Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a

Щяло обаче да се използва само за разкриване на престъпления
10 дек 2009 17:10,
203
Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност прие промени в Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР достъп чрез интерфейс(система за управление) до трафик данни от интернет, както и от мобилните оператори.

Председателят на комисията Анастас Анастасов обяви, че е прието данните да се използват за престъпления, наказвани с лишаване от свобода над две години, както и за издирване на хора и за разкриване на компютърни престъпления.

Според него законопроектът напълно отговаря на европейските изисквания.

Йордан Бакалов от Синята коалиция заяви, че по никакъв начин управляващите не са го убедили да подкрепи законопроекта.

По думите му в проекта липсват контролът и доверието.

"Знаете как се използват политически специални разузнавателни средства и разпечатки", допълни Бакалов.

Според него никъде в държавите в Европейския съюз не се ползва интерфейс за достъп до тези данни.

"Имаше държави, където бе въведен този модел, но по-късно той бе отхвърлен като противоконституционен от съответните конституционни съдилища", допълни Бакалов.

Още по темата

В средата на февруари 2009 г. тройната коалиция реши, че съобщенията в интернет и телефонните разговори ще бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления, решиха депутатите.

Тогава отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР.

В първоначалния си вид прословутата Наредба 40 на МВР предвиждаше:

– да събира данни за кореспонденцията между едно или няколко лица;
– да  събира лична информация за тях;
– да проследява начините им на комуникация;
– да събира "анонимните", според тях, предплатени карти.

Наредба 40 предвиждаше още операторите (мобилни и интернет доставчици – бел. ред.) да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката.

И в момента данни за всеки e-mail, който изпратите, се съхранява в доставчика ви на интернет, за да може да служи на полицията, ако това е необходимо.

Съхраняват се и местоположенията на използването на интернет, дали ползвате skype, icq или други средства за комуникация.

По този начин службите си осигуряват т.нар пасивен достъп, в който за секунди могат да извлекат с кого сте си говорили, кога, колко дълго и къде сте се намирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
0
 
! Отговори
ALEN DELOM преди 14 години
4E NIE S JENA MI SE SRE6TNAHME PO SKYPE ,AKO SA NI SLU6ALI LELE MALE! TO NA6ETO BE6E POVE4E OT TELEFONNA LYUBOV! XAXAXAXAXXAA
119
1
 
0
 
! Отговори
интернетзависим преди 14 години
Те и сега ни подслушват и ни четат.На милиционерите от бойчовата партия разрешение не им теребе.На тех всичко им е разрешено.
118
1
 
0
 
! Отговори
............ преди 14 години
Само едно нещо се чудя - 'га паляка Яне Янев рева ден и нощ, и продължава да реве, му се смеете, че е ***, а сега като ни показаха, че свички сме паляци в очите на умногледащия пожарникар, що ревете пак бе ? Нали беше спасителя ?!?В предишния парламент имаше един достоен човек, и той се казваше Минчо Спасов, и той рева много, но сега го няма . Щото много рева. А такива хора не са им нужни. Направихте ли си изводите к'ви кауни сте .Айде продължавайте да ревете, вече няма кой да ви чуе ..
117
1
 
0
 
! Отговори
Дядо Хакер преди 14 години
до 110 И аз тъй казвам, бе човек, но тези дето ще ме подслушват (като знам колко сиво вещество имат под черепа си), дали няма да приемат псевдонима ми буквално??? Щото и те като теб чувството им за хумор липсва...
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Господ иде скоро , юе видите вие , изедници народни , хората живеят със 120 лева , това е ЛУДОСТ!!!
115
1
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Милиционерите партията си менят, но нрава не! Трипартийката пробута безконтролното следене в наредба съда я отмени, като противоконституционна. Сага пожарникаря и другите милиционери ще се опитат да набутат същото в закон. Вярно, че КС ще го отмени, само че първо някой ще трябва да го сезира, а после ще мине време. През това време милицията ще си слухти на воля
114
1
 
