Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a

Щяло обаче да се използва само за разкриване на престъпления
10 дек 2009 17:10,
203
Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност прие промени в Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР достъп чрез интерфейс(система за управление) до трафик данни от интернет, както и от мобилните оператори.

Председателят на комисията Анастас Анастасов обяви, че е прието данните да се използват за престъпления, наказвани с лишаване от свобода над две години, както и за издирване на хора и за разкриване на компютърни престъпления.

Според него законопроектът напълно отговаря на европейските изисквания.

Йордан Бакалов от Синята коалиция заяви, че по никакъв начин управляващите не са го убедили да подкрепи законопроекта.

По думите му в проекта липсват контролът и доверието.

"Знаете как се използват политически специални разузнавателни средства и разпечатки", допълни Бакалов.

Според него никъде в държавите в Европейския съюз не се ползва интерфейс за достъп до тези данни.

"Имаше държави, където бе въведен този модел, но по-късно той бе отхвърлен като противоконституционен от съответните конституционни съдилища", допълни Бакалов.

Още по темата

В средата на февруари 2009 г. тройната коалиция реши, че съобщенията в интернет и телефонните разговори ще бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления, решиха депутатите.

Тогава отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР.

В първоначалния си вид прословутата Наредба 40 на МВР предвиждаше:

– да събира данни за кореспонденцията между едно или няколко лица;
– да  събира лична информация за тях;
– да проследява начините им на комуникация;
– да събира "анонимните", според тях, предплатени карти.

Наредба 40 предвиждаше още операторите (мобилни и интернет доставчици – бел. ред.) да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката.

И в момента данни за всеки e-mail, който изпратите, се съхранява в доставчика ви на интернет, за да може да служи на полицията, ако това е необходимо.

Съхраняват се и местоположенията на използването на интернет, дали ползвате skype, icq или други средства за комуникация.

По този начин службите си осигуряват т.нар пасивен достъп, в който за секунди могат да извлекат с кого сте си говорили, кога, колко дълго и къде сте се намирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
135, наистина, след като имаш такива сериозни данни, защо не отидеш да ги дадеш в прокуратурата?
139
1
 
0
 
! Отговори
ляляк преди 14 години
аре стиа ве щом е рожба на комунизма не ми го хвали ... трябва да има забрана вси4ки които са имали вразка с 4ервената власт и 20 годишния преход да не помирисват власт / със закон ! / те предпо4етоха да продадат България а не да я развиват избраха по лесния вариант тапите 4ервени вазпитаници от боико до костов през виденов станишев и про4ие ... тря наистина да ги разкараме излагаха родителите ни но нека да не им позволим да излажат и нас ! България над вси4ко БНС
138
1
 
0
 
! Отговори
Stambini преди 14 години
Да ми ядат пацула ареееееееееееее не ме занимаваите с детски играчки
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе хора, защо вярвате на корумпираните политици и техните медиини лакеи? Защо бе? Нима това не означава, че сме стадо? НИКЪДЕ, АМА АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ НЕ СТАВА ДУМА ЗА НЯКАКВА БЕЗКОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ! Разрешението от съдията за достъп до тези данни остава като изискване! Т.е. тезата, че МВР ще прави разпечатки безконтролно, е нездържана. Направо казано лъжат ви и вие им вярвате! И освен това никога не е ставало дума за подслушване, защото разпечатките не са подслушване!
136
1
 
0
 
! Отговори
до 135 преди 14 години
След като ти, во главе с "всички" знаете, че престъпността в 95 % от случаите е дело на МВР и от първия до последния всички са престъпници, то наистина няма какво да си траеш. Като знаеш - отиваш в прокуратурата и казваш каквото знаеш и го подкрепяш с доказателства. ДО ТОГАВА, ОБЕКТИВНО си обикновен лаладжия, с доста комплекси за избиване.
135
1
 
0
 
! Отговори
Обективно преди 14 години
Няма какво да си траем. Всички знаем, че престъпноста в 95% от случаите е дело на МВР. От най малкия, *** сержант, до големите им комисари - до един са престъпници. И ми е адски нелепо като се появят милиционери които твърдят, че не са вземали подкуп, че не са прекрачвали закона. ЛЪЖАТ. Няма, просто няма по престъпна сбирщина от българската полиция.
134
1
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 14 години
Страшно е !!! Просто е страшно ако МВР има достъп до каквито и да е лични данни. На всяко друго място данните са по защитени от колкото в МВР. Проблем е да вземеш имената на човек от мобилен оператор, но НЯМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ да ги вземеш от МВР. На доказани *** като български полицаи не трябва да се дават такива права !!!
133
1
 
