Обама и Пелоси публично подкрепят Байдън, но зад кулисите са загрижени за кандидатурата му

Президентът губи почва под краката си
12 юли 2024 14:55, Инна Ангелова
34
Обама и Пелоси публично подкрепят Байдън, но зад кулисите са загрижени за кандидатурата му
Снимка: ЕПА/БГНЕС

CNN съобщава, че Нанси Пелоси и Барак Обама са обсъждали насаме американския президент Джо Байдън и неговата кампания за предстоящите избори през ноември. и двамата са изразили загриженост относно това колко по-трудно според тях е станало за президента да победи Доналд Тръмп. Нито един от двамата не е съвсем сигурен какво да прави.

Демократите отчаяно се нуждаят от победа над Доналд Тръмп, но след катастрофалния дебат това изглежда все по-трудно постижимо. Това ги накара да се обърнат с молба към Обама или Пелоси, за да им помогнат да стигнат дотам, съзнавайки, че лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър няма доверието на Байдън и че лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис няма необходимата дълбочина на взаимоотношенията, за да предаде посланието.

CNN разговаря с повече от дузина членове на Конгреса, оперативни работници и множество хора, поддържащи връзка както с Обама, така и с Пелоси, много от които казват, че краят на кандидатурата на Байдън е ясен и в този момент е просто въпрос на това как ще се развие, дори след пресконференцията в четвъртък вечерта.

Много от колегите на Пелоси се надяват, че тя може да сложи край на вълненията, които погълнаха демократите през последните две седмици. И за голяма част от тях този край може да настъпи, ако и когато тя каже на Байдън, че той трябва да напусне, шише още в-к “Труд”.

Пелоси е говорила с Байдън след дебата, но след това калифорнийският демократ даде да се разбере, че не вижда решението на Байдън да остане в надпреварата за окончателно. Но тя, чрез помощник, отказа да коментира повече.

За разлика от Пелоси, Барак Обама не направи никакви публични прояви или коментари в продължение на две седмици. След дебата между Тръмп и Байдън, бившият американски президент използва социалната мрежа Х: “Случват се лоши дебатни нощи. Повярвайте ми, знам“.

Обама не беше планирал да направи каквото и да е публично изявление, но помощниците на Байдън и Обама се координираха, за да публикуват тази позиция по начин, който отразява тезите на кампанията на Байдън, че първият дебат за преизбиране на Обама през 2012 г. също е минал зле, но той в крайна сметка не е прекратил кампанията си.

Но задълбочаващият се скептицизъм на Обама относно способността на неговия приятел да спечели преизбирането е една от най-лошо пазените тайни във Вашингтон.

“Те наблюдават и чакат президентът Байдън да вземе решение сам“, казва един дългогодишен демократ, близък до всички тях, пред CNN, говорейки при условие за анонимност, за да не бъде възприет като неуважителен към Байдън.
Кампанията на Байдън отказа коментар.

Въпреки че не оспорва, че бившият говорител и Обама са говорили за Байдън, говорител на Пелоси каза пред CNN: „Няма член на Конгреса, който да знае каквото и да било за какъвто и да е разговор, който говорителят Пелоси би провел с президента Обама. Всеки, който казва, че го прави, не говори истината.”

В разговори с някои демократи през последните две седмици Обама е отхвърлил идеята, че би могъл да тласне Байдън в едната или другата посока, дори и да иска, което подчертава тяхната дългогодишна сложна, но лоялна връзка. Тя усложни още повече по време на раздялата им: откакто напуснаха поста си – и седмичните им обеди в Белия дом в продължение на осем години – двамата са говорили много по-малко, отколкото някои от техните съветници често са намеквали.

