Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?

Това е най-бързото нарастване на дълг след Втората световна война
28 май 2024 21:07, Инна Ангелова
422
Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?
Снимка: Pixabay

Въпреки работещите икономика на много държави, светът има дълг от 315 трилиона долара и той продължава да расте. Данните за стряскащите цифри са на Института по международни финанси (IIF), цитиран от CNBC

През ноастоящата година глобалният БВП е около 109,5 трилиона долара, а това е 1/3 от глобалния дълг. Това означава, че ако в момента живеят около 8,1 милиарда човека на планетата, то всеки би дължал около 39 000 долара.

Дългове на домакинствата включват ипотеки, кредитни карти и студентски дългове. В началото на 2024 г. това перо от световния дълг възлизаше на 59,1 трилиона долара. Бизнес дългът, който корпорациите използват за финансиране на своите операции и растеж, възлиза на 164,5 трилиона долара, като само финансовият сектор съставлява 70,4 трилиона долара от тази сума.

И накрая е държавният дълг, който се използва за подпомагане финансирането на обществени услуги и проекти. Той е в размер на 91,4 трилиона долара и това не е непременно.

Правейки разбивка за какво са парите - от масово средство за задоволяване на елементарни нужди, до това човек да може да си позволи образование, да си закупи автомобил или жилище, стигаме до извода, че дългът може и да не е задължително да се определя като “лош”. Той също така позволява на правителствата да имат необходимия лост за изграждане на икономиката, за социални разходи или за реагиране при кризи.

От средата на миналия век има четири големи вълни на натрупване на дългове. Първата дългова вълна е в Латинска Америка, 80-те години на миналия век, когато 16 държави от този регион бяха принудени да преструктурират своите заеми.

Началото на 21-ви век Югоизточна Азия е засегната от втората дългова вълна, а по това време Щатите и Европа поеха тежестта на третата дългова вълна. Тя е по-известна и като голямата финансова криза през 2007-ма и 2008-ма година.

В момента светът се намира в четвъртата вълна, започнала през 2010 година. Тя съвпадна и с пандемията от COVID-19. Правителствата трябваше да поемат още повече дългове, за да помогнат на бизнеса и гражданите да смекчат въздействието от блокирането на икономиките, пише БТА.

Така през 2020 година глобалният дълг нарасна до 256% от БВП. Това е най-голямото увеличение на дълга за една година от Втората световна война насам.

Пандемията обаче не само хвърли света в хаос и непредвидени разходи, но и оголи вече съществуващи проблеми. Дълговете се трупаха поне десетилетие преди това, тъй като отделни лица, компании и правителства харчеха извън възможностите си. И това несъмнено води до завадаването на въпроса: твърде много ли е дългът и неустойчив ли е той?

Могат ли икономиките да харчат още повече пари?

Япония, четвъртата по големина икономика в света, е една от най-задлъжнелите страни в света. Общият ѝ дълг възлиза на над 600% от БВП.

От друга страна, нововъзникващите икономики имат дълг от 105 трилиона долара, но съотношението дълг към БВП на развиващите се пазари достигна нов връх от 257 на сто - повишавайки общото съотношение за първи път от три години, като Китай, Индия и Мексико са с най-голям принос.

По-добрите политики и финансовите регулации удържаха широкообхватната дългова криза досега.

Многото финансови рискове, перспективата за по-силен долар или търговска война може да бъде достатъчна, за да насочи една или няколко държави към фалит.

А дали това ще се случи?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затова долара да се забрани със закон..
171
3
 
14
 
! Отговори
CBDC и Цифлово евро преди 3 месеца
В България няма дебати за цифровото евро. То идва. Има Индивидуални Въглеродни Отпечатъци, зарибяват младите с безплатни Приложения. Следват "данък въздух" във ВСЯКА СМЕТКА като в Канада Изкупуват се материални активи от "Инвестиционни фондове", ТНК-та. Тече цифровизация в България и единна база данни здравни, имотни, данъчни, подготовка за "цифрови градове" и ограничаване на Свободно Движение. Спиране на ДВГ. ЕС даде над 250 милиарда евро за ДИГИТАЛИЗАЦИЯ. До 2030 Европа ще е поробена тотално.
170
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ами отговорете си към кого са тези дългове- към група хора които печатат долари и финансират конфликти и войни по цял свят- и пеят демакрация але луя на промитите мозъци които доят всяка минута
169
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо са изпуснали от сметката сегашната стойност на бъдещите непокрити с нищо задължения за пенсии и здравни грижи? Защо не включат и задълженията по финансови деривати? С отчитането на всеки един цент дълг по всички направления, картинката е много, много по-печална. За какво бутат каручката към т.н. голямо закупуване - Няма да притежавате нищо и ще сте щастливи.
168
2
 
15
 
! Отговори
Национализация преди 3 месеца
на депозити и нулиране на Дългове чрез CBDC, цифровИ евро, рубли, юани, франкове, лири, йени. Както беше казал, един от старите шефове на Фед, "цифровите валути са ВЪЗДУХ, оставете ме да си отида спокойно". унищожаване на "средната класа". Следват "умни градове" цифрови концлагери и огромна власт съсредоточена в Малък Елит/Фед, ЕЦБ, СБ, БМР. Централни банки, подчинени на горните. Елит живеещ по 150 г. Блокиране в РЕАЛНО ВРеме на СМЕТКИ на Робите в цифрови гета с некачествени вода,храна, въздух.
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Правителствата и финансовите институции по принцип не би трябвало да имат дългове.
166
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
китай има дълг колкото Сащ и познайте копейките в максуда от три пъти на кого го дължът ?))) на бай ви ънкъл Сам това не ви го казват в опорките от блатостан )))
165
3
 
4
 
! Отговори
само факти преди 3 месеца
да ну мисли китай и африка 60 % от това е техен
164
4
 
2
 
! Отговори
До град рома преди 3 месеца
Защо не са отишли в Коми?
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Към кои извънземни?
162
5
 
12
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
И на кого се дължат 315 трилиони долари???Според вас...............държавите дължат, но на кого?На една шепа хора.....................на евреите - ционисти от Централния резерв на САЩ , Bank of England и други банки на глобалистите!!!
161
1
 
6
 
! Отговори
Кирето преди 3 месеца
ми ще направи щрак и нема да има финансова система вече
160
3
 
11
 
! Отговори
? преди 3 месеца
Какъв процент от амриканския външен дълг се държи от Китай? И кога ще го върнат? Като започнат войната? Кетайци не им давайте повче пари. С вашите пари по вашите глави.
159
2
 
2
 
! Отговори
Отиграно преди 3 месеца
Следва прилеп който киха бойно отровно вещество за разреждане на хората. Няма хора няма консумация, няма много конкуренти... Едни се излекуват за 2 дни други се ваксинират и умират. Така е .
158
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чакаме братушките с цветя и погачи!
157
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Следва фалит, естествено.
156
1
 
7
 
! Отговори
Даровит художник преди 3 месеца
Следва опрощаване.
155
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Слава УринеТи да не си от ***?
154
1
 
7
 
! Отговори
Бездарен художник преди 3 месеца
Как какво Трета световна война естествено.
153
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Следва война за нулиране на дългове и население.