Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Войната в Украйна показа - най-важният фактор остава човешкият
14 юни 2024 13:20, Елка Василева
398
Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това.

В словото си пред запасните воини държавният глава акцентира на днешните геополитически предизвикателства и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията, и технологиите.

"Войната в Украйна ни върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава.

"И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той.

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев, цитиран от БНР.

"Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от Политика
Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
2
 
! Отговори
попа преди 2 седмици
с предимство за прием, предлагам да са всички *** с украйнските знамена по профилите !
315
0
 
4
 
! Отговори
Украйна преди 2 седмици
кой готви да въвежда военно обучение за младите и да ги праща в касапницата на войните B Украйна
314
0
 
2
 
! Отговори
две години преди 2 седмици
Ако ще ги готвите за война с Русия, две години казарма.
313
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С елементарна начална военна подготовка, ще има много елементарни евроатлантически трупове. Ако ще ги готвите за война с Русия, трябва як гърч и две години казарма.
312
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Радев оставка
311
0
 
2
 
! Отговори
Феминистът. преди 2 седмици
Войната в Украйна показала, че технологиите не са достатъчни, трябвало и хора. Разбира се, трябват хора за системно и планомерно умиране под строй и команда, защото тази държава, а и не само тази държава, е превърнала своето съществуване в самоцел. Най-големият враг на хората е точно държавата и нейната класа на държавните чиновници. И младите бели мъже са точно тези, които ще пострадат най-много от организираната скотобойна на "загрижената" за техните права държава. Данък мъж!
310
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
за да станат тъъъпи като теб!!! Не, мерси!
309
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Две деца имам и няма да ходят в казарма! Този да си обира фурашката и да си ходи в Харманли да сее боб! Безсрамник!
308
7
 
3
 
! Отговори
Кот такоа преди 2 седмици
Казармата се връща какво и да приказват нашите политици. Това предстои в Германия. Някой от скандинавските страни вече направиха стъпки
307
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма как казарма с ЕС защото къде ще ги вика за повиквателна и целия ЕС и НАТО за да дойдат в бг. Украйна не могат да наберат армия.
306
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТОЯ И ОТ АРМИЯ ТОЛКОЗ РАЗБИРА, ВРЪЗКАРЯ. ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ. СЛУЖИЛИТЕ В АРМИЯТА ЗНАЕМ КАК С ЕИЗДИГАТ ОФИЦЕРИТЕ НАВИСОКО...
305
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
видяхте ли - кой се готви да въвежда военно обучение за младите и да ги праща в касапницата на войните
304
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подготовка дава и ВУС или само ще се отбива номера. За сериозна подготовка поне 5 г. казарма със бесплатно обучение и храна а за това ще требва много лева а не евро защото запада не дава помощи а само заеми в евро. Силна боеспособна армия струва скъпо.
303
0
 
9
 
! Отговори
Калмък преди 2 седмици
в ерата на изкуствения интелект, роботите и т.н. Рундьо иска да ни хвърля на бойното поле, иска да праща хората като авера си Путьин в месомелачка
302
3
 
1
 
! Отговори
никва казарма преди 2 седмици
ние вярваме и подкрепяме евопедероатлантическите центрове! да живей !
301
1
 
19
 
! Отговори
Феминистът. преди 2 седмици
Еничарски кръвен данък с нашите деца ли им трябва на тези фуражки? Само че аз нямам дете за продажба в робство. И са толкова нагли, че го говорят открито, дори тържествено. Наборната военна служба е най-голямото робовладелско извращение в съвременната история. На всичко отгоре това позорно явление носи етикет "Произведено в Европа". Не ми стигат всичките данъци, които плащам на тази държава, а сега ще плащам и кръвен данък. Да върви по дяволите такава държава.
300
7
 
7
 
! Отговори
така е преди 2 седмици
защо момчетата ви да ходят на военна служба като може да се гримират като момиченца,
299
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Продажник на Руските фашисти!
298
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПЪЛЕН ***!ВАШИТЕ СИНОВЕ И ВНУЦИТЕ ОТИДОХА ДА УЧАТ НА ЗАПАД, НАШИТЕ В КАЗАРМАТА ЗА ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД ТЯХ МАЛО.. УМНИЦИ!ЩЕ ИМА ЯКО ДУШЕНЕ!ДО СЕГА САМО РАЗГРОМ НАД ДЪРЖАВАТА ДОВЕДЕ ТАЗИ НЕКАДЪРНА ФУРАЖКА!
297
1
 
6
 
! Отговори
ПРИЯТЕЛ НА ФИЦО преди 2 седмици
НАЛИ БЯХТЕ ЗА МИР И ДА НЕ, СЕ ВЪОРЪЖАВАМЕ, ДА НЕ СЕ ДАВА ОРЪЖИЕ И НА УКРАЙНА.....?... НАЛИ СТЕ ПРИЯТЕЛИ НА ПУТИН - ЩО ВИ Е АРМИЯ... НАЛИ РУСИЯ Е МАЙКА НА БЪЛГАРИЯ - КАК ЩЕ НИ НАПАДНАТ...???