0
 
! Отговори
Webadmin преди 14 години
Така, ясно е и на децата, че няма престъпник, който да не вземе мерки срещу глупостите на МВР за подслушване. В интернет пък точно - не знам кои са `експертите` дали тази идея, но то в МВР от край време има само ***.Проблема е, че ще започнат едни кинти да текат към тези *** за нищо. За въздух. Бизнеса /даже и престъпния/ от много време си криптира комуникациите. Евтино, достъпно и сигурно. Най голямото постижение ще е да хванат някое хлапе теглило мп3-ка.
132
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
... не им пука че СЪЩАТА тази "свръх конфиденциална информация" стои обикновено развхърляна по земята във всеки вход на жилищен блок, защото мобилните информатори изпращат пълни разпечатки за проведените разговори, задедно със фактурите си ???
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И освен това НЕ СТАВА ДУМА за "слухтене" на мобилните телефони, както са списали уважаемите компетентни журналисти. "Слушането" на мобилен телефон е експлотация на СРС. Това за което се пише в статията е ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТРАФИКА. Т.е. НЕ СЪДЪРЖАНИЕТО на разговорите, а факта на тяхното провеждане. Много ми е чудно, как будните съвести са ужасени, че достъпа до такава информация трябва да бъде разрешена зада се разкрие престъпление, а в същото време не им пука
130
1
 
0
 
! Отговори
Свиреп до 129 преди 14 години
Хах, сериозно ли го написа този пост ?! Кой точно се `затичва към българско управление на МВР` с очакване да получи помощ ?! Съвсем сериозно и благонамерено те питам - Наистина ли в МВР битува усещане, че някой въобще вярва на български полицай за нещо ?!
129
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така като чета коментарите тук, не мога да се начудя как всички сте АМА ТОЧНО НА ОБРАТНОТО СТАНОВИЩЕ, когато пострадате от престъпление... или просто когато си заврете мобилния телефон някъде и се затърчите към районното управление да ви го издирват, защото "някой вероятно го е откраднал".
128
1
 
0
 
! Отговори
Додо преди 14 години
Що се абите? Мислите, че не ви подслушват и сега? Не са преставали, хора! Те главния прокурор подслушваха, та какво остава за простолюдието?! Проектозаконът е мижи да те лажем и пунта мара. Един вид - "ние не правим нищо незаконно". Бажидар Данев поискал днес данъчни проверки на простолюдието ... ОК. Да почнат от полицията и митничарите. Или те не се водят бедни с по 500-600 лева заплата?
127
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами от ченге премиер какво очаквате? :)
126
1
 
0
 
! Отговори
Роко преди 14 години
Аз съм неграмотен *** от Факултету и се учим да пишем тука.
125
1
 
0
 
! Отговори
............ преди 14 години
Унищожаване на демокрацията, под предтекст на нейната защита .http://blog.peio.org/
124
1
 
0
 
! Отговори
Роко преди 14 години
До Киро на Кирия: Научи се първо да пишеш правилно на български език.
123
1
 
0
 
! Отговори
инернетзависим преди 14 години
Историята е доказала едно.Стогодишно дърво има,стогодишно управление нема.И тия ще бъдат изпърдяни от политическия небосклон и то много по-бързо от колкото си мислят.
122
1
 
0
 
! Отговори
мале мале преди 14 години
Ами ,че тази информациа служи ли в съда?Нали оня цигинин го бяха снимали с камера ,когато вземаше пари за изборите и това не се призна като доказателство за провинение.Мисля ,че сме големи клюкари ,това не може да послужи пред съда каквто и да си писал или казал по скайп имийл и др.И защо го казват като ще го правят ,да предопредят престъпниците по този начин да внимават затова ли?
121
1
 
0
 
! Отговори
интернетзависим преди 14 години
Ален ДелонНе се притеснявай пич.Тъкмо сабрали матрял за мастурбиране бе.