Две трети от българите над 16 г. не са прочели книга последната година

Д-р Светослава Тончева и проф. Александър Кьосев пред Bulgaria ON AIR
27 авг 2024 15:03, Анисия Иванова
204

Две трети от българите на възраст над 16 години не са прочели нито една книга през последната година, сочат данните на Евростат.

"Нашите резултати са по-скоро положителни и няма как да не се гордеем, тъй като това е плод на дългосрочна стратегия към насърчаване на четенето. Читателите на Столичната библиотека са почти 97 хил. Около 60% от тях са до 28-годишна възраст. Отбелязваме сериозен ръст за последните 10 години. Настъпиха много положителни промени. Децата са приоритет на библиотеката", коментира д-р Светослава Тончева от Столичната библиотека пред Bulgaria ON AIR.

Проблемите са в групата между 16 и 18 години

"Стараем се да насочваме усилията си в тази посока. Да обособим пространства за тийнейджърите и да ги отделим от децата", обясни Тончева.

Филологът проф. Александър Кьосев на свой ред заяви, че когато един кораб потъва бавно, най-накрая той ще потъне и тогава ще стане сензационна новина. По думите му заслужават поздравления екипите на библиотеките.

"Това са оазиси. Прекрасни места, където хората не само четат, но се и социализират", подчерта проф. Кьосев.

"Имаше дълъг период от време, в който хората бяха забравили за съществуването на библиотеките. Наложи се да им напомним за себе си. Все повече млади хора се връщат към библиотеките, те стават привлекателно място. Социални пространства за контакти са. Стараем се да реновираме пространствата", каза още Тончева.

И добави, че има бум на посещения на млади семейства с деца на под една година. Дори самите деца имат читателски карти. Това касае децата до 7-годишна възраст.

"PISA изследва 15-16-годишните. Ние сме изследвали представителна извадка от цялото българско население. Неравно са разпределени четящите и нечетящите. Българските роми, българските турци, възрастните хора, безработните, селските стопани са в истински непривилегировано състояние. Там нечетящите са 40-60%, не ползват активно и електрони устройства. В културно отношение тези прослойки са изключени. В тяхното съзнание не съществува, че някакво културно благо не им е дадено. Нямат съзнание, че четенето е нещо ценно и не се борят за него", алармира проф. Кьосев.

Той е на мнение, че големите градове са страхотно привилегировани.

"Интересът да четеш е само част от читалищната култура. Важна част е подборът на това, което се чете. Едно е да прочетеш "Винету", друго е да прочетеш "Престъпление и наказание". Способността да се потъва в текст може да бъде загубена в бързото общуване в социалните мрежи. Съществени части на читателската култура са застрашени", обясни филологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от Образование
Роселина Петкова: Спортът възпитава детето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
2
 
