В парламента: Ние можем да си пафкаме, да се друсаме и да си пием

Депутатите няма да бъдат тествани за алкохол и дрога
12 юли 2024 17:00, Петър Бойчев
100
В парламента: Ние можем да си пафкаме, да се друсаме и да си пием
Александър Симидчиев (в средата) Снимка БГНЕС

"Ние тук като някакви много равни над равните, можем да си пафкаме, да се друсаме и да си пием. Знаете, че на приемане на бюджет към дванайсет часа повечето сте мат пияни". Това заяви депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев по време на дебатите да бъдат ли тествани народните представители за алкохол и наркотици.

Депутатите няма да се подлагат на такъв тест. Предложението на "Възраждане" и "Има такъв народ" не бе вписано при гласуването на Правилника за работата и дейността на Народното събрание, който се разглежда в пленарната зала, предаде Фокус.

Текстовете с искането за подобен тип проверки, касаят чл. 132 от правилника. "Възраждане" настояваха народните представители два пъти годишно да минат през изследвания за наркотици. Единият път задължително е при встъпването им. От третата политическа сила настояваха, че в случай че депутатите откажат да се тестват, то тогава тази информация да се оповестява на страницата на парламента, в личния профил на депутатите. То обаче получи едва 42 гласа "за", 80 бяха "против", а 17 се въздържаха.

От "Има такъв народ" пък искаха задължително депутатите да минават през изследване както за алкохол, така и за наркотици. Според тях проверките трябва да се състоят в началото на всяка пленарна сесия, по разпореждане на председателя на парламента или по инициатива на 1/3 от народните представители - когато от поведението на народния представител може да се направи обосновано предположение, че са употребени алкохол или наркотици.

От най-малката парламентарна група настояваха, че ако депутатът откаже да се тества, то той да бъде отстраняван от работата на парламента за едно заседание. Тяхното предложение също не бе прието - 42 гласуваха "за", 83 бяха "против", а 14 се въздържаха.

При дебатите Цвета Рангелова от "Възраждане" обясни, че предложението дава възможност да се преценява пригодността на народните представители и дали отговаря на очакванията на обществото.

Павела Митова от ИТН коментира, че те искат тестовете да се извършват в специализирани лаборатории по заповед на председателя на Народното събрание. Тя поиска и "Възраждане" да предложат санкция за тези, които са отказали.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че ще подкрепи предложението. Той каза обаче, че ще направи редакции, сред които уточнението, че тестовете трябва да се правят в специализирани лаборатории и да бъдат оповестявани на народните представители - както положителните, така и отрицателните.

Андрей Чорбанов от ИТН каза, че народните представители се ползват с много голям толеранс спрямо много други държавни служби. Той каза, че когато народният представител е под въздействието на някакъв вид субстанции е проблем.

Александър Симидчиев заяви, че народните представители "карат голям автобус" и предложи да се въведе психотест, който, ако не бъде изкаран, то тогава тези хора да бъдат ограничавани от шофирането на "голямото превозно средство": "Освен всичко друго говорим за временни разстройства на възможността да се вземат решения. Такива пристъпват при хора, които имат психически отклонения и не си взимат медикаментите, които трябва да си взимат. Невзимането на медикаментите също води до неадекватни решения в зала".

В отговор на  Симидчиев Тошко Йорданов коментира, че не е нормално обикновените граждани да бъдат проверявани на бърз тест за наркотици при шофиране, от което следват проверки, отнемане на автомобила и т.н. Той сравни парламента с изтребител.

Симидчиев отвърна, че е предложил не ограничаване на възможностите за проверка, а разширяване. Той повтори, че народните представители трябва да бъдат "абсолютно адекватни", когато извършват своите задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от Политика
Христо Панчугов: Кога Доган се сети, че Пеевски и Цонев са българи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние знаем, че те лъжат. Те си знаят, че лъжат. Те знаят, че ние знаем, че лъжат. Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат. И все пак те продължават да лъжат.
85
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
Никой няма да гласува повече за вас. Чао парламент. Няма да има близките години правителство. Всеки е лакум и иска властта.
84
8
 
3
 
! Отговори
необходимо преди 3 седмици
пп , възраждане , итн задължително да минават на психотест поне четири пъти !
83
1
 
14
 
! Отговори
алхемик преди 3 седмици
Интересно, ако отида утре на работа дрогиран и леко пиян, лапнал цигара, какво ще стане? Работодателя ми дали ще ми даде допълнителни превилегии или ще ме уволни на мига? С други думи : ТИЯ за какви се мислят, за Господ ли?!
82
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русуфилити, алуууу - нали знаете, че и вас ще ви тестват. Копейкин трябва да спре да шмоца водка и сельодка всяка вечер по вайбъра с Кремъл.
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен На народните представители народа тябва да им гласува заплатите, представителните пари, дали да има служебна кола секретарка и пр.Те се самозабравиха, отидат там да си уреждат с положението което заемат лични амбиции и сметки. Те се кълнят в името на народа, но единствено опрявят тех си.
80
1
 
20
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 седмици
Какво дьно ни управлява не е истина- ако отида пиян или дрогиран на работа ще ме изритат моментално и то за заплата нямаща нищо общо с технитеНапускай
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На входа да им дават по патронче от любимата напитка, уиски за американците, водка за руснаците и ракия за патриотите.
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все по-големи крретени влизат у Партийното събрание. По-добре от обяд да са пияни и да не работят нищо.
77
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не трябва да се решава от тях, а от народа все пак той ги е назначил там. До кога ще продължава това безумие сами да си гласуват заплатите, субсидиите, отпуските и какво ли не, къде го има това, те не може да бъдат над закона и правилата. Не работят, но какви заплати имат. Стига вече с приоритет от преди 50 г. Шефовете които оценяват служителите си, трябва да бъдат оценявани от тях, а не само едно сочно.
76
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А тест за интелигентност,образование и защита на национални интереси..Щот като гледам кви едно книжници - откровени криминални типове ни щавят от десетилетия..И Се чудя как е възможно...и това продължава Докога..
75
0
 
13
 
! Отговори
Законотворец преди 3 седмици
Пием, пеем, пушим и.... На там го забравих!
74
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БИВА НАГЛОСТ, БИВА БЕЗОЧИЕ, НО ТАКОВА ЧУДО НЯМА НИКЪДЕ!!!
73
1
 
8
 
! Отговори
Гроздан преди 3 седмици
Махмурлиите мислят най-правилно!
72
0
 
15
 
! Отговори
Още малко преди 3 седмици
и секс да не правят вътре, ще искате!
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А Боко Тиквата лющи само марково уиски и плющи 14 годишни от Девственици-ГЕРБ
70
0
 
9
 
! Отговори
Боби вратаря преди 3 седмици
Ние освен всичко друго и чертаехме по цял ден схеми на едни подноси.
69
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анастасов при Ризова -> Денков да изключи Киро и Асен за връзки с Пеевски, да си подаде оставката като председател и да посочи Лена Бориславова за нов председател.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Brъзapтa ca тaka шe я kapa u y Бpюkceл?
67
3
 
14
 
! Отговори
Анастасов при Ризова преди 3 седмици
И Анастасов разказа за съществуването на документи, подписани от Асен Василев, Кирил Петков и Надежда Йорданова в качеството им на министри, в които се посочва, че няма данни за корупция за Делян Пеевски. ------ Борците срещу модела Пеевски се подписват, че няма данни за корупция на магнит Пеевски. Сега става ли кристално ясно за кого се борят алабалиците Киро и Асен?