Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена

Киев също отрича да стои зад взривяването на тръбите
18 авг 2024 17:34, Александър Попов
136
Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предположенията, че украинските власти, подкрепяни от Полша, стоят зад планирането и извършване на саботажна атака срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г. са безпочвени, каза днес помощник на полския президент, предаде Ройтерс.

През изминалата седмица бившият ръководител на германското разузнаване Аугуст Ханинг каза пред в. "Велт", че според него е имало договорка между президентите на Полша и Украйна за извършване на атаката.

"Това са напълно безпочвени инсинуации", заяви Мешко Павлак, ръководител на Бюрото за международна политика в канцеларията на президента Анджей Дуда, в отговор на запитване относно обвиненията, огласени от телевизионния канал "Полсат" (Polsat), съобщи агенция ПАП.

Павлак посочи, че Ханинг е бил държавен служител по времето, когато Герхард Шрьодер беше германски канцлер и стълбовете на "Северен поток 1" започнаха да се появяват, и "като ръководител на разузнаването определено е изиграл срамна и значима роля в инвестицията".

Германски медии съобщиха през седмицата, че прокурори от Федералната република са идентифицирали украински инструктор по гмуркане като основен заподозрян за саботажа на "Северен поток“ и са издали заповед за арестуването му в Полша.

Варшава е получила съдебната заповед, но заподозреният е напуснал страната, тъй като Германия не е включила името му в базата данни за издирвани лица, казаха полските прокурори пред Ройтерс.

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток" 1 и 2. Единственото нещо, което трябва да направите днес, е да се извините и да замълчите", написа вчера полският премиер Доналд Туск в "Екс".

Туск не отговори директно на обвиненията за полско участие.

В четвъртък американският в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че частни предприемачи са финансирали саботажа на "Северен поток", като акцията е осъществена под надзора на високопоставен украински генерал. Киев отрича да има каквото и да е участие във взривяването на съоръжението.

Газопроводът до Германия под Балтийско море беше основният маршрут за руски газови потоци преди нахлуването на Кремъл в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: саботажсеверен поток
Още от Русия
Украинското нахлуване в Курска област може да доведе до световна война
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
БЮРМ преди 3 седмици
македонско ще да е
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво а срамно в инвестицията, освен че заобикаля Полша?
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проклетите украинци, че кой друг?!
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Забравихте ли версиите, че Путин сам е бомбил тръбата и после е умрял????
111
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
вече топят украйна за всичко, поляците отхвърлят всякакво разрешение за използване на далекобойни оръжия за ели на руска територия след Курската операция, за съжаление само медиите не са разбрали, че нещата са се променили и с гордост вземат интервюта от украински войници с немски нацистки знаци по дрехите
110
2
 
1
 
! Отговори
Дело е на ДНЕС БЕГЕ преди 3 седмици
Дали пък не е дело на псевдо-журналистите от днес беге в опит да правят кликбейт заглавия с нула релвантно съдаржание в тялото на творбата ?Аз използвам блокер на реклами когато влизам в тази канализация
109
3
 
7
 
! Отговори
Отговор : преди 3 седмици
Това е дело на $атаниZката хYнта на Бай Дрън и Кома-Ла Психарис,с любезното съдействие на ши33ито Бо Джо,пред погледа на безгласната буква Шмолци и тихото подсмърчане на Зеленото шмъркало...
108
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Cnopeg Чъpчuл, Пoлшa e xueнaтa нa Eвpona...
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И сега всички демокрации влязоха в режим на обяснение и оправдание,въпросът е кой ще го засмучи и че опере пешкира накрая,за украинците е ясно и коя още от така наречените развити демокрации дето правят терористично актове...очакваме втори епизод на сагата "Северен Поток"
106
1
 
13
 
! Отговори
Манипулатори! преди 3 седмици
- Е-е, нали всички писаха, че Русия е взривила газопровода?! - Сега излезе, че са били украинци!
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СВО повиши стандарта до нигерски!
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бегайте в Нигер и Мали! ЕС е зле!
103
9
 
2
 
! Отговори
Ясно е преди 3 седмици
Украинец вербуван от КГБ!
102
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Почерка на Хамас!
101
0
 
14
 
! Отговори
Малък Праз преди 3 седмици
дЕдо Байдън го КАЗА на пресконференция - с участието на немският Канцлер Олаф Шолц. Буквално в очите му го каза, и Шолц не отвърна. Има го на запис в тубата. Що се правят на улави.
100
5
 
1
 
! Отговори
опетков преди 3 седмици
До Анонимен ***, ние купувахме газ от Газпром за 300 долара за 1000 кубика.
99
15
 
3
 
! Отговори
опетков преди 3 седмици
До Българин Много си ***. Агресорът трябва да се унищожава при всяка възможност и с всички средства. Това не е саботаж, а възмездие.
98
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Чие дело е саботажа на "Северен поток"?"----------------На Вашингтон.
97
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Полша и Украина кроят нова атака на газопровода снабдявал Германия зада я откъснат от Русия. Германците с прости съсипаха си икономиката финансирани терористите фашиска Украйна та нали Германия са фашисти
96
3
 
24
 
! Отговори
нормален преди 3 седмици
Тук някои ми спекулират как цените на газта са паднали след като няма руски газ в Европа. Абсолютни глупости за евроатлантици заблудени овце!Дългосрочните договори с Русия позволяваха бизнесът в Западна Европа да расте, особено в Германия. Имаше предвидимост с години напред! Сега всички заводи са затворени и няма нужда от толкова газ - следователно цената ще пада. Но когато се увеличи търсенето - цените ще скочат! Ето този "свободен пазар" убива заводите, а зимата и топлофикациите!