Правителствените самолети отиват на прокурор

Кабинетът "Борисов" разваля сделката за двата ербъса
5 авг 2009 14:11,
83
Правителствените самолети отиват на прокурор
Снимка: БГНЕС

 

"Ще бъде развален договорът за закупуване на двата правителствени самолета Ербъс А319", съобщи министърът на транспорта Александър Цветков.

Анализ на договора е показал, че той е неизгоден за страната и има и нарушения в процедурата за обществена поръчка, затова сделката ще бъде изпратена в прокуратурата.

Според министъра машините, които кабинетът "Станишев" реши да купи, не отговарят на техническите характеристики и са прекалено скъпи за втора употреба.

"Транспортното министерство няма пари да плати следващата вноска по лизинга, която трябва да бъде внесена в петък и е в размер на 2,8 млн. лв.", каза Цветков.

Още по темата

По думите му е необходимо е да бъде направен правен анализ по отношение на възможните санкции и неустойки, които ще трябва да плати България.

Цената на всеки от самолетите е 44,2 млн. долара, като лизинговата схема е за 5 години и включва вноски по придобиване на самолетите и такси за обслужване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ти пък доброто къде го видя? Не може първо да се действа после да се мисли. Не може критерият за добро и лошо да бъде "Ако е направено от предното правителство е лошо", по този начин всяко магаре може да бъде министър и ние да ръкопляскаме, защото реве хубаво срещу отиващото си. Не сме *** искаме разумни решения. Ако противопоставим глупост срещу комунизъм и глупостта спечели, какво печелим ние!?!?
21
1
 
2
 
! Отговори
УЖАС преди 15 години
Приятел,Коментарът би могъл да бъде интересен, тъй като показва, че Станишката-гадна лисица, си прибира парички от тези сделки. Но само, че... правопис... нулев! "не може" се пише отделно, "малЪк", "Сделка"... Не зная на колко си години, нито какво образование имаш, но заради простичките хора в тази държавица ни правят всички на балами!
20
1
 
2
 
! Отговори
Разочарован преди 15 години
Нямам думи вече. Не съм очаквал такива коментари , прави се нещо хубаво , но нали трябва да се оплюе и се почва ----- било пополизъм, било изпипано и по добре да си траем , щото нямало смисал. ЕЕЕЕЕ не Ви ли е срам , каква е тази ваша реакция и търпимост , когато се правят опити да се промени нещо към добро .
19
1
 
2
 
! Отговори
Иво преди 15 години
Неустойки баба ви. Това е лизинг - спираш да плащаш и не получаваш нищо. Какви неустойки ви гонят. Чудно ми е защо им са на *** самолети, те нали си имат летяща чиния на Бузлуджа?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Човече с новия ни министър неустойките ще плащаме ние, а не комуниости и ортаци! Аз предпочитам България да има скъпи самолети, отколкото да плащаме неустойки и да нямаме самолети, т.е. скъпо нищо. Ама и ние Граждани за европейско развитие на България. На ти сега.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
jelev, да знаеш комунист и *** пари не връщат
16
1
 
2
 
! Отговори
Фред Астор преди 15 години
Изглежда това ще е първото българско правителство което няма да мисли с корема си.С премахването на отряд 28 България ще се присъедини към културните европейски народи чиито правителства ползват самолети под наем .Знам за Австрия,Финландия,Ватикана,нз скоро англииското правителство и кралицата се отказаха от издръжката на правителствен авиопревозвач.Нека гн.Б Борисов и гн Дяков да бъдат все така последователни
15
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Абе, каквито и сделки да проверяват новото правителство, всичко е така изпипано от старото, че няма мърдане. То старото правителство не е пасло трева...Дори и да развалят дадена сделка, санкциите и неустойките ще покрият комисионните, които им се полагат под масата. Прах в очите е всичко! :(
14
1
 
2
 
! Отговори
Jelev преди 15 години
Neustoikite da gi platiat komunistite i ortacite im.
13
1
 
2
 
! Отговори
Мариан преди 15 години
Със сигурност има сериозни неустойки, а итделно са платени няколко вноски. И Ко праим?
12
1
 
2
 
! Отговори
неграмотен преди 15 години
е това вече е популизъм сега остава да тръгне на визити с магарето
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ами високичка си е цената за тия старите самолети , ама Станишев е сметнал и неговия дял от парите, неможе един самолет толкова малак като поръчаните да струва втора употреба 80 милиона , при положение че чисто нов самолет еърбъс започва от цена 160 милиона долара и достига до 320 милиона последния модел които се чака да влезе в употреба 2013 година .От тая зделка Станишев *** чисто едни 3 милиона и отгоре на самолет.НО Бойко го секна , браво за което.
10
1
 
2
 
! Отговори
баба Яга преди 15 години
За сравнение Цветков посочи, че 42 млн долара е била цената за един самолет от същия тип.Сделката е сключена за два самолета по над 44 млн. долара плюс 10 млн. долара за лизинга - тоест за два самолета втора употреба около 110 млн. долара.
9
1
 
2
 
! Отговори
баба Яга преди 15 години
Имало е постъпило предложение за нови самолети от същия тип при по-ниска цена, но реакция не е последвала и е сключен договор с посредническа фирма за два самолета втора употреба на лизинг на обща стойност 109 млн. долара.Тези самолети не отговарят на предварително заложените критерии - не могат да осъществяват междуконтинентални полети без спиране за презареждане, нямат необходимото оборудванe
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Що за простотия е това!? Министърът съобщил, че договора ще бъде развален. Освен това добавил, че трябва да се направи правен анализ на санкциите и неустойките. Ами ако неустойката е в размера на цената!?!? Накрая ще се окаже, че плащаме повече от договереното без да взимаме самолетите и ще ни убеждават, че защитават интересите ни от крадците. Честно ви казвам между крадец и *** предпочитам крадеца.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
хубаво правят, че преразглеждат всичко, но въпроса вече е каква е неустойката и дали не е по добре да ги купиме макар и скъпи
6
1
 
2
 
! Отговори
Мариан преди 15 години
Един самолет за правителствени нужди е необходим! Другото е популизъм.
5
1
 
2
 
! Отговори
Ники преди 15 години
Отново едно браво. Радвам се , че засега оправдавате моето доверие , което Ви гласувах на изборите
4
1
 
2
 
! Отговори
sunny преди 15 години
Някой пак е обрал каймака...Нищо, сега ще пътуват с въздушен балон...
3
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 15 години
Браво! Радвам се, че нещата си идват на място. Дано екипите на ноото правителство да работят и за напред така, експертно, вещо и правно.