Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация

Няма достатъчно техника не заради липсата на пари, смята той
19 юли 2024 10:48, Елка Василева
218
Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация
Снимка: архив, БГНЕС

Според Кирил Петков основната причина за ситуацията с пожарите в страната е липсата на организация и координация. Коментарът си съпредседателят на "Продължаваме промяната" и един от лидерите във формацията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) направи на влизане в парламента.

Още по темата
Той посочи, че случилото се в страната е абсолютна трагедия с хората. Всички ние гледахме кадрите как хора са си загубили къщите, каза Петков.

Това, което направихме, е че проверихме, защо няма достатъчно техника. Проблемът не е финансов, добави Петков и посочи, че има достатъчно пари от ОП "Околна среда".

Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. "Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация", коментира Петков.

"Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника", каза той. "Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме, са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре", добави Петков. По думите му някои от машините, които са на терен, са от преди 40 години.

На въпрос кой е провалил вчерашното заседание на антикорупционната комисия, Петков коментира, че изведнъж ГЕРБ са си тръгнали от заседанието, ДПС също, БСП също, а от "Възраждане" поискали проверка на кворума. Петков коментира, че именно затова от ПП-ДБ са извели като приоритет антикорупционното законодателство. По думите му обществените поръчки се бавят, защото често се обжалват пред съда, който също се бави. Дайте да направим един орган, който да следи за тези неща и когато има забавяне в обществените поръчки, да реагира, настоя Петков, цитиран от БТА.

Борислав Гуцанов коментира също темата с пожарите. Ние направихме нещо, което беше изключително разумно да поискаме - Народното събрание да отдели средства за пострадалите хора. Това е най-важното и второто да бъдат заделени средства за покупка на летателна техника, каквото предложение направихме от "БСП за България".

Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ и един от преговарящите по предложения проект на декларация за излизане от политическата криза, коментира, че няма разлом между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Той бе категоричен, че предложения от тях подход за подкрепа на антикорупционно законодателство преди връчването на втория проучвателен мандат не противоречи на Конституцията.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес, се използват много горивни строителни материали, опасно е.
160
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Харесвам покриви с керемиди, красиви са, но много по-сигурни и удобни са, моделите покриви , които строяха над блоковете през соца и няма опасност от разрастване на пожар, а и последните стаи са тавански помещения. И нито при пожар, нито при дъжд, буря или тежък снеговалеж, се увреждат и са безопасни! Не знам защо не си строят такива покриви? Даже само плоча с покритие срещу различни атмосферни условия да излееш е по-евтино и безопасно.
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези пари, които им давате са малко, само за храна няма да стигнат, изчислете материали за две стаи с кухня и дайте на всеки пострадал строителни материали, доброволците ще организират бригади и ще им помогнат да си построят покрив над главата!
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С две думи "разпасана команда" , многото пари овълчват хората, борба кой да краде повече, като добавиш мързела, безхаберието, безстопанственост и така се случва накрая. Миналото вече не може да върнете , започвайте проверка и организация из цялата страна , купете допълнителна техника, облекла, поставете навсякъде из България точки за предотвратяване на пожари, не е късно да го направите. И да оправите улиците и тротоарите, че приличат на Бейрут след бомбандировки, даже табели няма на улиците!
157
1
 
5
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 1 месец
Тойо ми е един от многото клоуни любим
156
1
 
6
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 месец
Тоя тип без да го виждам и само като чуя за него и ми се доповръща
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже,колко е ограничен този!Колко умни хора и честни има у нас,но не се добират до власт ,именно заради тези си качества!
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медиите изгоряха от плямпане на различни видове Палячовци от различни видове партии подпалвачи на огньове по земята българска и подпалвачи на сърцата човешки!
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто Кире- даже създателят ти Юмрук Чорапов се срамува от теб, Кире- дръж здраво парапета и стига ръси мозък! Олигарсите Черепите платиха да излязат на политическата сцена е те такива като Парапетов, Генерала дето даже не е полковник, ИТН и е те такива недоразумения....
152
2
 
11
 
! Отговори
възхитен преди 1 месец
Каква мъдрост и проникновение струи от словата на Киро!!!!! Евала Кирчо, добре че ни отвори очите!!! Жив да си!!!
151
0
 
5
 
! Отговори
Гунчо преди 1 месец
Какво да очакваш от човек,който не е подредил собствения си живот и место живеене,естествено само глупости.
150
1
 
10
 
! Отговори
2007 г. преди 1 месец
Русия гаси над 200 пожара в България за 2 дни. Затова Киро, вместо да давате над сто милиарда за 2 реактора на душманите ни, да бяхте купили 4 евтини хеликоптара и обучите 30 човека за гасене на пожари. Санкции винаги могат да се заобиколят.Но как да поискаш помощ от държава, която с изкривено от злоба лице нарече евтина бензиноклонка. Само че пак плащаме на същага "бензиноклонка" 30-40% по-скъп газ. А бабаитлъкът и словоблюдството ви го плащат българите.
149
0
 
9
 
! Отговори
1984г... преди 1 месец
Върви ли дигитализацията Кире, вчера света блокира заради един ъпдейт на антивирусна програма. Тая дигитализация е опасна и вредна , хората по света неможаха да си вземат лекарства даже. Дигитализацията е новото робство едно копче или един бъг и си занулен... Важното е комисиони да има от изпълнителите. Иначе откато е въведена дигитализацията. компютрите в Бг. администрацията е нарастнала няколко пъти...
148
0
 
7
 
! Отговори
Чегъртач номер n ти преди 1 месец
Ами от 20 години насам само всеки идва да чегърта, нокой нищо не създава. От тройната коалиция насам само чегъртате. От почти двайсед години нокой не идваше на власт с програма и идеи . Всеки идваше с обещанието да вкарва в затвора предния и да му взема схемите и толкоз. Народеца дето гласува като чуе , че ще затварят и чегъртат некой и се възбужда, матрал сър...
147
1
 
2
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
Пепел му на устата
146
0
 
13
 
! Отговори
. преди 1 месец
Ми аре ве Киро! Организирай ги! Нали си ного гоуем! Кречетало!
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ми да си купил бе киро
144
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро, много е лесно отстрани да плюеш и да намираш кусури, я стани доброволец, да те видим тогава!
143
2
 
13
 
! Отговори
ПП-ДБ преди 1 месец
Вместо снимка на Киро може да слагате на Танас. Нали са обща сила. Пък Танас ми харесва. Като птицата киви е. Голям мерак да литне, ама няма крила. Мерака е важен. Майната им на крилата ...
142
2
 
18
 
! Отговори
ПП-ДБ преди 1 месец
Днес.бг, може ли като пишете за Киро да е без снимка? Че е много противен