Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите

Около 200 медици протестираха пред МБАЛ – Бургас
Обновена: 2 ное 2010 15:11 | 2 ное 2010 15:10,
137
Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите
Снимка: Булфото

“Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане. Омръзна ни да ни лъжат, че ние сме най-добре финансираният бранш в страната”.

Това заяви по време на лекарските протести в Бургас д-р Теодора Вълчева, председател на медицинския синдикат на КТ „Подкрепа“.

Около 200 медици излязоха пред сградата на МБАЛ – Бургас, за да изкажат недоволството си политиката, която правителството води в сферата на здравеопазването.

Протестът е организиран от двата синдиката – КНСБ  и „Подкрепа“ – и Българския лекарски съюз. Недоволството е заради забавеното плащане от страна на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.

Лекарите настояват до края на годината Касата да внесе необходимите суми, а Министерството да се издължи към своите контрагенти.

Според протестиращите висококвалифицираните болници трупат дългове и са принудени да затварят вратите пред своите пациенти, тъй като надвишават изкуствено поставената граница от лимитирани бюджети.

“В здравеопазването съществува тежка криза. Тя е преди всичко финансова, но е и криза на доверието. Работещите в системата на здравеопазването се умориха от това лутане и от непрекъснатите говорения за реформа. Всеки ден чуваме какво трябва да се направи, но бъркотията е толкова голяма, че потърпевши от нея сме всички – и лекари, и пациенти“, заяви д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Според него това, което се готви като бюджет за здравеопазването през 2011 г., прави лекарите песимисти, че нещата в сферата ще се подобрят.

"Реформа, без средства и без ясна програма, няма да се получи. Призовавам българските пациенти да подкрепят протестите ни, защото нашите искания към правителството са справедливи.“, каза още д-р Ленков.

Протестиращите изказаха готовност за диалог с Министерството на здравеопазването и заявиха, че ще настояват за допълнително възнаграждение на работещите в сферата.

"Здравеопазването не може да бъде търговска стока и болниците не могат да бъдат търговски дружества, в които висококвалифицирани специалисти работят за символични възнаграждения”, заяви от своя страна д-р Теодора Вълчева.

Тя уточни, че към настоящия момент най-високите гарантирани възнаграждения са 720 лв. за лекарите и 440 лв. за сестрите, но много от тях не получават и този минимален стандарт.

Особено тежко е положението в отделението по реанимация в Бургаската болница. Там през последните две години от 30 специалисти са останали да работят 12, а до Нова година се очаква техният брой да бъде намален на 8.

"Недопустимо е в региона с най-много пациенти да няма достатъчен брой специалисти. Ние обслужваме около 500 хил. души, като през летния сезон техният брой расте до милион и половина. Намаленият състав неминуемо води до спад в качеството на работата ни“, заяви д-р Георги Матев, шеф на реанимацията в МБАЛ – Бургас.

Според него положението ще става още по-тежко, тъй като заплащането на лекарите в отделението е около 600-700 лв., а специализацията на младите медици е много скъпа и малко биха започнали работа при тези условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
8
 
11
 
! Отговори
радо преди 13 години
кой лекар издава касови белешки, боклци с ***
110
12
 
9
 
! Отговори
Doktor ot pirogov преди 13 години
Никаква етика няма в нашите лекариЕто я клетвата положена от бг докTорите:Кълна се в Алеко Константинов изобразен на банкнота от 100лева -B учителя и скалпела, и нека няма свидетели,ще спазвам настоящата клетва скрепена с банкноти в моя джобКорупцията обучила ме е изнудването на хората и източването на здравната касаНека винаги се радвам на охолство,чуждото нещастие,и нека получа голям рушвет от своята некадърностЗАКЛЕХ СЕ
109
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо няма да покрепяме много лекари крадат пари от здравната каса...неможе така,познавам лекар кара бмв за 100 000 лв от къде тия пари, с заплата 1200лв.
108
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Здравеопазването не може да бъде търговска стока и болниците не могат да бъдат търговски дружества" - другарке Вълчева след като болницата не е търговско дружество защо искате някой да ви плаща? След като не сте търговско дружество значи работите там безвъзмездно! Хем искате пари, хем обаче не искате да си напънете мозъците и в посока аджеба от къде ще се появят тези пари! В край на сметка който и да попитате всеки ще иска пари.
107
2
 
