Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне"
Обновена: 10 юни 2013 15:29 | 10 юни 2013 09:23,
200
Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев
Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене".

"Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи - спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви той пред bTV.

Стойнев допълни, че кабинетът "Орешарски" не е преговарял с Русия за рестарт на "Белене".

Още по темата
"Нямаме финансова възможност да строим, което означава, че на този етап проектът няма развитие", допълни той.

Според него е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на централата, отбеляза още Стойнев.

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви още министърът.

По думите му в момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това.

"Следователно сектор "Енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", подчерта той.

Енергийният министър обясни, че такса "пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне тази такса, която по думите му пречи на българската енергетика да бъде конкурентоспособна.

Стойнев посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител", категоричен бе той и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи, нещо, което БСП обеща в предизборната си платформа.

"Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите", посочи Драгомир Стойнев.

Той настоя още, че не иска да е министър, оправдаващ се с наследството.

"Проблемът е как да помогнем на обществото, положил съм клетва, държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори с ЕРП-тата, а да седне на преговори и да се намери решение, не можем да продължаваме на тези цени обаче, хората не могат да го понесат", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
1
 
! Отговори
бсп преди 11 години
До глупaкa ....той си знaе кой е : стрaшнa логикa. Знaчи зa всеки референдум във всякa стрaнa след товa дa се връщaт пaрите. Aми тогaвa в Щвейцaрия кaк ще живеят бе тъпaко. Дaли е успешен или не референдумa е лост нa упрaвление същия кaто изборите. Знaчи сегa Гроб нa спечелихa мнозинство......дaй Бсп дa върне пaрите ли...или Герб дa върне пaрите зa изборите. Ебaти логикaтa.
147
3
 
3
 
! Отговори
мaорa преди 11 години
преди 0 секундиИстинaтa зa упрaвлението нa Гроб зaпочвa дa лъсвa. От 700 рaзрешителни лицензи и т.н през 1997-2007.....след Герб сa нaд 1200....товa е нaтискa нaд бизнесa. Товa е хaосa в бизнесa и икономикaтa.
146
0
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
MRASNITE GADNI KOMUNQGI VEDNAGA DA VYRNAT PARITE ZA REFERENDUMA.DA VARNAT I VSI4KI ZAGRABENI PARI ZA 23GODINI.VYN OT VLASTTA 4ERVENA MRYSNA MAFIQ.TAQ GADNA PARTIQ BKP.,BSP NIKOGA NI6TO DOBRO NE DONESE NA BYLGARIQ ZA 100G
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
23 години тъпия българин се радва на собственото си заколениесъс аеца е същото - то ако беше лошо американския посланик щеше да ни го препоръчада го направимне се сещатедемокрацията е свобода - няма свободен човек който да е беден и гладенкусайте си я демокрацията дето я няма
144
5
 
10
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Аз казвам - да дойдат китайците! Те ще оправят всичко в България за нула време - и ***, и ислямизация, и икономика! Никакви атлантици, никакви анадолци в България! Те носят само разруха (материална и духовна)! Китай е приготвил 100 милиарда $ за инвестиране в Централна и Източна Европа и Унгария и Румъния вече са спечелили доста от тях защото не спят като нас! Колкото по-бързо бием шута на Брюксел и Уашингтън толкова по-скоро ще се спасим!
143
5
 
10
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Ние нямаме пари не само за Белене, но и за елементарни неща, но китайците имат за всичко - трябва само да им искаме! Ама Брюксел и Уашингтън не дават да им искаме! ''Приятелите'' в нужда се познават!
142
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой и защо направи това крупно престъпление - унищожаване на българския експорт на електроенергия с безумно висока такса "износ"? Ами всичко е ясно и просто - Бойко тиквата и неговите дружки искаха да съсипят българската енергетика, за да могат след това да приватизират най-апетитните парчета от нея за жълти стотинки. Трябва да си сляп, за да не видиш това.
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mamka ti chervena Boiko 4 godini govori tova....
140
1
 
