Украйна озадачена: Защо Русия не се съпротивлява в Курск?

Ето какви са сценариите пред Путин
20 авг 2024 19:30, Нели Христова
285
Украйна озадачена: Защо Русия не се съпротивлява в Курск?
Снимка: БГНЕС

Украинските военни са озадачени. Те очакваха по-голям и много по-яростен отпор на тяхното изненадващо нахлуване в Курска област в Русия. И въпреки твърденията на контролираната от Кремъл преса за успешна съпротива, има малко доказателства за това досега. Но защо?

Това знак ли е за руската военна некомпетентност, която е ясно видима във войната в Украйна? Дали командирите на армията на Путин използват времето за натрупване на необходимите сили, за да избегнат отклоняването на твърде много войски от фронтовите линии в Донецк? Ще бъде ли нещо голямо това, което Путин смята за достатъчен отговор – може би масиран обстрел с ракети и дронове срещу Киев или дори използването на тактическо ядрено оръжие, за да възпира и наказва? Или може би просто човекът, който е наел да поеме защитата на Курск Алексей Дюмин получава време, за да изготви план?

Така или иначе въпросът е: Какво ще направи Путин?

Дюмин, от своя страна, не е за подценяване. Наричан "бодигардът на Путин" от западните медии, той наистина е бил личен бодигард на руския лидер през 1999 г., преди да бъде повишен в заместник-ръководител на Федералната служба за охрана. 52-годишният мъж е роден в Курск, познава региона добре и е дълбоко привързан към руската армия, тъй като баща му е ръководил четвъртия отдел на главната военномедицинска дирекция към Министерството на отбраната.

Дюмин е учил във военно училище и е следвал инженерство, изкачвайки се до заместник-ръководител на специалните части на дирекция "Военно разузнаване" (ГРУ) по време на анексирането на Крим. Твърди се, че той е организирал бягството в Русия на бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович, бил е началник на щаба на руските сухопътни войски и заместник-министър на отбраната преди да стане непоколебим губернатор на Тула през 2016 г.

Някои виждат Дюмин, който се премести в Кремъл по-рано тази година, като възможния бъдещ наследник на Путин
. Той е считан за способен, непоколебим и студен – не много различен от шефа си. Познат е като методичен – възможно обяснение за забавянето на руската контраофанзива.

Друго възможно обяснение обаче е, че Путин отново демонстрира как може да остане парализиран по време на криза, дори да изчезне от обществения поглед. Това е характеристика, която и преди е предизвиквала сравнения с Йосиф Сталин, оттеглил се във вилата си и останал в изолация, докато германските войски громят Съветския съюз през 1941 г.

За първи път паралелът беше направен от московските критици на Путин по време на пандемията от Ковид-19. Укриващ се в имението си Ново Огарьово в покрайнините на Москва, Путин отсъстваше от столицата, докато тя се бореше да ограничи разпространението на смъртоносния вирус. Марк Галеоти, анализатор в Британският Кралски институт на обединените служби, отбеляза негова черта да оставя "определени сериозни заплахи да станат нечий друг проблем".

Това може да обясни модел, появил се, когато предизвикани от човека или природни бедствия, са се случили по време на управлението на Путин. През 2000 г. той си почиваше в имението си в Сочи, когато ядрената подводница "Курск" потъна в Баренцово море. Впоследствие той се срещна с роднините на 118-те жертви, тъй като избухна медийна буря заради отсъствието му – а срещата не мина добре. През 2018 г. беше критикуван за бавната реакция на масивния пожар в мол в сибирския град Кемерово, който уби най-малко 64 души, 41 от които бяха деца. След бедствието той беше обвинен от скърбящите семейства, че повтаря една и съща грешка.

Украинският лидер Володимир Зеленски и командири сега са в очакване на пълноценен отговор от Русия – интересно е защо се бави толкова много. Но, когато става дума за следващите ходове на украинците, те също имат въпроси, над които да се замислят. Трябва ли да останат и да се окопаят, за да отбраняват клина в Русия?

Трябва ли да се оттеглят напълно, или само частично и да създадат буферна зона?

Ако Украйна вярва, че може да накара Путин да пренасочи значителна човешка сила и оборудване от стратегически по-важната Донецка област, където Русия сега е на 15 км от града Покровск, Киев може просто да се изкуши да се задържи на място и да се опита да разшири обхвата на офанзивата. Пенсионираният генерал Марк Кимит, бивш асистент на държавния секретар на САЩ по политически и военни въпроси, се опасява от последиците, ако Украйна избере да направи това.

"Най-голямото ми опасение е, че ако някой от руските генерали е чел книгите или изучавал някоя от битките на техните предшественици от Първата световна война, те ще се опитат да заградят нападащите войски или като ги "заклещят" вътре в Русия, или чрез по-дълбоко обгръщане на територията на Украйна. Ако това се случи и те са в състояние да се сражават и да завършат обкръжението, тогава руснаците ще "концентрират силите си" както направиха срещу Германската шеста армия в Сталинград. Няма да бъде красиво", каза Кимит.

Опит за задържане на клина вероятно ще означава изпращане на допълнителни войски до тези 12 000, за които се смята, че са вътре в Русия, а Украйна има недостиг на човешка сила. Способностите на противовъздушната и отбрана същи е натоварена. От това може да се възползва Русия като започне да бомбардира окопаните войски. Оттук дойде поредната молба на украинския президент Володимир Зеленски. Той отново призова западните съюзници да позволят на украинската армия да използва ракетите с голям обсег много по-навътре в руската територия.

