Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите

Около 200 медици протестираха пред МБАЛ – Бургас
Обновена: 2 ное 2010 15:11 | 2 ное 2010 15:10,
137
Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите
Снимка: Булфото

“Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане. Омръзна ни да ни лъжат, че ние сме най-добре финансираният бранш в страната”.

Това заяви по време на лекарските протести в Бургас д-р Теодора Вълчева, председател на медицинския синдикат на КТ „Подкрепа“.

Около 200 медици излязоха пред сградата на МБАЛ – Бургас, за да изкажат недоволството си политиката, която правителството води в сферата на здравеопазването.

Протестът е организиран от двата синдиката – КНСБ  и „Подкрепа“ – и Българския лекарски съюз. Недоволството е заради забавеното плащане от страна на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.

Лекарите настояват до края на годината Касата да внесе необходимите суми, а Министерството да се издължи към своите контрагенти.

Според протестиращите висококвалифицираните болници трупат дългове и са принудени да затварят вратите пред своите пациенти, тъй като надвишават изкуствено поставената граница от лимитирани бюджети.

“В здравеопазването съществува тежка криза. Тя е преди всичко финансова, но е и криза на доверието. Работещите в системата на здравеопазването се умориха от това лутане и от непрекъснатите говорения за реформа. Всеки ден чуваме какво трябва да се направи, но бъркотията е толкова голяма, че потърпевши от нея сме всички – и лекари, и пациенти“, заяви д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Според него това, което се готви като бюджет за здравеопазването през 2011 г., прави лекарите песимисти, че нещата в сферата ще се подобрят.

"Реформа, без средства и без ясна програма, няма да се получи. Призовавам българските пациенти да подкрепят протестите ни, защото нашите искания към правителството са справедливи.“, каза още д-р Ленков.

Протестиращите изказаха готовност за диалог с Министерството на здравеопазването и заявиха, че ще настояват за допълнително възнаграждение на работещите в сферата.

"Здравеопазването не може да бъде търговска стока и болниците не могат да бъдат търговски дружества, в които висококвалифицирани специалисти работят за символични възнаграждения”, заяви от своя страна д-р Теодора Вълчева.

Тя уточни, че към настоящия момент най-високите гарантирани възнаграждения са 720 лв. за лекарите и 440 лв. за сестрите, но много от тях не получават и този минимален стандарт.

Особено тежко е положението в отделението по реанимация в Бургаската болница. Там през последните две години от 30 специалисти са останали да работят 12, а до Нова година се очаква техният брой да бъде намален на 8.

"Недопустимо е в региона с най-много пациенти да няма достатъчен брой специалисти. Ние обслужваме около 500 хил. души, като през летния сезон техният брой расте до милион и половина. Намаленият състав неминуемо води до спад в качеството на работата ни“, заяви д-р Георги Матев, шеф на реанимацията в МБАЛ – Бургас.

Според него положението ще става още по-тежко, тъй като заплащането на лекарите в отделението е около 600-700 лв., а специализацията на младите медици е много скъпа и малко биха започнали работа при тези условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
2
 
! Отговори
пациент преди 13 години
не искаме да ни лекуват и оперират 80-90 годишните пенсионирани вече ,,духчета,, дето треперят и пикаят в памперсите ,или пък стажанти дето си нямат и хабер защо са там.
90
1
 
9
 
! Отговори
baltimor преди 13 години
Колеги !Наистина е време да изчезвате от тая скапана ***.Какво още чакате.Само ще ви лъжат и нищо друго.
89
1
 
6
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Само с молитва ако ставаше ! Бегом към аерогарата !
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами да се молим тогава.
87
2
 
3
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Откога го чакам тоя момент и аз , дано да е по скоро !
86
3
 
6
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Ах дано да стане така,и болниците ни и центровете да станат дискотеки и спа,да видим тогава къде ще ви карат като след препиване и дрога получите я инсулти,я инфаркти и др. всякакви болести.На тези места не лекуват това.
85
2
 
6
 
! Отговори
шев и кройка преди 13 години
Какви етиопци и виетнамци, човече? Това да не са ти хамали на пристанището? Тези, които знаят език, работят в Европа, и няма и да си помислят да дойдат в България за 10 пъти по-малко пари. Тези, които не знаят, ще предпочетат да учат английски, немски или френски пред българския. Изводите сами си ги правете.
84
1
 