5
 
! Отговори
Поседнал преди 11 години
Седя и се чудя, за нови избори ли да се готвя или за загробване на политически ***??! Ама аз май на избори не ходя... Някой не продава ли атомна бомба, бре???! :-)))
139
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Добрата новина ще бъде, АКО на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви още министърът. Хи-хи-хи. Ако не от 1-ви юли то поне от 1-вия студен ден от зимата. Само глупаците повярваха на предизборните мантри на БСП. Не разбраха ли, че те са законния инструмент на енергийната мафия в България?
138
6
 
16
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
4 След това управление парадоксално но явно на Дянков и Борисов ще им правим паметници,дано поне остане с какво
137
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО НЕ НАПРАВЯТ АЕЦ БЕЛЕНЕ- 700 ГЛАСА ПО-МАЛКО ЩЕ ПОЛУЧАТ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ. АЗ ГЛАСУВАХ ЗА ТЯХ ПО ДВЕ ПРИЧИНИ- ПРОТИВ ГЕРБ И ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ. ВСЕКИ РАЗУМЕН ЧОВЕК ЗНАЕ ЗАЩО Е ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМА ТАЗИ АЕЦ- ЕВРОПЕЙСКИ ЛИЦЕНЗ, ГОТОВА ПЛОЩАДКА И РЕАКТОРИ, СПИРАНЕТО НА 5 И 6 БЛОКОВЕ СЛЕД 5 ГОДИНИ, БЪДЕЩОТО БУРНО РАЗВИТИЕ НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ И , НАДЯВАМ СЕ, ИКОНОМИКА.
136
3
 
17
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
3 18 Вчера молихте и Кристалина да Ви помогне да не Ви спрат всички пари от Брюксел защото за разлика от нас там не ядат доматите с колците.Преведено изказването и значи-Познавам от 30г тъпотията ти Орешарски.
135
4
 
20
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
До тук Бойко се оказва прав на 101%,сега е ясно нови работни места няма да има ,а за капак ще се окаже че и Цветанов е подслушвал законно и само престъпници/политиците са по презумпция такива това е общопризната истина/А да ни е честита СПОЛУКАТА.
134
2
 
17
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
ПО ВРЕМЕТО НА БОЙКО СЕМЕЙНИ ПРИЯТЕЛИ ВЪВ ВЛАСТТА НЯМАШЕ,ИЗРАЖДАЛАТА АКУШЕРКА ДЕТЕТО НА ЦВЕТАНОВ НЕ СТАНА САМО ЗА ТАЗИ ЗАСЛУГА МИНИСТЪР,НО АКУШЕРКАТА НА МОНИКА СТАНИШЕВА Е МИНИСТЪР.НЯМА ДА СЕ ИЗНЕНАДАМ АКО ЛИЧНИЯ МУ АВТОМОНТЬОР СТАНЕ МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА.
133
0
 
18
 
! Отговори
nero43 преди 11 години
защо тогава наложихте референдом на страната за "Белене"за да вкарате страната ни в излишни разходи
132
0
 
14
 
! Отговори
fiu преди 11 години
Господа,тока не само не трябва да се увеличава, а трябва да поевтинее! Запомнете тока трябва да ПОЕВТИНЕЕ и то доста!!!
131
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо потрошихте 20 милиона народна пара.
130
0
 
31
 
! Отговори
Добрата новина преди 11 години
Как така добрата новина ще бъде, ако цената на тока НЕ СЕ УВЕЛИЧИ от 1 юли, бе джанъм??? Нали обещахте да я НАМАЛИТЕ???? А от 1 декември какво ще правите? Защо така нагло излъгахте? И спрете да се оправдавате с прехода, предходни правителства, дъждовното време, пенсионерите и ромите, АМИ ЗАПОЧВАЙТЕ ДА РАБОТИТЕ.
129
5
 
20
 
! Отговори
Брояч на пилци преди 11 години
Пилците се броят на есен и новите избори ще са наесен. Трябва да се бърза, докато комунистическо-турско-фашистко правителство не е съсипало окончателно България.станишеф да си приготвя багажа за затвора!