Мартин Владимиров: Поне да внасяме втечнен газ от Турция

“Боташ“ отклоняват желанията ни
12 авг 2024 09:36, Инна Ангелова
57
Мартин Владимиров: Поне да внасяме втечнен газ от Турция
Снимка: БГНЕС

“Нямаме много опции що се касае предоговаряне на условията с “Боташ“, поне да започнем да внасяме втечнен природен газ от Турция. Плащаме за нещо, което не получава”, каза Мартин Владимиров, който е директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

Владимиров допълни, че “Боташ” купува руски газ и ние ще подпомогнем с тази сделка той да се “замаскира“, когато спре да се доставя през Украйна за Европа.

“На практика ние не сме използвали тези терминали за втечнен газ на турска територия, с които споразумението бе представено в България. Но то в действителност дава възможност на “Боташ“ да резервира капацитет в българската енергийна газова система“, каза Владимиров пред bTV.

Преговори с турската компания „Боташ“ в опит да бъде преразгледан договорът, който служебният кабинет на Гълъб Донев подписа с тях, предстоят през тази седмица.
 
Депутатите поискаха от енергийния министър да постигне нови условия за доставките и капацитета, за който плащаме, а не ползваме. Освен изслушване на Владимир Малинов в парламента през миналата седмица стана известно, че “Боташ“ отклоняват нашите желания. В писмо, с което и bTV разполага, се дават следните аргументи:

“Позовавайки се на изменения в пазарните условия, “Булгаргаз“ предлага съществени изменения по ключови текстове от Договорните условия и се заявява, че ако не бъдат приложени тези изменения, то няма да може да изпълнява задълженията си за разплащане”, допълни Владимиров.

Следва да се подчертае също така, че невъзможност за плащане би било съществено нарушение на договора със сериозни последици.“
Владимиров обясни, че в няма как да се развали договорът. В най-лошия случай, ако отидем на арбитраж, ще трябва да платим всичко - над 4 милиарда лева.

“В този случай "Булгаргаз“ ще фалира. Това е много сложен казус, който може да се проточи с години. Никой не може с точност да предвиди какво ще се случи“, уточни Владимиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Политика
Депутатите излизат в лятна ваканция на 16 август
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Диверсификацията на Десните Бесни докара загубите. Те искаха да внасят газ отвсякъде, когато те си решат. Да спират и пускат газ и да нарушават дългострочни договори.
48
0
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 4 седмици
Едно не мога да схана(някой по запознат тук,нека обясни),тоз доовор още миналата година през август го пуснаха да се разследве от прокоратурата ..и вече година и няма никакво решение,та не мога да рабера ...защо сега отново е изваден на "дебат" ..?Може би ,че отново ще купува руски газ и ще са плащаме на турците %-те отгоре ,щото Кирчо на Петко каза,че Русия не е ефакор ,а една бензиностанция..сега ще плащаме ..или пък е атака срещу Радев или пък Пеевски отново натяга на посолството ..ИЛИ ..?
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя па Малинов един капацитет. Адвокат министър на енергетиката...това ни е държавата...
46
0
 
0
 
! Отговори
exo преди 4 седмици
Я да вземеш да се пообръснеш !
45
0
 
3
 
! Отговори
Fena преди 4 седмици
Тия пак изпълзяха от този център за демокрация. Да вземат да го закрият, или поне енергийното направление, че само глупости правят. Този тарикат щеше да спира газа за Сърбия, щото бил български. А пак по тяхна идея Кокорчо въведе една безумна такса от 20 евро и щеше да прецака цялото БЕХ.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи всеки месец да ми идват едни пари ей така без нищо и аз да се съглася това нещо да се прекрати. Малко трябва да съм .... Та не виждам как турците ще се съгласят, освен ако не им предложим нещо друго от което да имат изгода. Но все сме вътре. А депутатите чак задължили министъра да предоговори договора. А бе вие за богове ли се имате. Но човека е прав, така и така плащаме, поне да пренасяме някаква газ, па била и тя руска. То друга няма и как да е.
43
2
 
6
 
! Отговори
Фют преди 4 седмици
Тоя Соросен "експерт" като го видя и се сещам за теорията на Дарвин за произхода на човека .
42
3
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 4 седмици
Мартине, не газпром, а кокорчо спра руския газ. Не Путин, а Бойко Борисов спря Белене и Южен поток. Сега се чудим от коя страна на задните части да целуваме Ердоган. Да ама не, беше казал един. Азерският газ който получаваме в същност е собственост на Газпром. Но някои като Мартин Димитров и Иван Иванов не могат да го проумеят защото им е толкова акъла. Просто са се продали за шепа жълти стотинки.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чудно как не взимаме от руснаците а пък ни е евтина газта?Така румката си плати рекета на тавариша!Така се ограбва слаба държава с продажни политици.Спирайте турски поток и такаДа продават тоя газ на сърбия и унгария . Турски поток да претърпи повреди
40
5
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Интересно защо Мартин настоява да се купува скъп втечнен газ вместо по-евтиния тръбопроводен? Може би защото втечнения газ е американски,а той работи в американския "Център за изследване на демокрацията"? Дали няма да капне и някоя и друга комисионна?
39
4
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
Чудно Турция от къде ли го взема? И защо не го вземаме директно от руснаците?
38
1
 
12
 
! Отговори
Не знам преди 4 седмици
Кой ли взе КЕША от тая сделка?
37
2
 
15
 
! Отговори
Къде е прокуратурата преди 4 седмици
Защо ня се разследва този договор? Да се види, кой подарява пари!!!!Къде е "Калифорнийският" министър с "диплома" от "Калифорнийският университет"?Другият път, когато го канят като "експерт" да го питат как така просто плащаме без да получаваме нищо? След това и прокуратурата да го пита!
36
2
 
13
 
! Отговори
ПУЧ преди 4 седмици
Наближава ноща на дългите ножове
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ГОЛЕМИТЕ " СПЕЦИАЛИСТИ " НА ГЪЛЪБ ДОНЕВ И РУМЕН РАДЕВ. ИМПИЙЧМЪНТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!! КОЙТО ИГРАЕ ЗА ЧУЖДА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА Е НАШ , БГ ПРЕЗИДЕНТ!!
34
2
 
13
 
! Отговори
Резидент преди 4 седмици
До гаспром - Точно така, договорът е изгоден за нас, вас, боташ, гълъба, путин и още един-двама! освен това е въпрос на национална сигурност, а с нея на бива да се заиграваме- плащаме си там някакви милиони и милиарди, че иначе може да стане много, много лошо и всички ша умрем!
33
10
 
8
 
! Отговори
гаспром преди 4 седмици
По принцип договора е изгоден за нас, вас и боташ. Просто трябва да се купува руски газ с посредник боташ, който е и по евтин. Сега други посредници натискат да се купува американски втечнен газ. Сега вместо да печели по 1 милион на ден от продажба на руски газ, булгаргаз губи. Кой е виновен?
32
10
 
8
 
! Отговори
На снимката : преди 4 седмици
ГнYсн0 безлично антибългарско цветнополово НПО,сеещо злоба и омраза срещу България в угода на Посолството за шепа гривни... От8рат!
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ха хс ха Западни компании - друх път. Лукойл руски. Балкански поток руски. Дори президентът е назначен от русия.
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дори президентът на тая уж държавица беше назначен от русия. Не помниш ли?