Трайчо Трайков: Ръст от 3,5% за 2011 не е невъзможен

Вече има положителни сигнали за икономиката ни, смята министърът
4 сеп 2010 13:48,
74
Трайчо Трайков: Ръст от 3,5% за 2011 не е невъзможен
Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС

Икономически растеж от 3,5% през 2011 г. не е невъзможен. Това каза днес във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му вече се наблюдават положителни сигнали за българската икономика.

"Минаваме през един от най-трудните си периоди, който за щастие вече е към края си. Нямаме основание да очакваме някакво влошаване или обръщане на тенденцията”, коментира министърът.

Според него е необходимо да се развиват активни политики и затова икономическото ведомство е поискало повече пари за насърчаване на инвестициите.

"Дефицитът според мен не е притеснение, по-важен е растежът, а не да сме отличници по отношение на дефицита", каза Трайков.

Все още не са излезли официалните статистически данни за летния туристически сезон, но неофициалните потвърждават предварителната прогноза за ръст от около 5 на сто на нощувките, допълни той.

По думите му обаче ръстът в приходите ще е по-малък заради спада на цените на услугите.

"Брандингът е това, което ще ни отвори повече врати и ще привлече повече туристи", коментира икономическият министър, според когото тази година масовият туризъм се е справил добре.

Трайчо Трайков не уточни какъв ще е новият бранд на България с аргумента, че тази дейност трябва да се свърши от професионалисти.

Икономическият министър съобщи още, че китайски инвеститор е проявил интерес към изграждане на завод в Добруджа, като инвестицията е за 120 милиона евро.

По думите му вниманието на страната ни трябва да е насочено към Далечния изток и конкретно Китай, заради целенасочената политика на страната да инвестира в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: икономически ръстМИЕТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Незнам за какъв разстеж става дума ,но икономиката в момента е в бедсвено положение,малкия и среден бизнес загива от непосилни данъци и такси,няма пари за заплати,банките масово налагат запор на сметките,няма покупателна способност,търговията е замряла,а да се намери инвеститор си е направо чудо,дано се почне най- сетне с нещо ново,добре е че Китай обръща поглед към нас.
32
1
 
8
 
! Отговори
sacks преди 14 години
А моето Куче Рекс сънувало пържола.Но защо това не е новина номер 1 не знам ,чудя се
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако е колкото Формулата.Мани,мани.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Според него е необходимо да се развиват активни политики и затова икономическото ведомство е поискало повече пари за насърчаване на инвестициите. "- някой може ли да ми обясни тази фраза
29
1
 
7
 
! Отговори
Калин преди 14 години
то си е от социъълизма
28
4
 
4
 
! Отговори
-- преди 14 години
Ами бягай си бързо у вас,че тук размириса!!!!
27
2
 
12
 
! Отговори
Ели преди 14 години
Не стига ,че народът е наивен ,ами и министрите му :)))Да не би мощите на Йоан да докарат инвестиции или пък.......магистралите.
26
2
 
4
 
! Отговори
Калин преди 14 години
бих ти отговорил... ако ще падам до нивото ти.. имам предвид къде да го направя :P но в чужди тоалетни ..бегло помня да съм ползвал.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е сега като направите писта за Формула 1 и ръста ще стане 200% даже :))) хахахаха .. мале колко сте смешни самоооооо ... Брандинга, кой точно ? на разбитите пътища ? на хотелите в които за 1000 лева на вечер няма кой да ти смени чаршафите ? или на селяндурксата обстановка със сервитьори/сервитьорки които само се чудят как да те ощавят ? Този същия брандинг ли ? Замислете се за 1-2 години колко чужди туристи загинаха по нелеп начин тук в БГ .. и колко осъдени има по тези случаи !!!!
24
5
 
4
 
! Отговори
До Мисирка преди 14 години
Задръж мила,че батко ти Калинчо още ще се напъва!
23
3
 
7
 
! Отговори
Мисирка преди 14 години
Пък аз имам позивни, че ще пр.дна
22
2
 
3
 
! Отговори
Калин преди 14 години
отдавна съм я открил .. злояд!
21
2
 
15
 
! Отговори
Калин преди 14 години
искал повече пари за насърчаване на инвестиции, все едно да наливаш от пусто в празно.. абсолютни глупости!финансирането не е задължително условие.. създай предпоставки.. разбий монополите, една по адекватна данъчна политика не обирайте парите на хората .. запазете ги в джобовите им!да инвестират в себе си.. в жилището си.. в земеделието.. в малък и среден бизнес!лошите кредите убиват социално хората - това не е начина, какви ръстове ще формират.. бетонни глави!
20
4
 
9
 
! Отговори
Бравос преди 14 години
браво,бе ОРЕЛ,откри АМЕРИКА!!!!ВЕЛИКАН НА ИКОНОМИЧЕСКАТА МИСЪЛ!!!!!
19
2
 
13
 
! Отговори
Калин преди 14 години
икономиката от няколко години е като храстче насред брулени хълмове, очукано от всякаде!Трайчо хубаво казва, че дефицита .. не е, чак толкова пагубен за икономическото благосъстояние, но кой прави Бюджета .. кой го гласува!В един бюджет не е ли заложен икономически растеж то той е пагубен а дори и вреден!За инвестиции са необходими мерки... мерки който той и правителството не правят и не е до пари.. а до създаване предпоставки на подходящат икономически климат!Няма ли инвестиции няма и ДОХОДИ!
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ostavka na MS
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво щеше да беше , ако беше да щеше.По прицип няма невъзможни неща..... за други даржави.Нашата не е от тях
16
2
 
14
 
! Отговори
Петко преди 14 години
Едно малко дете се хвалело на дядо си че в училише са учили как малко не ни достигало да задминем Американците --дядо му казал -Добре дядовото че не сме ги задминали че ще ни видят голите *** !!!
15
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
ех Трайчо,няма да забогатее народа ,безпарични хора -роби най-лесно се управляват,ако забогатеят нали ще им се дигне самочуствието и няма да ги интересува цирка на господаря ти
14
2
 
13
 
! Отговори
лъган от 10 правител преди 14 години
Ше има растеж,,АМА ДОГОДИНА,, ( ЩЯЛ ) да бъде , даже отиваме в сферата на научната фантастика ,, БИ БИ МОГЪЛ ДА БЪДЕ,, тея вафли догодишните сме ги яли, ти потъни още сто процента тая година, па догодина яла ми се хвали ! А за по-догодина няма ли да кажеш какъв би могъл да бъде растежа ?