Цонев: ПП-ДБ с пореден брутален опит да изнасилят Конституцията

Мнозинство се съставя с преговори, не с декларация, заяви той
Обновена: 15 юли 2024 19:09 | 15 юли 2024 19:07, Анисия Иванова
148
Цонев: ПП-ДБ с пореден брутален опит да изнасилят Конституцията
Снимка: БГНЕС

Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията. Слава Богу, че президентът ги върна в реалността. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Йордан Цонев.

Така Цонев коментира поисканото от ПП-ДБ повече време за приемането на декларация и закони за борба с корупцията преди връчването на втория мандат за съставяне на кабинет. Президентът Румен Радев напомни на ПП-ДБ, че процедурата по Конституция изисква връчването на втория мандат и че той няма да наруши законите.

„Член на 99 от Конституцията предвижда съставянето за избор на правителство. Те отидоха да му съобщят, че искат да правят законодателни промени. Денков каза на президента, че ще ловят корумпираните в парламента. Не разбрах тези хора в реалността ли са? Хората като чуят ПП-ДБ да говорят за корупция, се сещат за пачки, пудели, контрабанди“, заяви Цонев.

Още по темата

Той коментира и предложението за декларация, с която народните представители се задължават да приемат определени закони. „Нали си представяте това какво издевателства е с Конституцията. Предварителен ангажимент за закон. Имам 30-годишен опит в законодателната процедура. Да кажеш, че ще приемеш един закон, когато понякога твоето да или не зависи само от една запетая…Принципна позиция сме имали всички в парламента. Когато се внесат определени законопроекти, те не стават за нищо или има толкова брак, че е по-добре да не се приемат. Затова искам да кажа, че предварително съгласие за приемане на един закон категорично противоречи на реда, описан в Конституцията. В нея е казано, че закони се приемат на първо и на второ четене“, подчерта Цонев.

Според него самият начин да предложиш с декларация НС да се задължи да приеме 5-6 закона, изисква минимум поне 3 месеца денонощна работа и след това ще преминеш към процедурата по член 99, която до този момент ще стои на трупчета. „Президентът им даде ясно да разберат, че има конституционно процедура и се движиш по нея“, заяви Цонев. Той смята, че никой няма да подкрепи подобно законодателно безумие. То е следствие от политическата немощ на ПП-ДБ.

„Тези хора са пратени в парламента и трябва да имат елементарна политическа и законодателна култура. Всичко това липсва. Мнозинство се съставя с преговори, разговори, с търсене на приоритети и съгласие. А сега тук декларация“, обясни Цонев и добави: Не става с погазване на Конституцията и то толкова грубо. Това са хора, които не разбраха, че демокрацията се крепи върху правила и процедури. Не можеш да ги загърбваш. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов и Пеевски зад решетките, само тогава има надежда нещата в България да потръгнат!
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето членове на ГЕРБ са фанатизирани сектанти, реалността не ги вълнува. Това не означава че нещо могат да направят, означава че са опасни за нормалните хора.
92
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КРАЯТ НА ЙОРДАН ЦОНЕВ Е БЛИЗО
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цонев новите избори есента ти ще ги плащаш от джоба си-100 милиона са нищо за теб?!
90
2
 
14
 
! Отговори
Срам и позор! преди 1 месец
Йордан Цонев е запомнен с две основни прояви: че се ангажира публично със защитата на Пеевски и че организира среднощното изтегляне на депутатите от обсадения от протестиращи парламент в преломната 2013 г.! И този наглиц се изживява като законотворец!
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ-ДПС никога не са спирали да управляват. Задкулисни с обръчите си от фирми.
88
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Йордан Цонев го изгониха от СДС през 2000 г. по време на борбата на партията с клиентелизма!!! Множество журналистически разследвания тогава го свързват с неясни сделки по черноморското крайбрежие и търговия с влияние! Този е за "едно друго място", а не за депутат в Парламента!!!
87
6
 
7
 
! Отговори
Тъй, тъй! преди 1 месец
Корумпетата на Шиши скочиха първосигнално, досущ като кучето на Павлов. Декларацията е елегантен начин за ПП-ДБ да се измъкнат от ситуацията,в която ги вкараха събитията в ДПС. Те много добре знаят, че с нея само ще преброят партиите на корупцията в този парламент. Данчо ментата го знаем, че символ на принципност, почтеност и нетърпимост към корупцията и беззаконието. Прозвището му показва това!
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ е котерийна партия, много подобна на БКП преди 25 години. На много места ако не си член или симпатизант на ГЕРБ - няма живот зе тебе и семейството. Но вече се пропуква. 2024 година се чувства като 1989.
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според закона в РБ всеки който използва служебното си положение за да принуди друго лице да извърши действия против волята си извършва наказуемо криминално деяние.Но в мутроландия законите не важат за ГЕРБ- ДПС и калинките им.
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всеки с малко в главата му е ясно какво става в държавата. Има ДПС и ГЕРБ, които козируват на Доган.Те си имат хора на всяко ниво, от прокуратура,съд , ДАНС и полиция до всяко едно друго ниво в държавата. Владеят регулаторите и така регулират цените в държавата. С две думи мафия. Имат си и псеводпартии като ИТН инВъзраждане и слаба "опозиция" БСП. Медиите са тяхни и като заключение. Ние сме по-зле от Русия, защото живеем на гърба на ЕС. Русия поне е честна.Ние плюем ЕС, а харчим тяхните пари
83
4
 
9
 
! Отговори
д преди 1 месец
Щом Данчо ментата - подпорката на пееФ мрънка значи ПП-Дб са на правилен път
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постоянно ли ще ни натрапвате някакви гербаджийски псевдоинтелектуалци. Та той дори Вождът им е прочел само една книжка, при това детска и не докрай.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГРОБ и ДПС са тумор за България! Също и амебите които искат да се залепят за тях в ДПС-2 (ИТН).
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ нямат много време да крадат - само 2 месеца. Трябва да действат бързо
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, какви са им задните мисли? Братя Шишибойко не правят нищо освен, ако не са решили да откраднат нечии бизнеси или (при)усвоят някакви държавни или ЕС пари?
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 12 години управление на ГЕРБ бяха разрушени всички държавни институции - полиция, съд, следствие, прокуратура, вътрешна и външна сигурност! Назначаване на "наши" хора навсякъде на възлови места и всичко това с една цел - ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ БЕЗОГЛЕДНО! Бутафорни оградки по границата, корумпирани служители в сигурността и правосъдието, продажба на българско гражданство и НУЛА осъдени за това! Напълно разрушена държава!!!!!!!!!!! А диваците правят диващини само там, където няма държава и знаят, че няма да бъдат наказани. И не само вносните, но и нашите си диваци, които са доста повече!
77
3
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 1 месец
Е да ама сега ви управлява ДПС заедно с другата антибългарска партия ГЕРБ.
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ-ДПС няма да се дадат без бой. 20 години са яхнали и изнасилват Държавата. Откраднаха милиарди. Банкянският крадец подсигури и правнуците си.
75
4
 
5
 
! Отговори
Шарлатаните преди 1 месец
наистина ли мислят, че някой ще ги търпи да нарушават до безкрай законите? Да се махат тия некадърници ки&ко&ни&ле. Марш навън от Парламента, наглеци!