3
 
! Отговори
? преди 13 години
А къде са учители, миньри и всякакви бъдещи пациенти да ги подкрепят! Нищо, че тене подкрепиха учителите...
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кви пари бре печелбар.ходи да пасеш овцете.
105
2
 
1
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Ти също , ще ти трябва при това положение!
104
5
 
4
 
! Отговори
Милко преди 13 години
до НФБСамо дето ония с гумите не протестират ежеминутно- знаят си кирливите ризи и си траят, ако схващаш...
103
5
 
2
 
! Отговори
Милко преди 13 години
до ДАНПрав си, не е днакво- при медицината е по- зле! Учил медицина и доктор са различни неща.Остани си със здраве!
102
9
 
4
 
! Отговори
До НФБ преди 13 години
А не си ли плащаме - всичко си плащаме, както на касата, така и директно на вас. Заради родните "лекари" и "сестри" до там се докара, че дори да си плащаш пак ще те уморят и това го говоря от опит. Трябва с камъни да ви замерят. Скапаните ви синдикати изпълняват само поличитески поръчки-къде бяхте преди година-две, да не би да е било по-различно?!?!?! Марионетки скапани...
101
4
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
смени ли си гумите...дадоха ли ти квитанция? 3 милисна коли частни по 4 гуми по 10лв...в нози бизнес се въртят 300 милиона а какви данъци се плащат?а са алкохол колко пари отделяме на месец а за цигари но за доктор нямаме!
100
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и като им увеличат болничната помощ на лекарите от мбал-бургас,ПАК ЛИ ЩЕ ДАВАТ НА ПАЦИЕНТИТЕ ЛИСТЧЕТА С НАПИСАНА БАНКОВА СМЕТКА ДА СИ ВНЕСАТ ПАРИТЕ И ЧАК ТОГАВА ОПЕРАЦИЯ .ТОВА ЛИ ВИ Е ГРИЖАТА ЗА ПАЦИЕНТА ,ПЪРВО ПАРИТЕ В ЛИЧНАТА БАНКОВА СМЕТКА И ТОГАВА ПОЧВА ЛЕЧЕНИЕТО МУ.браво кожодери и лапачи
99
2
 
5
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
И сега ми кажи че ученето при медицината и при филологията или педагогиката да речем е еднакво !
98
10
 
5
 
! Отговори
Милко преди 13 години
Айде стига, омръзна ни от техните капризи- щом за всички е така, и за тях ще е същото- всеки е учил и всеки се старае в работата си- и аз искам, ама няма!!!
97
2
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
като сме търговски дружества да се въведе официално доплащането до реалната цена на изследвания и леглодни!неосигурените да се лекуват в няколко болници обслужвани от специализанти!
96
3
 
5
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Абе ,внасяите си осигуровките ,бе ! И преди да ходите на преглед се поизкъпвайте малко !
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имааат пари, да вземат от Джи-питата, там има бол- лява ръка- десен джоб!!!
94
2
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
я отиди до френския, немския, и др. западни културни центрове и да види как лекари и сестри залягат да учат езици и ведвага заминават..дания швеция германия испания франция...4500евро заплати1
93
3
 
5
 
! Отговори
КАК ДА НЕ СТЕ.... преди 13 години
ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА ,БЕ.....!!!Я ДА СИ ПРОЧЕТЕТЕ УСТАВА И ЗАКОНИТЕ!
92
7
 
0
 
! Отговори
GULETO преди 13 години
ABE GOLEMI SA AXMACI. ABE KATO SI ISKATE PARITE ISKARAITE SI GI ,RABOTETE ISKARAITE GI.MAMATA VI MRASNA SAMO ZA PARI PLA4ETE.PARI OT PRAVITELSTVOTO PARI IZPOD MASATA,PARI OT ZDRAVNATA KASA.ABE VIE 6O ZA XORA STE BE.PLA4ETE KATO VDOVICI.NE VE LI SRAM.SAMO PARI ISKATE.LEKYVAITE XORATA PESOVE TAKIVA.