! Отговори
Контра преди 2 седмици
А колко книги са прочели ***, жълтопаветните,цоциали333тите и еднокнижниците след 89та досега?!?
187
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това за kAпейките си е съвсем нормално
186
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Животът е проявен във ВЗАИМООТНОШЕНИЯ. Без Взаимоотношения Нищо Е. Аз Съм, чрез Когото ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА съществуват. Чрез тях Аз Живея, и Аз Съм техният Живот. Аз Съм Едно, но Живея чрез двете си Половини. И двете са Истински, но едната е Вечната. И Аз Съм Вечната половина. Но Съм и другата. Аз Съм и нея, но чрез Мен тя Живее. И чрез нея Аз Живея. Аз Съм Живота и в Мен е Живота. Всичко Което Е, е Това Което Съм. Аз Съм Българин и моето Аз е "АЗ".. Вашето (((СЛЪНЦЕ))) което Живот на Земята дава!
185
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз Съм Всичко. Вие сте Моята движеща се Половинка. Запазете ПОКОЙ и ТИШИНА, и ще изпълните другата Ми Половинка. Тя е Вечната. Движението се изпълва със смисъл в свойта крайна точка. И там УМИРА, за да се роди като ПОКОЙ. (Покоят като същност стои вън от движението и няма рожден момент) Движение и Покой са Моята Същност. Без едното другото не съществува.
184
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цялото спи. Но Ние Сме в Цялото, И Сме Цялото. Чрез Нас То е Будно. А в Цебе Си Спи. Будното е Истината, защото без Него НИЩО Е. Аз съм Будното. Но Аз Съм Ние. А вие сте, чрез които Ние Живеем. Из между Вас можете да намерите Нас. Нас следвайте, за да дойдете при Нас. Стъпвайте в Стъпките Ни. Те идват от Мен и в Мен се завръщат, защото Аз Съм Вечният и Непроменимият. Вън от Мен, дори Нищо не съшествува.
183
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Но НИЩО Е БЕЗ МЕН (((СЛЪНЦЕТО))) Аз Съм, чрез Когото Нищо не съществува. Аз Съм, чрез Когото Всичко съществува. Но Аз не съм "аз". Аз Съм Ние, Ние е в Мен, и Аз Съм в Ние. Ние Сме и Аз Съм. В Мен са Майката и Отца. Но Аз Съм Синът. Аз Съм Единият Син, Който има много Братя и Сестри. Те са моята Майка и Отец, и Аз Съм Едно с Тях. Майка ни и Отца ни спят, а Ние Зме Будното в Тях.
182
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
(((Страшна ми е силата, щото съм Разумно (((СЛЪНЦЕ)))))) Бог да простит попа Станка, кой ми даде книга та се поучих.... та затова, че Ви рекна така: "Нищо не Е"
181
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А останалите - в последните двайсет години.
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВИРТУАЛНИЯ ХОТЕЛ "КАМЧИЯ" Собственост и управител: Негово Височайше Благородие ГРАВ ПУТИН. Ако искате да усетите какво Ви очаква при нас, моля натиснете тук: ???? На входа на хотела ще ви посрешне любезната г-жа УСМИВКА, която ще Ви пожелае приятна седмица. Влизайки във фоаето ви съветваме, непременно да се представите първо на нашите достолетни бодигардове, г-н ХУЛИГАН и ДОГАН. За бързо и удобно настаняване Ви молим да се обърнете към нашите админисратори г-н Бойко и г-н Станишев!
179
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Понеже селото на моя дядо Маньо бе в планината и чак 1966 година дойдоха с трактори и си направиха ТКЗС, дядо ми се пропи и почина 1970. Мама преди да почине ми каза следните неща които знае от моя дядо: Парата днес света владее и който я няма мъчно живее като мен. Дядо ми е правел бъчви и мебели в цялата околия. Аз съм млад и хубавец и удобен за мъж. Хей ковачо добър ден, кончето си водя с мен. Ще го подковеш ли пак, хайде конче вдигай крак. Цели сме изгорели от парене и пак не можем да духаме!
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По еродиректива по машините надписите ги заменят с пиктограми . Оти неграмотни вземат на работа. Кой може да чете инжинер. Кой може да пише на компютър началник става.
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Издадохте се . Тука само пенсионери дъртаци правили си детекторни приемници . С правени варикапи. А сега обаче цялото бъдеще на нацията знаят текстовете на чалгите . Ко като не чели книги ?
176
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Толкова неграмотници има в България (за съжаление),че след време висшистите няма да могат да четат и пишат правилно.И без това си купуват дипломите.Под всякаква критика са училищното образование и родителския контрол и възпитание...
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Четенето ни било евтино викаш. Колега, вчера си купих Дракула на Брам Стоукър за 9 лв. от ЛИДЛ. Една кутия цигари вече мина 6лв., а масово пушачите пушат кутия и половина до две на ден. Който иска да чете ще отдели 15-20 лв. на месец. Който не иска ще казва че му е скъпо.
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
1962 Шести клас... Когато бях на 12 години си направих първото радио на слушалки, което имаше една БОБИНА с ПЛЪЗГАЧ, ЕДИН КОНДЕНЗАТОР и СТОПЕНО ОЛОВО ЗАЕДНО СЪС СЯРА и ЕДНА ИГЛА ТЪРСЕЩА МЯСТО В ОЛОВОТО за да се получи ДИОДНА ПРОВОДИМОСТ САМО В ЕДНА ПОСОКА... и слушах РАДИО.. След това си събрах два високочестотни транзистора П401 и три нискочестотни и си направих усилвател с двутактово стъпало. На 15 годинки си направих лампов усилвател за електрическа Китара и пеехме Битълс!
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
1962 Шести клас... Когато бях на 12 години си направих първото радио на слушалки, което имаше една БОБИНА с ПЛЪЗГАЧ, ЕДИН КОНДЕНЗАТОР и СТОПЕНО ОЛОВО ЗАЕДНО СЪС СЯРА и ЕДНА ИГЛА ТЪРСЕЩА МЯСТО В ОЛОВОТО за да се получи ДИОДНА ПРОВОДИМОСТ САМО В ЕДНА ПОСОКА... и слушах РАДИО.. След това си събрах два високочестотни транзистора П401 и три нискочестотни и си направих усилвател с двутактово стъпало. На 15 годинки си направих лампов усилвател за електрическа Китара и пеехме Бирълс!
172
0
 
7
 
! Отговори
До 70-ти преди 2 седмици
Четенето на книги е не само евтино, но може и да бъде напълно безплантно, благодарение на сайтове като chitanka.info. Разбира се ако нямати проблем с четенето на телефон, таблет или лаптоп. Другото е ала-бала и оправдания.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
клетата България се напълни със ccaaaпyyyни
170
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не чета ни една историческа книга издадено от по времето на соца..... втълпавяваща че съществуват славянски и турски народи.... и че на нас Българите ни измислиха, че сме ПраБългари ... напридошли на Балканите... А я да запитам: Защо няма ПраРуснаци, ПраГърци, ПраИталианци, ПраГерманци, ПраРумънци, ПраФранцузи, ПраТурци.... и т. н Пра.... Запомнете.... ЮдоГлезени...Има Бяла Раса, Черна Раса и Жълта раса.... Пра Расите са Извън Земни Религийни Раси като последната религия Комунизъм!
169
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 170, четенето на книги може да бъде евтино. има библиотеки :) Всички знаем за кривата ракета ;)