Кючуков: Временно изпълняващ длъжността посланик не съществува

За посланик трябва човек с познания, не се организира конкурс
24 юли 2024 16:26, Инна Ангелова
39
Кючуков: Временно изпълняващ длъжността посланик не съществува
Снимка: БГНЕС

"България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества, за да представя страната ни там”, каза Любомир Кючуков пред БНР.

Според него не е нормално в държава, в която се води война и сме солидарни към нея, да нямаме постоянен представител от най-високо ниво. Фактът, че везе втора година нямаме представител там, е негативен.

Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище.

Впечатлението, че институциите дават противоречиви обяснения, се създава от това, че се цитират различни етапи от процедурата, допълни дългогодишният дипломат. Той разясни самата процедура от предложението до издаване на президентския указ за назначаването и изпращането на български посланик зад граница.

"Посланикът представлява държавата и се назначава от държавния глава. Временно изпълняващ длъжността посланик не съществува. По-коректната формулировка е временно управляващ посолството”, уточни Кючуков.

Николай Ненчев е бил министър на отбраната, като политически представител процедурата позволява да бъде изпратен като посланик, но от друга страна за дипломатите няма политическа квота. За временно управляващ той трябва да е сред дипломатическата служба, коментира още Любомир Кючуков.

"За посланик се търсят личности с познания, компетентности и връзки със съответната страна, а не се организира конкурс. Това е отговорен пост, несериозно е да се говори, че „няма опашка“ за посланици."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласуваш за ППиДБ - получаваш Бойко и Пеефски! 2 пъти бе доказано това. Тези които продължават да гласуват за ППиДБ имат психични проблеми и не е зле да се видят при специалист!
12
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Още минуси... Тоя едно време го натириха от Лондон за връзки с ДС и БКП.
11
8
 
13
 
! Отговори
Пена преди 1 месец
Този Ненчев е колкото министър толкова и посланик-също като празната тиква...
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ортаците ППиДБ и ДПС, тоест Делян Пеефски и Христо Иванов и Кирил Петков и денков сътвориха Конституцията, по силата на която главчев е премиер. Най-слабият премиер след денков в историята на България последните 34 години! Това сътвориха тия от ДПС и ППиДБ! Честито българи!
9
8
 
16
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
Поредното доказателство за "акъла" на главчев. То си му личи, че е доста плитък, не може да приказва, като кирчо е. А когато приказва не знае какво и как да говори - излага се здраво. Всичко това е благодарение на ХРИСТО ИВАНОВ и ДЕЛЯН ПЕЕФСКИ, които сътвориха тази Конституция! Хора, не забравяйте това!
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами дипломатите от кариерата ще трябва да обучат временно изпълняващия длъжност външен министър на елементарните понятия и малко повече дипломация.
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като знам Ненчев какъв блестящ военен министър беше, та си го представям още по-блестящ посланик и ерудит. Макар и в несъществуваща държава като Украйна и чистачката на първия етаж в посолството ще свърши идеална работа.
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в държава с народ такива като пасито отдавна да са провесени
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пасито - скопихме българския лъв- честито
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
псито - майната му на православието - честито
3
19
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Любомир Кючуков е дрът комунист и ДС топяч. Какво друго може да каже?
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, какво искате от хора, които се подиграха с конституцията... За тях няма закони, няма правила...правят си каквото искат, включително и постоянно да тъпчат конституцията!!!
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, я питай Главчев да ти обясни как съществува. А Пасито направо лекция ще ти изнесе. Това закони, правила, ред, Конституция, не ги интересуват тия хора. те си правят каквото им изнася. Дано Радев успее да ги поспре, ама......