Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон

Зеленски е готов да пренебрегне ядрените заплахи на Русия
27 авг 2024 19:00, Гергана Попова
202
Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон
Снимка: БГНЕС/ EPA

Със своята курска офанзива Украйна не само прекоси границите на Русия. Тя също така е прекрачила червените линии, разположени във Вашингтон, пише Financial Times.

Още от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна САЩ настояват, че целта й е да помогне на Украйна да защити територията си и да оцелее като суверенна държава. Всяко предположение, че войната може да бъде отнесена в Русия, се смята за опасно.

След нахлуването на Курска, президентът на Украйна Володимир Зеленски е презрителен към ограниченията, които Америка е поставила върху военните усилия на Украйна, осъждайки „наивната, илюзорна концепция за т.нар. червени линии по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори“. Това мнение, каза украинският президент, сега е "срутило".

Но има ли го? Разликата между предпазливостта във Вашингтон и поемането на рискове в Киев отразява не просто разлика в анализа за това докъде може да се прокара Владимир Путин. Това е и отражение на тънката разлика във военните цели.

В началото на конфликта президентът Джо Байдън постави на своята администрация две цели. Първата беше да подкрепим Украйна. Но второто беше да се избегне Трета световна война. Ако бъдат принудени да избират между тези две цели, САЩ ясно ще изберат второто.

Но Украйна се бори за своето оцеляване. Тя ще приеме пряко участие на САЩ във война с Русия. Според скорошна книга на Дейвид Сангър, Байдън дори е предполагал на помощниците си, че Зеленски може умишлено да се опитва да привлече Америка в трета световна война.

В резултат на това има различен апетит за риск във Вашингтон и Киев. САЩ са постоянно предпазливи по отношение на видовете оръжия, които доставят на Украйна. Когато за първи път в Украйна бяха доставени ракети с голям обсег на Мумар, администрацията на Байдън постави ограничения за това докъде могат да бъдат изстреляни. Едва през май Вашингтон даде разрешение за доставяне на американско оръжие, което да се използва срещу цели само в Русия. Тези забрани все още са в сила, въпреки че украинците настояват те да бъдат отменени.

Разликата в толерантността към риска между Америка и Украйна се отразява в рамките на Европа. Страните, които са близо до фронтовата линия и се чувстват пряко застрашени от Русия - като Естония и Полша - настояват да дадат на Украйна по-напреднали оръжия и повече свобода да ги използват. Германия постоянно се държи много по-бавно.

Украинците отдавна се оплакват, че предпазливостта на най-мощните им съюзници означава, че от тях се иска да се бият с една ръка зад гърба. Русия е свободна да удари дълбоко в Украйна, но на Украйна е забранено да отвръща на удара, посочва още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от Русия
Руските атаки над Украйна продължават в цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
1
 
! Отговори
Историка преди 2 седмици
Русия ще загуби тази кървава война.
154
1
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 седмици
КОЯ УКРАЙНА ---НЯМА ВЕЧЕ УКРАИНА !?!?!?!?
153
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 седмици
Зеленски иска да вкара Света във трета СВ ,това цели ,ако не го спрат на време !
152
0
 
1
 
! Отговори
ОТАН преди 2 седмици
До Бате Иво 150 Най-важното са хората, дали имат желание да се бият. През ВСВ най-добрите СС дивизии са били от тези три държави. На балтийските държави ще им дадат оръжие, не ги мисли.
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много неумно заглавие. Русия не счита атаката в Курск за заплаха. Счита я за неудобство. Ако обаче зелето предизвика ядрен инцидент нещата ще станат различни. А ако го предизвика с помощта на запада, съвсем различни. И пак Русия няма да използва на собствена територия (украйна) ядрено оръжие.
150
1
 
0
 
! Отговори
4848 преди 2 седмици
Само лъжете...
149
1
 
8
 
! Отговори
Бате Иво преди 2 седмици
Естонската армия а именно 4500 редовна и 45000 със запасняците е готова за война с РусияКопаят окопи и строят бункери С литовец и латвиец на съм говорил ама доколкото разбрах естонеца и те също Имали и три самолета Яката работа Танкове май нямат Та на това разчита зеления Некой будала да си хвърли държавата във война То ние май ще изпреварим прибалтийците ама това е друга тема
148
2
 
4
 
! Отговори
Лили Петрова преди 2 седмици
Небрежно написан материал, г-жа Гергана Попова
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зеления се опитва да въвлече в истинска война САЩ и НАТО. Ама ние и други малки и жалки също ще го отнесем . Бог дапази България.
146
3
 
6
 
! Отговори
Лично мнение преди 2 седмици
1. Украинците ходят до тоалетна след разрешение от големия шеф. 2. Украинците си го вкараха четвъртит с контрагайка с нахлуването на руска територия. 3. Направете връзка между първа и втора точка.
145
14
 
4
 
! Отговори
Не може преди 2 седмици
да съществува независима Украинска държава с руска военна база и части в Крим! Украйна ще загуби Донецк и Луганск, но руснаците трябва да се махат от Крим. То и без това не е техен. Започнали да го заселват след Екатерина Велика. Имало е кримски Татари, малко казаци и рутени или украинци.Украйна няма да влезе в НАТО. Русия да си гледа федерацията, че така както е тръгнало може да се стигне до раздробяване.
144
5
 
18
 
! Отговори
емо преди 2 седмици
неофашисти са украинците, чийто национален герой е съратника на хитлер бандера. нацистката символика може да се срещне навсякъде в украйна - от преименуването на площади и улици до отличителните знаци върху военните. такава нацистка държава не може да съществува в този си вид и именно това е една от целите на СВО, която ще бъде достигната, независимо от подкрепата на запада и мнението на някои читатели с промити мозъци от ежедневната русофобска пропаганда..
143
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Укропитецитее упорито вървят към ссмозаличаване.....е, поне в бъдеще няма да се повтори конфликта. Биели се били с една ръка вързана.....щото Русия не показва изключителна сдържаност! Ако действаха като американците в Ирак досега да бяха приключили с това недоразумение окраина...
142
15
 
5
 
! Отговори
Рейкеявик 1986 преди 2 седмици
Така трябва. Да се маха бидоня с деменция и да идва К.Харис, тя ще изтрие червените линии за Украйна
141
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Една от "великите " сили вече не е велика втората и армия в света вече е втората армия в Украйна
140
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна се бори за своето съществуване на живот и смърт това е кървава брутална война Русия и Сащ да не рисуват червени линии с кръвта на смелия Украйнски народ
139
23
 
7
 
! Отговори
Ха така преди 2 седмици
Аз дочух че съвсем скоро Украйна ще се сдобиие с ракети достигащи над 2000км за да попилеят руската енергийна система точно за зимата.Е и руснаците трябва да почустват това което изпитват украинците.Казано каквото повикал това се и обадила или на зло куче зъл прът.Е тогава руснаците не тръгнат ли да събарят царя си значи са съвсем безгръбначни червеи.А при една война нато русия този закон за чуждестранните агенти който внесе *** така ще удари тях и всички русофиляги че ще се чудят къде да
138
17
 
5
 
! Отговори
руски фашисти преди 2 седмици
руските фашисти ***. Край на спокойствието на руската територия!
137
27
 
12
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Копейките продължават да циклят на някакви "фашисти", за да оправдаят.авдават собствените си престъпления!
136
4
 
16
 
! Отговори
До 122 преди 2 седмици
Много си зле. Трудно е за обяснение на такива като теб, но да се опитаме да ти кажем че и 10 ядрени бомби няма да навредят на страна с 14 часови пояса.