуратурата.

Според министъра машините, които кабинетът "Станишев" реши да купи, не отговарят на техническите характеристики и са прекалено скъпи за втора употреба.

"Транспортното министерство няма пари да плати следващата вноска по лизинга, която трябва да бъде внесена в петък и е в размер на 2,8 млн. лв.", каза Цветков.

Още по темата

По думите му е необходимо е да бъде направен правен анализ по отношение на възможните санкции и неустойки, които ще трябва да плати България.

Цената на всеки от самолетите е 44,2 млн. долара, като лизинговата схема е за 5 години и включва вноски по придобиване на самолетите и такси за обслужване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Сега сме 2009 не 2001. Цените за 2008 са минимум 63.3 милиона $, Максимум 77. Пътърси в интернет или на сайта на Airbus.
61
1
 
2
 
! Отговори
Miro преди 15 години
Първо си опресни информацията :) Кажи къде ги продават тия Airbus за по 60 мил $, да бягаме далече. Цените от 1.1.2001 са 44 mil $ за Airbus319, чисто нов. Да не гововрим, че дадена компания може да си договори отстъпки и от тази цена...Все пак, цените варират...44мил са абсолютния минимум, има много фактори които могат да променят цената...кой знае какви точно самолети са поръчали, може и да си заслужават парите, но това не променя факта че е можело да минат и по-евтино.
60
1
 
2
 
! Отговори
дани преди 15 години
Тоя дето поставя ред на форумите може да е дори и комунист - но ме кефи- сори ако сум сбъркал , има и честни комунисти надявам се искрено да не съм го обидил . Истински българин е
59
1
 
2
 
! Отговори
дани преди 15 години
Браво Сашо! Вузможните санкции и неустойки ги сложи на задникут на гЕЙЧЕТО , ама тоя беше толкова туп , че дори не знаеше да круде . Гласувах доверие на Бойко(това е мой кумир ) и сега се надявам , че най-после от 20 години харчене на мои лични пари отделени за черни дни отишли на вятурут ще направиш така,че да им намериш място (както обеща) за добри путища ,ЩЕ ГОНЯ ДОГАН И СТАНИШЕВ до затвор - спомняш ли си ? Спомням си само за тия двете . Бойко, пожелавам ти успех. И още нещо- ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ
58
1
 
2
 
! Отговори
lud преди 15 години
Аз мисля, че толкова много иска да се хареса на широката публика и на Цар Боби, че е готов да развали всички договори, които му попаднат пред очите, иначе не мога да си обясня глупостите, които каза по повод иначе елементарен казус.
57
1
 
2
 
! Отговори
bul преди 15 години
Ееее тия па поне да бяха допрочели договора до частта за санкциите и неустойките. Утре като платим 30-40 млн. неустойка на някой хайванин пак ще ни кажат, че това е заради крадеца Станишев. Хубаво са се наканили да действат ама ако не разбират да намерят един по-грамотен човек щото всичко го плащаме ние накрая.
56
1
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
да им падне цената на 42 млн. какво? Пак повтарям минимална цена за 1 нов Airbus 319 63.3 мил $. Типична цена около 70 мил $. Ние вземаме втора ръка за 44 мил $. Министъра твърди че имало предложение за нов на цена 42 мил $. Аз мисля че лъже.
55
1
 
2
 
! Отговори
от 52 номер преди 15 години
Поправка към днешна дата курса на долара е 1.35... така че излиза че са 43.9 млн Евро :) така че Winglet e прав за цената :)))
54
1
 
2
 
! Отговори
УЖАС преди 15 години
Костов е стабилизирал държавата?!?!?!?! ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕ?!?!?!Тоя окраде държавата след Виденов, а царя-****ераст продължи след него. Сега и Бойко ще продлжи за съжаление, нали всички са еднакви там, какво мислите че ще се промени бе хора?!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
NAI -VAZNO e Vastanovavaneto na ZARSTVO BALGARIA,osnovite na Darzavata,TARNOVSKATA KONSTITUZIA,Nazionalnia Himn"SHUMI MARIZA",koeto ste bade znak che e svarshila sovetskata Okupazia i Balgaria e Nezavisima...,sasto Verouchenie v uchilistata,Vastanovavane na Originalnata BG azbuka ot 1945 god.,Balgarskia Gerb ot 1930 god...Poslednite 20 god.pokazvat che sovetskata okupazia prodalzava kato nad 100 000 KGB-agenti sa vav vlasta i vav vsichki partii i upravlavat i manipulirat 4rez mediite obstestvoto
52
1
 