5
 
! Отговори
uha преди 13 години
я всички,които плащаме осигуровки да се изметем от тук-да останат *** индианци и гробарите само-да ви видя тогава.Ще ви излапат индианците средствата на първата седмица
83
2
 
2
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
И те няма да дойдат , да не са побъркани да идват тука !Продължавайте така и първо ще ви ядът въшките,после червеите !
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не знам до сега да има изгонен такъв от чужбина,е освен ако не е абсолютен некадърник.
81
1
 
3
 
! Отговори
Дени преди 13 години
До 77Абсолютно . Само така ще се спре и източването на пари от Касата ,за пътеки и нелекувани пациенти. Всеки ще може да си следи парите .Няма нищо сложно това да се направи. И не е вярно ,че ще струва много пари , нали всеки си има здравна книжка. За това няма и достатъчно пари ,лекуват се хора ,които не плащат и стотинка .Цял живот носим на гърба си всякакви лентяи .
80
2
 
3
 
! Отговори
uha преди 13 години
ще те мятат разни парамедици с 2 седмици курс -*** и азиатци на 2 бири
79
2
 
6
 
! Отговори
uha преди 13 години
Боко,много малка банкнота,бе.Я даи200 еуро.За тези пари няма и да помирисиш дофтор на запад.Социализмът властва в душите ви,***
78
5
 
3
 
! Отговори
до шеф и кройка преди 13 години
Браво!Много яко,точно това искам да става още по-осезателно у нас.Може би тогава някой ще се плесне където трябва и нещата ще тръгнат.Всички да бягат,дори и санитарите!Защото правителствения самолет е само един за 7 млн.население а пък и всички не са Муфата от театъра,кой ще ги вози,може би ще дойдат етиопци,виетнамци или кой знае какви??????????
77
1
 
6
 
! Отговори
до 77 преди 13 години
Няма да платят ли? Не са започнали да ги събират както трябва парите. Неосигурен? Плаща по свободни цени! Какво е това нещо в момента? Неосигуреният влиза по спешност и до края на лечението може да се осигури. Т.е. да плати няколко месеца и да е равен с тези, които си плащат съвестно. Че какъв му е стимулът на втория да продължи да си плаща, като вижда, че може и така. Все едно да катастрофираш и още докато е в сервиза колата, да сключиш "Каско", че някой да ти плати щетите!
76
4
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
без капка съжаление заминаваме! *** върнати има но доктори няма!
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Недей да смесваш нещата в системата.Корупцията си е нещо отделно и нелегално(така да се каже),а останалото всичко трябва да се реформира за да са добре всички там ,защото в тази система не работят само доктори,доценти,проф..,и пр.Ха разберете го най-сетне преди да плещите глупостите си.С нетърпение чакам момента когато в болниците ни няма да остане дори един човек персонал,и тогава ще си правите манипулациите у дома сами.Напълно заслужено при такова разсъждение и овцедушие.
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо най-сетне не се въведе здравна застраховка? Нека държавата излезе от системата на здравеопазването! До кога с мойте пари ще се лекува някой друг? Как искате болниците да плащат добри заплати на лекари и сестри, да имат пари за ремонти, апаратура и т.н. след като половината от пациентите им не са здравно осигурени? Кое дружество извършва някаква услуга на хора с ясната представа, че те няма да си платят?
73
2
 
3
 
! Отговори
Боко=Гоце преди 13 години
Е, изплю ли камъчето! Последно комунистически ли е сегашния модел на здравеопазване или гербаджийски. А, извинявай, то няма разлика!
72
3
 
10
 
! Отговори
шев и кройка преди 13 години
Няма страшно, колега, тепърва ще напускат млади колеги, тепърва овчето стадо ще има да блее за "направления", за "висококачествена медицинска помощ", за "модерна апаратура", за "съвременно лечение". Всички искат, но никой не дава. Радвам се, че всичко се срива, защото когато протестирахме пред предишни правителства, даже не ни отразяваха в медиите. Сега обаче пациентите се надпреварват да обясняват как чакат за линейка, как "не им обръщат внимание" и други заучени фразички.