Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?

Това е най-бързото нарастване на дълг след Втората световна война
28 май 2024 21:07, Инна Ангелова
422
Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?
Снимка: Pixabay

Въпреки работещите икономика на много държави, светът има дълг от 315 трилиона долара и той продължава да расте. Данните за стряскащите цифри са на Института по международни финанси (IIF), цитиран от CNBC

През ноастоящата година глобалният БВП е около 109,5 трилиона долара, а това е 1/3 от глобалния дълг. Това означава, че ако в момента живеят около 8,1 милиарда човека на планетата, то всеки би дължал около 39 000 долара.

Дългове на домакинствата включват ипотеки, кредитни карти и студентски дългове. В началото на 2024 г. това перо от световния дълг възлизаше на 59,1 трилиона долара. Бизнес дългът, който корпорациите използват за финансиране на своите операции и растеж, възлиза на 164,5 трилиона долара, като само финансовият сектор съставлява 70,4 трилиона долара от тази сума.

И накрая е държавният дълг, който се използва за подпомагане финансирането на обществени услуги и проекти. Той е в размер на 91,4 трилиона долара и това не е непременно.

Правейки разбивка за какво са парите - от масово средство за задоволяване на елементарни нужди, до това човек да може да си позволи образование, да си закупи автомобил или жилище, стигаме до извода, че дългът може и да не е задължително да се определя като “лош”. Той също така позволява на правителствата да имат необходимия лост за изграждане на икономиката, за социални разходи или за реагиране при кризи.

От средата на миналия век има четири големи вълни на натрупване на дългове. Първата дългова вълна е в Латинска Америка, 80-те години на миналия век, когато 16 държави от този регион бяха принудени да преструктурират своите заеми.

Началото на 21-ви век Югоизточна Азия е засегната от втората дългова вълна, а по това време Щатите и Европа поеха тежестта на третата дългова вълна. Тя е по-известна и като голямата финансова криза през 2007-ма и 2008-ма година.

В момента светът се намира в четвъртата вълна, започнала през 2010 година. Тя съвпадна и с пандемията от COVID-19. Правителствата трябваше да поемат още повече дългове, за да помогнат на бизнеса и гражданите да смекчат въздействието от блокирането на икономиките, пише БТА.

Така през 2020 година глобалният дълг нарасна до 256% от БВП. Това е най-голямото увеличение на дълга за една година от Втората световна война насам.

Пандемията обаче не само хвърли света в хаос и непредвидени разходи, но и оголи вече съществуващи проблеми. Дълговете се трупаха поне десетилетие преди това, тъй като отделни лица, компании и правителства харчеха извън възможностите си. И това несъмнено води до завадаването на въпроса: твърде много ли е дългът и неустойчив ли е той?

Могат ли икономиките да харчат още повече пари?

Япония, четвъртата по големина икономика в света, е една от най-задлъжнелите страни в света. Общият ѝ дълг възлиза на над 600% от БВП.

От друга страна, нововъзникващите икономики имат дълг от 105 трилиона долара, но съотношението дълг към БВП на развиващите се пазари достигна нов връх от 257 на сто - повишавайки общото съотношение за първи път от три години, като Китай, Индия и Мексико са с най-голям принос.

По-добрите политики и финансовите регулации удържаха широкообхватната дългова криза досега.

Многото финансови рискове, перспективата за по-силен долар или търговска война може да бъде достатъчна, за да насочи една или няколко държави към фалит.

