След бурята "Берил" възстановяването на тока ще отнеме дни

В Ямайка ще има недостиг на храна след урагана
10 юли 2024 00:45, Стела Стоянова
2
След бурята "Берил" възстановяването на тока ще отнеме дни
Снимка iStock

Тропическата буря "Берил" отслабна до тропическа депресия, но все още носи обилни валежи и опасност от торнада, след като снощи премина през крайбрежието на Тексас, оставяйки над три милиона души и множество предприятия без ток в района на Хюстън, предаде Асошиейтед прес.

Властите в Тексас казаха, че възстановяването на електрозахранването ще отнеме дни.

В рамките на няколко часа, след като "Берил" навлезе навътре в сушата като ураган от категория 1, той отслабна до тропическа буря, далеч по-слаба от урагана от категория 5, който миналия уикенд причини сериозни разрушения в Мексико и Карибите.

Ветровете и обилните валежи на бързо движещата се буря обаче все още бяха достатъчно силни, за да съборят стотици дървета и да отнесат десетки автомобили по наводнените пътища.

Още по темата

Най-малко трима души са загинали при падане на дървета върху къщи, а Националният център за ураганите на САЩ заяви, че разрушителните ветрове и внезапните наводнения ще продължат, докато "Берил" се придвижва навътре в сушата. Към момента обаче няма информация за широко разпространени щети.

Междувременно представители на Ямайка казаха, че населението там ще трябва да се справя с недостиг на храна след урагана "Берил", който според някои оценки е унищожил хранителни култури на стойност над 6,4 милиона долара, както и поддържаща инфраструктура.

Земеделският министър на Ямайка Флойд Грийн заяви, че по предварителни оценки са били нанесени значителни щети на култури, включително зеленчуци, кореноплодни култури и плодове като хлебно дърво, манго и банани, които са популярни източници на храна.

Той каза още, че животновъдството и риболовът също са били значително засегнати от бурята, която предизвика силни ветрове и валежи, докато се движеше на запад покрай южното крайбрежие на Ямайка./ БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ураганЯмайкаТексас
Още от САЩ
Американците все по-скептични за ползата от висшето образование
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така им се пада на републиканските щати.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БРАВО НА БУРЯТА