2
 
! Отговори
do Пътник преди 15 години
Извинявай много но 63.3 млн.$ са 45.31 млн Евро....така че ти прецени ако се купят 2 спокойно може да им падне цената на 42 млн. :)
51
1
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Глупости цената на нов Airbus 319 e:min 63.3 мил $max 77.3 мил $average 70.3 мил $Цените са от сайта на Airbus за 2008 годинаНие ги купуваме за 44.2 мил $ на лизинг.Министъра казва че имало предложение за нови за цена 42 мил $Сами преценете. Аз мисля че имаме нов министър който лъже.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Всяка пролет и есен излизат по 20-30 нови пилоти.
49
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 15 години
Ами то от 2 години насам тенденцията е Луфтханза да стане национален превозвач на България. С 9 полета дневно си е сериозна заявка :) Имал съм и сериозни разправии с Луфтханза по летищата, то като цяло съм в пъти по-доволен в сравнение с останалите. Отделно на дневен ред идва и това че последния виписк ГА от Долна Митрополия вече са пенсионери. Кой ще кара нашите самолети в бъдеще?
48
1
 
2
 
! Отговори
fred преди 15 години
05 Август 2009 | 13:32 Ще бъде развален договора за закупуване на двата правителствени самолета Еърбъс А319, съобщи министърът на транспорта Александър Цветков.Анализ на договора е показал, че той е неизгоден за страната и има и нарушения в процедурата за обществена поръчка, допълни още транспортният министър. Според него двата самолета, които страната реши да купи на стойност 109 млн.долара не отговарят на техническите характеристики и са прекалено скъпи са машини втора употреба. Транспортното министерство няма пари да плати следващата вноска по лизинга, която трябва да бъде внесе в петък и е в размер на 2.8 млн. лв. Финансовото състояние на министерството е много тежко и са изхарчени 100 % от капиталовите разходи. Транспортният министър е назначил експертен анализ на ситуацията и до един месец ще има визия за развитието на авио отряда и следващите действия от страна на министерството. Необходимо е да бъде направен правен анализ по отношение на законосъобразността на договора за закупуването на двата самолета и по отношение на възможните санкции и неустойки, които ще трябва да заплати България, допълни Цветков. Според финансовия министър Симеон Дянков властта в България ще трябва да намери други начини да лети, тъй като скоро време няма да бъдат предвидени пари за купуване на нови самолети за представителни цели. Източник: БГНЕС
47
1
 
2
 
! Отговори
Ани преди 15 години
Абе нямали кой да линчува теэи мръсни комунисти толкова пари окрадоха.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Те забравиха времето на Жан Виденов и накрая пак Костов излезна виновен въпреки че стабилизира държавата .......пък няма да забравят тези...........а гладът по онова време беше много по голям....пенсийката на баба и дядо бе само 3$, и се менеше почти всеки час според хипер-инфлацията.....така че ще забравят бъди сигурен.
45
1
 
2
 
! Отговори
sunny преди 15 години
до: БеМного си прав. Нещо повече - ако е достатъчно умен Бойко, ще изчака още, за да се запознае детайлно със завареното положение, за да започне стабилизацията достатъчно ефективно. Не можеш за месец-два да оправиш батака, метейки на сляпо.
44
1
 
2
 
! Отговори
Бе преди 15 години
Ами ти какво искаш? 20 години никой нищо и сега за 20 дни да цъфнем и да вържем? Толкова лесно ли ти се виждат нещата? Или сега се виновни тия дето от 20 дни са на власт, а не тези които 20 години са ни крали? Самия факт със спрени заменки, прекратени неизгодни договори и фр. показва че нещо СЕ прави и нещо СТАВА в тази държава. За първи път от 20 години.
43
1
 
2
 
! Отговори
winglet преди 15 години
Браво!!! Един нов ЕърБъс А319 в основната си конфигурация е 40милиона евро, при поръчка на 2 цената пада с още някой милион. Договорката на Станишката само може да ви даде минимална представа колко много се е крало и колко много пари се нагушиха шайката престъпници за 3 години!