Тръмп с атаки по Тайван: Ако искат да ги защитаваме, да си плащат

САЩ "не са по-различни от застрахователна компания", казва той
17 юли 2024 13:39, Нели Христова
54
Тръмп с атаки по Тайван: Ако искат да ги защитаваме, да си плащат
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп заяви, че Тайван трябва да плаща на САЩ за защита от Китай, съобщи "Гардиън". Това поставя под въпрос подкрепата на Вашингтон за островната демокрация, ако Тръмп отново спечели Белия дом на президентските избори през ноември.

В отговор на коментарите на Тръмп премиерът Чо Джун-тай заяви, че Тайван и Съединените щати имат добри отношения въпреки липсата на официални връзки. Той добави, че Тайван увеличава възможностите си за самозащита.

В интервю за "Блумбърг" Тръмп беше попитан дали ще защитава Тайван срещу Китай, ако той спечели президентските избори през ноември. Управляващата комунистическа партия в Китай приема Тайван за своя провинция и се закани да го анексира, отказвайки да изключи използването на военна сила. САЩ официално не признават Тайван, но са най-важният му партньор в областта на сигурността.

В отговор на въпроса Тръмп заяви, че Тайван трябва да плаща на САЩ, за да го защитават, че САЩ "не са по-различни от застрахователна компания" и че Тайван "не ни дава нищо".

САЩ продават на Тайван оръжия за милиарди долари в рамките на законодателни задължения да му осигурят средства за самозащита. Тези продажби значително се увеличиха по време на президентството на Тръмп.

Коментарите на Тръмп обаче подсказват, че подкрепата му за Тайван не е гарантирана. Тръмп отбеляза засилената военна агресия на Китай към Тайван, заяви, че "не би се чувствал много сигурен, ако бях на мястото на Тайван", и постави въпроса защо САЩ действат като "застраховка" на Тайван, след като, според него, те са отнели бизнеса с американски чипове.

Тръмп повтори обвиненията, че Тайван е взел "почти 100 %" от полупроводниковата индустрия на САЩ.

Тайван произвежда повече от 90 % от най-модерните чипове в света, най-вече чрез Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), най-големият производител в света и основен доставчик на Apple и Nvidia. TSMC харчи милиарди за изграждане на нови заводи в чужбина, включително 65 млрд. долара за три завода в американския щат Аризона, въпреки че твърди, че по-голямата част от производството ще остане в Тайван.

Премиерът на Тайван Чо Джунгтай, че Тайван е благодарен на САЩ за подкрепата им и че "работи усилено" за поддържане на отношенията, като същевременно увеличава възможностите си за самозащита и „като член на международната общност“.

"Тайван и САЩ споделят обща отговорност за индо-тихоокеанския регион на Тайванския проток и ние сме готови да направим повече, за да се защитим и да защитим нашата сигурност", каза той.

Правителството на острова се надява и очаква тайванските производители на чипове да запазят научноизследователската и развойната си дейност в Тайван.

"Оставането на научноизследователската и развойна дейност в Тайван е най-добрият вариант и правителството ще поддържа такава среда и ще продължи да работи с индустрията", каза той, като покани други чуждестранни компании да се установят в Тайван.

Коментарите на Тръмп допълниха признаците, че подходът на САЩ към Китай може да бъде ястребов - но потенциално непредсказуем - ако той спечели през ноември.

На друго място в интервюто бившият президент обеща, че ще наложи мита на Китай в размер между 60 и 100%, но че ще се откаже от забраната на притежаваното от Китай приложение TikTok. Той също така заяви, че китайският лидер Си Дзинпин е бил „много добър мой приятел“ до момента на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.