В миналото – включително по време на първичните избори на Демократическата партия през 2020 г. – Обама е виждал ролята си като обединител, който може да помогне да се утвърди посоката на партията към онези части от нея, които остават скептични. Досега той не се е ангажирал да играе тази роля в сътресенията около това дали Байдън трябва да остане номинираният, какво ще се случи, ако остане или какво ще се случи, ако промени курса и реши да си тръгне. „Е, той е известен като Обама без драма“, каза конгресменът Емануел Кливър, демократ от Мисури. „Така че, ако има драма, тогава той е този, който трябва да се справи с нея.“

Този подход на Обама се възприема от някои близки до него като начин да запази себе си сух, в случай че трябва да проведе откровен, труден разговор с Байдън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от САЩ
Тръмп обмисля намаляване обема на разузнавателна информация с Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Вашингтонските наркомани редовно друсат Баидан да изглежда свеж като маруля проблема е че този въобще не знае каде се намира. Сега европеиските лидери *** щему сменят памперса даневони
31
0
 
4
 
! Отговори
Ленин преди 3 седмици
Смееха се за Брежнев, Черненко и Андропов, а се докараха до това положение. И Белият дом, и Конгресът са готови за мавзолеи.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма как демократите да спечелят, понеже това значи, че САЩ няма да имат повод да излязат от войната. Тяхната идея е точно обратната - 'лошите' републиканци, т.е. Тръмп печели, излиза от войната, т.е. от тези разходи и разправии и спасява САЩ. Войната става европейска и ако европейците не я плащат ще я загубят. Украйна е преди всичко европейски проблем, не американски.
29
1
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 седмици
Разбира се ,че трябва да бъде подкрепян г-н Байдън защото е лидер ползващ се с голямо уважение и авторитет.Ето според английския в-к News Thump той е отишъл на срещата по случай 75г.НАТО защото считал ,че това е вечеринка по случай рождения ден на внучката му и толкова много хора са се потрудили да дойдат и да уважат този рожден ден преди всичко заради него!?
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сигурно търсят усмирителна риза с вграден памперс едновременно...2 в 1.
27
3
 
1
 
! Отговори
Ювал Хараре преди 3 седмици
Няма русофоби , няма русофили на чичо сам му е през шпека за вас подмазвачи .....ВСИЧКИ НА ФРОНТА ДА ТОРЯТ ПОЧВАТА.
26
1
 
7
 
! Отговори
Joe Biden преди 3 седмици
Дами и господа кажете добре дошъл на президента Путин ; )))))) Щатите никока не са се излагали толкова много , хауса е тотален , разрухата неизбежна, ще повлекат със себе си всички останали във мръсния канал на историята.
25
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 седмици
АЗ ЕВРЕЙСКА СЪМ *** --ЕЯ -ЕЯ -ЯЯ - ПОК ЩЕ СЕ КАНДИТАТИРАМ -- ЕЯ- ЕЯ Я!
24
2
 
6
 
! Отговори
реалността преди 3 седмици
хаймер, който от ден на ден се задълбочава. Пелоси е една неадекватна бабичка пропита от омраза към Русия също като щрак Цимерман и освен да плюе Русия, друго не глаголи. Помните ли как страстно разцелува Зе точно в устата?
23
0
 
3
 
! Отговори
верно си Просто преди 3 седмици
До Простото: това кога гоизмисли?
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Избийте си от главите, че някой ще остане в бившите соц, да работи за китайците и руснаците! Ще има нова стена?
21
3
 
2
 
! Отговори
Просто преди 3 седмици
Путин искаше източна Европа и желязната завеса от преди 1989!на първо време! Байдън отказа! И сега сме тук!
20
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единствено Пелоси, смачка китайците отивайки в Тайван!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СНН от къде знае, какво си говорят,, насаме"?
18
2
 
7
 
! Отговори
реприла захапе ли преди 3 седмици
не пуска!
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мишел Обама ще се кандидатира, но през 2028 и ще загуби от престарялия Тръмп.Байдън ще победи 2024, ако не вярвате вижте какво стана във Франция, какво чакаха, а какво стана.
16
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Хвани единия,удари другият дане говорим за третият.
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мишел Обама е много популярна сред демократите, и би могла да отвее Тръмп с огромна преднина! Предполагам че нея ще издигнат на конфренецията през август. Другия вариант е Гавин Нюсъм, но той е губернатор - много популярен в Калифорния, но не чак толкова в другите щати
14
3
 
11
 
! Отговори
американски символ преди 3 седмици
разнясят чучелото на американската демокрацията - престаряло зомби с деменция.
13
3
 
4
 
! Отговори
кремирайте го дедо преди 3 седмици
и изкарайте "едно лято с Байдън"! :) по аналогиа на "Weekend at Bernie's" :):)