Сред цялата тази несигурност, на 18 август Зеленски заяви, че украинските сили имат за цел да поддържат буферна зона – въпреки че не стана ясно дали тя ще обхване целия клин или много по-малка територия. Но последното нещо, което Зеленски иска е да срещне сериозен отпор в Курск или да види как победата се превръща в поражение заради гордост, подкопавайки моралния тласък, който нахлуването най-накрая даде на Украйна и нейните съюзници.

Анализ на Джейми Детмър за "Политико"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от Русия
Украйна може да влезе в НАТО, без да контролира цялата територия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
4
 
2
 
! Отговори
82 ОМБр преди 3 седмици
Путин немое да се запре с капаните! 3г. Капанджия го раздава,неможе да се запре;))))),а русафилите станаха твърде скучни с, "е сега" и " ще ги"... Зеленски с усмивката си кърти руски мивки и компания,а джуджето предпочита посещение в Азербейджан пред посещение в Курск(свирен репертоар),знаем,че джуджи(сета видя) окопите на първа линия него влечат;))))))))
242
4
 
2
 
! Отговори
82 ОМБр преди 3 седмици
Русия-немощна матушка просто са слабаци-руски талибани,ходят обути с джапанки,и укрите ги минират като редят храсти от тръни! Слава на Украйна!
241
8
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Е нема такъв смех, най-великата великата сила расийската пендерация не си пази границите. То какво излезе - всичко живо е на фронта в Украйна, у дома само пенсионери и непълнолетни.
240
5
 
14
 
! Отговори
Смешник преди 3 седмици
Защото Путин им направи капан Пусна ги навътре след което ще бъдат постепенноно унищожени В същото време беше отслабен Донецкия фронт които е приоритетен за Русия
239
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АБЕ ТЕ УКРИТЕ *** КАТО МУХИ ИЗ КУРСК, ЗАЩО НЕ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАЛА РУСИЯ. АМИ ПРОСТО НЕ ИМ ОБРЪЩА ТОЛКОВА ВНИМАНИЕ. ПРОСТО ГИ ТРЕПЕ, И ПРАЩА ПРИ БАНДЕРА.
238
14
 
7
 
! Отговори
Страшно е преди 3 седмици
Да нападнеш 23 пъти по-малка държава и да те чупят от бой. На собствена територия. Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Рублата на стинка да ти стане. За Париж и Лондон да тръгнеш -в Суджа да пристигнеш. Флагманът по дъното да лази. На Рамзан и Тарзан да се надяваш. Страшно е!
237
0
 
18
 
! Отговори
Алексей Мискинин преди 3 седмици
Който се смее последен се смее най смислено.
236
4
 
24
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 седмици
украинските въоръжени сили използваха деца и учители от сиропиталище в района на Курск като живи щитове . Децата и учителите са изкарани на втория етаж и са превърнати в щит за себе си. Абсолютно същата картина по целия периметър, където са влезли
235
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Защото руснаците така правят. Да си спомнят за Наполеон.
234
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая статия е типичен пример защо запада продължава да греши с Русия. Анализът им на Путин е толкова далеч от действителността, а оттам и грешните изводи и решения които взимат западни лидери. Путин просто показва, че тази украинска авантюра е нищо повече от PR, няма никакво стратегическо значение и ще бъде решена когато му дойде времето. Путин никога не бърза, винаги всичко е премислено няколко хода напред.
233
0
 
8
 
! Отговори
МНЗ преди 3 седмици
До Случаен минувач 216 - Неутронната бомба не е вредна за вашето здраве
232
4
 
18
 
! Отговори
запознат преди 3 седмици
в Курск мосово се крадат коли и с тях се опитват укрите+наемници да се маскираат като цивилни, и завърнат на Укр територия.Пада яко миниране в тила на Укрите(инфото е от приятелче-всу да е живо и здраво момчето,никой не им казал къде отиват)
231
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оф! Аман от разбирачи. Руснаците чакат на нахлулите укри да им свърши джепането и мамбото. Вече събират предаващи се украинци. А украинците взривяват мостове за да се закрепят на превзетите територии. Те укрите и в Донбас и Луганск взривяваха мостове. Па пак ги приписаха на руснаците.
230
3
 
21
 
! Отговори
Стига преди 3 седмици
с тези мостове. Ако го взривиш пред себе си - не можеш да настъпваш. Ако го взривиш зад себе си - не можеш пък ни да отстъпваш, ни да зареждаш собствените си хора с муниции и провизии. В двата случая е безмислено.
229
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Откакто се помня русофилите все са в бъдеще време, в режим "ще". Докога бе мечтатели?!
228
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тъй де, Кадиров ожени 17-годишния си син за 14-годишната му братовчедка баш оня ден. Путин пък сега е в Чечня коленичил пред Кадиров да моли за помощ. Туй как са вписва в анти-либераските традиционни ценности на русофилите?!
227
7
 
41
 
! Отговори
Хайде баста преди 3 седмици
Руснаците отстреляха Украинското военно оборудване - танкове, самоходни машини, бронетранспортьори при Курск. Украинците останаха пешаци. Започнаха да ги отстрелват. От 12 хиляди нахлулие в Курска област, я ся останали половината. Чуждените масово ги избиват. Укранците се опитват да избягат обратно, но са блокирани. Заповед на Путин, до октомври да бъдат лквдирани всички нахлули в Курска област.
226
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В "Скандално.нет" , някакъв руснак Виктор В., разказва, че не си прибират стотици тела на чужди наемници и понеже е лято, е воняло наоколо! И откъде на къде, ще пращат чужденци там? За какво?
225
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименДнес гледах карикатура в медия, беше изобразена Урсула и още някакъв, как двамата натискат и бутат Борис Джонсън, а той от своя страна натиска и бута НАТО. Явно и НАТО не е много съпричастен към подобна идея за война.
224
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На снимката: Президентът Путин почете жертвите на терористичния акт срещу училище в Беслан, Северна Осетия-Алания.