Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация

Няма достатъчно техника не заради липсата на пари, смята той
19 юли 2024 10:48, Елка Василева
218
Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация
Снимка: архив, БГНЕС

Според Кирил Петков основната причина за ситуацията с пожарите в страната е липсата на организация и координация. Коментарът си съпредседателят на "Продължаваме промяната" и един от лидерите във формацията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) направи на влизане в парламента.

Още по темата
Той посочи, че случилото се в страната е абсолютна трагедия с хората. Всички ние гледахме кадрите как хора са си загубили къщите, каза Петков.

Това, което направихме, е че проверихме, защо няма достатъчно техника. Проблемът не е финансов, добави Петков и посочи, че има достатъчно пари от ОП "Околна среда".

Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. "Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация", коментира Петков.

"Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника", каза той. "Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме, са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре", добави Петков. По думите му някои от машините, които са на терен, са от преди 40 години.

На въпрос кой е провалил вчерашното заседание на антикорупционната комисия, Петков коментира, че изведнъж ГЕРБ са си тръгнали от заседанието, ДПС също, БСП също, а от "Възраждане" поискали проверка на кворума. Петков коментира, че именно затова от ПП-ДБ са извели като приоритет антикорупционното законодателство. По думите му обществените поръчки се бавят, защото често се обжалват пред съда, който също се бави. Дайте да направим един орган, който да следи за тези неща и когато има забавяне в обществените поръчки, да реагира, настоя Петков, цитиран от БТА.

Борислав Гуцанов коментира също темата с пожарите. Ние направихме нещо, което беше изключително разумно да поискаме - Народното събрание да отдели средства за пострадалите хора. Това е най-важното и второто да бъдат заделени средства за покупка на летателна техника, каквото предложение направихме от "БСП за България".

Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ и един от преговарящите по предложения проект на декларация за излизане от политическата криза, коментира, че няма разлом между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Той бе категоричен, че предложения от тях подход за подкрепа на антикорупционно законодателство преди връчването на втория проучвателен мандат не противоречи на Конституцията.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
горят къщите на избирателите на герб и на пп-дб -- правилно горят. нека си помислят за кого гласуват и какво им се случва. случайни неща няма.
140
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей, кой го казва! Най-големият "организатор", заради организаторските (не)умения на когото сме на този хал. Не само на неговите де, но и на тях включително.
139
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя джиниъс е за наградите Пулицър, Нобел, Гинес, Оскар и Дарвин едновременно.
138
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липсата на завод за електромобили, самолетна линия от Дупница до Крива паланка, трети мост на Дунава и тунел под Балкана са виновни, Кириле мой. И един източен язовир само и само да се снимаш.
137
2
 
18
 
! Отговори
Прокопи преди 1 месец
Тоя по-зле и от Корнела. Не пропуска да се изкаже. Даже и когато е тотално некомпетентен и не на място
136
2
 
11
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
Кире, как ги разбираш нещата!!! *** то от тебе струи познание, концепции и кристална празнина. Браво момчето, да илядиш в Харвард.
135
1
 
9
 
! Отговори
До изборите преди 1 месец
Ще говориш.След това те очаква съдбата на Волен Сидеров и наглата му партийка
134
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Не знам какво лошо има в жъл*то*па*ветн*ник, че цензорират думата
133
1
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Кирчо този път не посмя да отиде да си направи селфи с лопата, бяла риза и нещастието на хората ... *** нещастен. Че и такъв не е, Направо на готово се намъкна
132
2
 
11
 
! Отговори
Незабавно преди 1 месец
Петков да бъде назначен за главен директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност";-) Той знае какво и как!
131
2
 
17
 
! Отговори
Дрън-дрън! преди 1 месец
Само празни приказки, това е същността на ПП-ДБ!
130
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро,ти ли говориш за организация?Забрави ли гумените ботуши при пороите ? За това ли хората те изгониха надигнали лопатите и с красиви думи към теб и хората ти,лъжецо !?
129
8
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Липсва техника, а може и професионалните пожарникари са кът. Да обвиняваме управляващите като се почне от 3-мандатния герб, да завършим на сегашните. Всичко друго бе по-важно, магистрали, ремонти на ремонти, украйна, а бедствията - все едно не се случват на територията.
128
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички много плямпат ама утре и техните къщи няма да бъдат пощадени. Всичките са едни и същи лицемери, Които гледат само да се наместят те и цялата орда около тях.
127
3
 
9
 
! Отговори
a.a преди 1 месец
а за защитното облекло на пожарникарите нещо да кажем? Всичко се продава на черен пазар, а те ходят дрипави. Дали му обувки 43 номер, той носи 46. Нямало други. Корупция на всички нива. Но ние сме си виновни, че търпим.
126
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагъл харварджийски измамник, причината е че няма техника. То и ядливи чаши за кафе няма, ама парите отидоха там, а? Вместо да се накупи техника за летния сезон. Та, като няма техника, ще чакат горките хорица помощ от Турция и Чехия. Благодарение на островитянина на снимката.
125
2
 
19
 
! Отговори
цървул преди 1 месец
Кире, а вземи та млъкни, на всяко гърне - мерудия. Парламента си има кос-коджамити ПОЖАРНИКАР. Остави го да даде мнение Все пак това му е професията. ти Давай мнение когато има някоя постановка в театъра твоят талант , който е в това да прикриваш липсата на интелект чрез Росинантовска усмивка, може да ти докара някоя награда я 'Икар' я Аскеер.... като цяло МЛЪКВАЙ!
124
0
 
20
 
! Отговори
яве преди 1 месец
Няма една новина за катастрофата, където беше този,. странно?
123
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
голямо сме стадо, заплатите тръгнали да му търсят. този да не живее на заплата. фирмата им от цуг в швейцария дето ни продава газ прави по около половин милиард на година офции. крадлю крадев и брат златев от ложата захлебват здраво покрай тези кретеноиди от подмяната.
122
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вижте му лицето на този пропаднал анимационен герой. изкривено от лъжи и дрога, бетер жокера от батман. да живее подмяната.