0
 
! Отговори
интернетзависим преди 14 години
Определено целта на ченгесарската партия е да следят кой пише срещу пожарникара.После хората несъгласни с милиционерщината му ще дъдат превиквани в милицията съветвани по подобаващ начин.Ще се влияе на работодателите им и ще губят работата си.Това ни чака с тия убаци.А кво беше при Сериожката,всеки си псува и си излива душата.Кеф!!!
113
1
 
0
 
! Отговори
др. Тодор Живков преди 14 години
из "новогодишното поздравление към българския народ" от онзи свят: ... Да ви е честит бъдещия закон! Да ви е честито новото n-ско управление на ДС...Да живее, подслушвания български народ! Да живее Бойко Борисовата Партия и нейният лидер Бойко, който успя и ме надмина!Честита, новата 2010 година! - следва Дунавското хора и пържествена новогодишна заря
112
1
 
0
 
! Отговори
1234 преди 14 години
mi to v normalnite darzavi e taka bravo super
111
1
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 14 години
Да слухтят и грухтят тъпите ченгета-***! Аз пак ше си пишЕМ против тях и против свинската им държава!
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
дядо Хакерти толкова си хакер,колкото и останалите космонавти.ха-ха-ха пусерку
109
1
 
0
 
! Отговори
ТАШАКОЛИЗЕЦЪТ ЦЕЦКО преди 14 години
ОТ БОКО ТИКВАТА БЕ БОКО МЕСИЯТА СЕГА Е БОКО КОМПЛЕКСАРЯ ОТЯВЛЕНИ БАНДИТИ ПОЗНАТИ НА ОБЩЕСТВОТО ПОЗНАТИ ДО БОЛКА . НА КРИВАТА РАКЕТА ВЪЛНАТА И ПРЕЧИ БОКО СЕ ОКАЗА ЧИС *** С ПАРТИЯ ТАШАКОЛИЗЦИ . ПОДСЛУШВАНЕТО УЖ ОТ МВР ЩЕ ОБСЛУЖВА МУТРИТЕ
108
1
 
0
 
! Отговори
Арто преди 14 години
до Кашев"толкоз просто и логично",аман от страхливци дето си стоят на дебелите *** пред компа и се чудят що им бил крив живота
107
1
 
0
 
! Отговори
дядо Хакер преди 14 години
Сега като помислих по-трезво, след шока от новината, си мисля, че Бойко си е прав. Така ще се пребори окончателно със безработицата. Даже ще трябва да си внесем някой имигрант, че няма да стигнат нашите безработни. По моите сметки в България половината от хората ще работят, а другата половина ще ги подслушват... Бравооооо!!! Бойко, не забравяйте да патентовате това чудо. Що пари ще спечелим от продажбата на патента.... изплатили сме си дълговете... че и пари за нов завод за преработка на *** ще останат.
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Do Komunis4etataVijte kakvo na gre6en forum ste.***.BKP.com e va6ia forum kadeto vi 4akat va6ite priateli.Haide sas zdrave.
105
1
 
0
 
! Отговори
............ преди 14 години
"Изумен съм, че представителите на ГЕРБ днес гласуват за много по-големи и безконтроли правомощия на МВР, отколкото предложенията на предишния министър Михаил Миков отпреди четири месеца, срещу които те бяха против", каза Йордан Бакалов. Бакалов, и какво от това, нали стадото от *** си ги избра тези, ще си сърбат сега попарата !
104
1
 
0
 
! Отговори
инернетзависим преди 14 години
От милиционерска партия се очакват милиционерски манталитет.Понеже управляващите виждат,че се *** и нищо не могат да направят ще тормозят обикновения човечец.Да ни е честит новия комунизъм.
103
1
 
0
 
! Отговори
Кашев преди 14 години
Такива мижатурки, като повечето оплакващи се никой няма да следи защото няма смисъл. А тези които ще бъдат следени знаят как да изпратят съгледвачите за зелен хайвер.
102
1
 
0
 
! Отговори
киро на кирия преди 14 години
роко-роко,явно си пале и не знаеш какво ставаше преди 89-та г.,сега ви разлигавиха и лигите ви текат постоянно,*** и и пуберите ***
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Vsi4ki komunisti ot forumite da se kartotekirat i pravo v Rusia da jiveiat na svoboda.S ednoposo4ni billeti.