Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени
17 окт 2024 21:30, Гергана Попова
334
Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия обеща да достави 49 танка M1A1 Abrams на украинската армия, след като доставените от САЩ, през септември 2023 г., 31 понесоха изключителни загуби. Министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой обяви на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел относно доставката: „Тези танкове ще осигурят повече огнева мощ и мобилност на украинските въоръжени сили и ще допълнят подкрепата, предоставена от нашите партньори за бронираните бригади на Украйна – Австралия беше непоколебима в нашата подкрепа за Украйна“, пише military watch magazine.

Още по темата

Решението идва само седмици след получаването от Австралия на първия от 120 по-способни танка M1A2 Abrams от Съединените щати, които ще заменят по-старите M1A1. Докато предишните M1A1 на Украйна бяха построени специално за страната, тези, доставени от Австралия, са в експлоатация от десетилетия, което означава, че ще изискват значително повече поддръжка.

Решението на Австралия да предостави танкове M1A1 Abrams идва, тъй като много поддръжници на Украйна в рамките на НАТО се въздържаха от по-нататъшни доставки на основни бойни танкове, поради нарастващ недостиг в собствените им запаси. Степента на загубите на украинска бронетехника в битките с руските сили направи това особено пагубно за способността на страната да поддържа военните си усилия. Превозните средства бяха временно изтеглени от фронтовата линия през април, като украинският персонал изтъкна недоволството си от представянето на Abrams, цитирайки както технически проблеми, като уязвимостта на електронните компоненти към кондензация, така и тяхната уязвимост към руския огън.

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени, извадени от строя или пленени.

Abrams не се представи по-зле от други западни класове танкове, доставени на Украйна, като германският Leopard 2A6  беше разгърнат за първи път на фронтовата линия през юни 2023 г. по време на масова украинска офанзива срещу руски фронтови части, преди да бъде заснет да понася тежки загуби.

През януари 2024 г. бе потвърдено, че по-голямата част от Leopard 2 , експлоатирани от украинската армия, са станали неизползваеми в битка с руските сили, като над една четвърт са напълно унищожени, а останалите са повредени и са извън способността на армията да ги поправи.

Оттогава продължават да се появяват кадри, потвърждаващи значителни загуби. Множество танкове Abrams и Leopard 2 бяха заловени от руските сили, като кадри потвърждават, че превозните средства, заловени сравнително непокътнати, са били проучени в съоръжения в страната, давайки представа за ограниченията на техните характеристики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от Русия
Харис за миграцията, смяната на пола и ще се среща ли с Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 2 часа
До 261: ти пак ли просиш бе русором? Тук е България, не искаме тук браханци като теб, марш в Индия да просиш от европейските туристи. Няма място за църни русоромски просяци в бяла Европа.
264
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
17ти Август: Заглавие -"Заради демографския срив: В Русия искат да забранят едностайните апартаменти" Що така ве копейки? Нали самая могучия и на фронта се раждат колхозници? Нали изпратиха и геювете от Чечения да им помагат?
263
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До 261 Вие немате тура, а пу дки.
262
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В интервю за радио,, Комсомолская правда"Аптито пак удари глупомера Според него" Русия вече е победила Украйна и цялото НАТО, защото унищожила по-голямото количество оръжие на НАТО и Украйна не може да отиде и превземе... Москва."Алаудинов в разрез с официалната пропаганда, заяви, че в следствие,, събитията" Русия потеряла огромен брой мъже,А ще трябва да се окрепепват и новите граници с НАТО, а и Казахстан нещо не му вдъхвал доверие". Путин, ако го чуе ще му забрани всякакви медийни изяви.
261
0
 
2
 
! Отговори
До 259 преди 3 часа
Не , просто не харесваме нагли просяци без мозък да ни дават наклон на тура
260
1
 
2
 
! Отговори
До 256 преди 3 часа
Не бе просяци като теб ще ги наричат в Украйна, защото тук е България на българите,тъпейко ,а не на украинците тролеи:)
259
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
17ти Август: Аиде копейки от гетата, продължавайте да възхвалявате голташка пРосия и утре може и 2 сандвича да ви дадат и снимка на мутрофеева по бански да лъснете. А, а кво стана с на путинарко козичките дето ги прати на прасчо? Пристигнаха ли вече?
258
1
 
0
 
! Отговори
До бай Танас преди 3 часа
Напълнил джебо имах предвид
257
0
 
0
 
! Отговори
До бай Танас преди 3 часа
Танасе, не знам комс какво си е напълнил Дженоа, ама деградацията на колективния запад вече е необратима. Във всяко едно отношение.
256
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
17ти Август: Аве май копейките по-скоро ше хващат чемоданите за моцквето. Ама и на тях не им се живее в тинята на голташка пРосия. Предпочитат тук в гетото на Слатина ама да са в ЕС. То и колхозниците драпат за ЕС
255
1
 
2
 
! Отговори
До 252 преди 3 часа
Ти лаеш бе тъпейко абана в чужда страна и си мислиш,че просяк може да засегне някой тук, като си компексарче:)
254
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Кво стана с Покровск, превзехте ли го, ха, ха, ха.
253
1
 
0
 
! Отговори
До 250 преди 3 часа
Ами с украински копейки или като ги сменят ще са тъпейки
252
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
17ти Август: Аве копеко абна, ти освен да лаеш като куче по керван от слатнското гето, друго можеш ли да измислиш? То ако можеше, нямаше да чакаш на баба ти пенсията и да ревеш, че ти бил скъп бензина
251
1
 
1
 
! Отговори
До 248 преди 3 часа
Дойдоха мухлясали украинци да просят тук,ама скоро ще си ходят
250
2
 
2
 
! Отговори
бай Танас преди 3 часа
Мдааа... Некой си е напълнил джебовете с кoпeйкu покрай тая статия!
249
1
 
1
 
! Отговори
До 246 преди 3 часа
Цитира ти ВВС бе просяк не можеш ли да четеш
248
1
 
1
 
! Отговори
К00ПЕЙКИ С ПОГАЧИ преди 3 часа
Айде бе кво направихте бе?!нали щяхте да идвате??!! мухлясаха ПУгачите от чакане!ТРЪГВАМЕ СИ!!!#####
247
1
 
0
 
! Отговори
До 244 преди 3 часа
Ами кажи им го , че тия си живеят в техния измислен свят
246
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
17ти Август: "Руснаците имат 71К загуби това ви го казва BBC meduza не Руска агенция разбра ли ве .ъпанар" Хахах и за това ше приемат закон да забраняват едностайните апартаменти заради демографския срив понеже им няма "само" 71К. Е така ви лъжат вече трето поколение колхозниците. Ама като дойде путинарко и ше има народен съд и няма да живеете в панеленото гетото вече, нали? Хахахах