Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени
17 окт 2024 21:30, Гергана Попова
334
Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия обеща да достави 49 танка M1A1 Abrams на украинската армия, след като доставените от САЩ, през септември 2023 г., 31 понесоха изключителни загуби. Министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой обяви на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел относно доставката: „Тези танкове ще осигурят повече огнева мощ и мобилност на украинските въоръжени сили и ще допълнят подкрепата, предоставена от нашите партньори за бронираните бригади на Украйна – Австралия беше непоколебима в нашата подкрепа за Украйна“, пише military watch magazine.

Още по темата

Решението идва само седмици след получаването от Австралия на първия от 120 по-способни танка M1A2 Abrams от Съединените щати, които ще заменят по-старите M1A1. Докато предишните M1A1 на Украйна бяха построени специално за страната, тези, доставени от Австралия, са в експлоатация от десетилетия, което означава, че ще изискват значително повече поддръжка.

Решението на Австралия да предостави танкове M1A1 Abrams идва, тъй като много поддръжници на Украйна в рамките на НАТО се въздържаха от по-нататъшни доставки на основни бойни танкове, поради нарастващ недостиг в собствените им запаси. Степента на загубите на украинска бронетехника в битките с руските сили направи това особено пагубно за способността на страната да поддържа военните си усилия. Превозните средства бяха временно изтеглени от фронтовата линия през април, като украинският персонал изтъкна недоволството си от представянето на Abrams, цитирайки както технически проблеми, като уязвимостта на електронните компоненти към кондензация, така и тяхната уязвимост към руския огън.

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени, извадени от строя или пленени.

Abrams не се представи по-зле от други западни класове танкове, доставени на Украйна, като германският Leopard 2A6  беше разгърнат за първи път на фронтовата линия през юни 2023 г. по време на масова украинска офанзива срещу руски фронтови части, преди да бъде заснет да понася тежки загуби.

През януари 2024 г. бе потвърдено, че по-голямата част от Leopard 2 , експлоатирани от украинската армия, са станали неизползваеми в битка с руските сили, като над една четвърт са напълно унищожени, а останалите са повредени и са извън способността на армията да ги поправи.

Оттогава продължават да се появяват кадри, потвърждаващи значителни загуби. Множество танкове Abrams и Leopard 2 бяха заловени от руските сили, като кадри потвърждават, че превозните средства, заловени сравнително непокътнати, са били проучени в съоръжения в страната, давайки представа за ограниченията на техните характеристики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от Русия
Харис за миграцията, смяната на пола и ще се среща ли с Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Курск освободиха,ли?За един приятел питам.Иска да емитира там.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
а как е фолцваген?
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До 59. Ти още ли си тук, а не си хванал влака за масква?
62
10
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 часа
Е пазарната капитализация на Apple е по висока от БВП на Русия, Демек всички Руснаци и година да работят няма да изкарат колкото е направил Стив Джобс. Барабар със всичкия петрол, газ и въглища, които ще продадат. Всичко е по малко от една Американска компания.
61
8
 
8
 
! Отговори
Русофоб преди 5 часа
До две могили. А руските танкове хич не дават фира, нали? Деййба и русофилите ви деййба, за вас всичко руско е супер и всичко западно лошо. Не вярвам да си чак толкова зомбиран съветски глу.пак, за да не знаеш, че няма военна техника, която да не бъде поразена. Особено пък танкове и бронетранспортьори, които вече въобще не са ефективни в съвременната война.
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Украйна умре.
59
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
В Русия цената на бензина е 1 лв, тока е 2 ст. цената на на всичко в магазините е на половина от тази в България, пенсионерите пътуват безплатно в градския транспорт, средната е около 150 хиляди (3 хил лева). Уникално ниска безработица, невиждана досега. Реален физически недостиг на работници. С тези темпове думата "безработица" скоро ще изчезне от речника. Да купиш жилище с ипотека при сигурна работа - никакъв проблем. Страната е чиста и уредена, на първо място по дигитализация, на практика всичко може да се уреди с онлайн услуги. Престъпността е ниска, дори в някои държави на Русия не си зак
58
1
 
6
 
! Отговори
Потресаващи преди 5 часа
До Две могили "Излиза, че Русия демилитаризира Украйна" Мда, 21 ПРЕДПОЛАГАЕМИ Ехбръмса и още 40 ПРЕДПОЛАГАЕМИ Леопарда, срещу няколко ХИЛЯДИ ДОКАЗАНИ руски безаналогови танка. Кой кого демилитаризира?
57
5
 
5
 
! Отговори
Потресаващи преди 5 часа
До баси ***! Българите с акъл и възможности заживяхме така скоро (може би 5-6 години след влизането ни в ЕС) след това. Заплатите на повечето са на нивото на западните при по-висока покупателна споосбност. Вие защо не сте така?
56
3
 
7
 
! Отговори
Две могили преди 5 часа
Излиза, че Русия демилитаризира Украйна, НАТО и вече другите континенти
55
4
 
5
 
! Отговори
Von Manstein преди 5 часа
Сега като им спретнат около Курск още една Турска битка и тези танкове от Австралия ще каталясат.
54
11
 
5
 
! Отговори
Хотелиер преди 5 часа
Европа спи ли? Ние, гърците, румънците, словаците и унгарците, имаме най-много танкове, които не използваме! Вместо да помогнем на себе си и демокрацията, гледане как демократична Украйна губи своите войници!
53
4
 
6
 
! Отговори
баси дебилите! преди 5 часа
Един бивш украински депутат в интервю казва, че тук в Украйна всички вярват, че само да влезем в ЕС и НАТО и веднага ще заживеем като Германци, Шведи, Французи - ха ха ха ха!
52
2
 
4
 
! Отговори
ПЕТКО КАТЪРА преди 5 часа
Aвстралия щяла да праща подскачащи танкове "Cangaroo",супер неуязвими!Само дето екипажите много повръщали след учение!
51
4
 
4
 
! Отговори
малки гилзи с надпис преди 5 часа
Голям смях - жълтонасраните паветници организират във фейса онлайн-търг на военни артикули в помощ на Украйна, навсякъде са нацвъкали фейса със снимки на нарисувани гилзи - Артикули 1-4: Изрисувани от украински художници големи гилзи, използвани на фронта в Украйна. Начална цена за всяка гилза: 150 лв. Артикули 5-10: Изрисувани от украински художници малки гилзи, използвани на фронта в Украйна. Начална цена за всяка гилза: 100 лв. Арикули 11-12: Надписани от заместник командира на батальон в Трета щурмова бригада Заян (кодово име) знамена. Начална цена за всяко знаме: 200 лв.
50
7
 
5
 
! Отговори
Потресаващи преди 5 часа
Ахахаха. 21 танка за над една година война и то ПРЕДПОЛАГАЕМИ загуби, били "тежки" загуби, а ДОКАЗАНОТО унищожение на ХИЛЯДИ руски безаналогови танкове за СЪЩОТО време какво е тогава?
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Няма нищо американско свястно..
48
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 часа
тежките загуби на 15 танка от 30 докарани са като стратегическото значение на миньорска панелна пасьолка от пет блока и обществен кенцеф
47
8
 
2
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 5 часа
Копейки преди малко продадох едни акции на Майкрософт за 5 цифрена сума, малко повече от годишната ви заплата
46
4
 
10
 
! Отговори
Тя преди 5 часа
Какво им е направила Русия та всички си изхвърлиха оръжието в тази украйна