А дали това ще се случи?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе, Подоляк щеше да си пие кафето в Крим, кво станА, пи ли?
151
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кам върви контраофанзивата? Върнаха ли вече Крим?
150
3
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
"Знаем, знаем. В русия е прекрасно, а в Германия мастурбират. Руска въшко цепиш мрака с тъпизмите си. Всички русофили сте адски глуповати същества. Хваща ме страх, че такива слабоумници искат да управляват България."В коя Германия? Там дори в общините вече се говори на арабски и турски.
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗАНУЛЯВАНЕТО НА швааб. Това следва
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Следва бухлаката и ше вращати паричкитеееее ааахахахха
147
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е на кой ги дължи света тези пари? На извънземните ли!? Това са сумата от дългове като всеки дължи на всеки и в крайна сметка сумата е нула. Загубеното са ресурсите които всеки ден горят в Украйна и другите размирни точки и тоновете изхвърлена храна
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"До Хахаха Тъпо. Нормално посещение на един държавен глава в друга страна. И путин ходи при Си. Си пък ходи при Вучич. Вучич пък ходи при Байдън."Тия ги разправяй на децата в детската градина. Шолц седя три дена в Китай и му удари голямо *** на ташаците и дупарата на Си.
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кво общо има световният дълг с Русия?!? Умните в РФ и САЩ почнаха да се въоръжават за задаващата се ТСВ, която ще занули дълговете. ***.дите кат нас ще продължават да лапат мухите и да викат "Слава Украини"!
144
0
 
6
 
! Отговори
Де да знам преди 3 месеца
Изобщо нямам идея какво следва. Имам си там към 100 декара нивици. Тук там по някоя къщурка. И водица съм си каптирал, и кладенчета имам, и по някое соларче. Ако не настъпи глобална война,поне пет семейства от наследниците ми могат да се изхранват спокойно от тях. Бе бачкане ще си е, но това ще е положението.
143
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен-----До 1973г, когато живеехме на село, жените раждаха по 4 деца - нямахме ток и тв, и къщите бяха евтини, след като дойдохме в града след 1973, жилищата станаха скъпи и жените преферцунени и раждаха по едно
142
0
 
6
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
До Анонимен---когато дължиш 33 хил. имаш проблем. Когато дължиш 33 трлн., кредиторът има проблем. А когато дългът ти е в долари, които можеш да печаташ, кредиторът ти има голям проблем.
141
5
 
0
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
"Кажи бе русофилска въшко. Искаш ли 2$ социалистическа венецуелска заплата вместо гадния капиталист да те експлоатира? Защо кубинците плуват към САЩ, а не бездомните американци към Куба? Обясни ми. Защо децата на Захарова, Медведев, Лавров, че и путин са на запад?"А ти кажи защо Макрон и Шолц си чупиха краката да ходят при диктатура Си да целуват петолъчката в Пекин?
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато имаше златен стандарт всичко вървеше добре, икономиките растяха с 10% годишно, инфлация нямаше, хората забогатяваха, купуваха си къщи и коли още на 20 години и жените раждаха средно по 4 деца. От както махнаха златният стандарт всичко тръгна надолу. Покупателната способност върви надолу от 1973. Жилищата станаха недостъпни, младите масово са безработни, жените вече раждат средно по 1 дете. Трябва да се върне златният стандарт и истинските пари. И банките да станат държавни.
139
0
 
8
 
! Отговори
Пфф преди 3 месеца
Дългът не означава нищо. Като всеки един дълг, може да бъде заличен с хиперинфлация. В България така се създадоха кредитните милионери. Взеха заеми за милиони, правителството на онова червено поммиярррче направи хиперинфлация, дълговете бяха занулени, и бизнесмени дължащи стотина милиона лева, на следващия ден се оказа, че дължат само 10 хиляди лева или 5 долара.
138
0
 
0
 
! Отговори
блицкриг преди 3 месеца
До Анонимен----*** са улучили Леопард!!! Браво на тези момчета, та това си е новина.
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еми *** плащат . ЧСИ тата *** излязат . *** има имоти . *** свият населението и после който няма дълг *** вземе опразнените територии .
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?" Е как какво, Трета Световна Война, то вече и от Космосът се вижда.
135
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"70% от германските компании в Русия са останали да си работят. Иначе създават впечатлението, че всички западни компании са си отишли от там. В руските дронове намериха западни части. Хората си гледат бизнеса, а ние се слагаме на краварите и лапаме мухите."Ние сме много глупава нация колега. В политиката сме като пияна уроспия.
134
0
 
2
 
! Отговори
блицкриг преди 3 месеца
До Факт---а с кого воюва Непобедимая трета година?!
133
1
 
2
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
До Анонимен----бандеровците избиха много евреи-болшевики отговорни за Голодомора. Честита годишнина