Най-новата ракета въздух-въздух на САЩ може да наклони баланса в Южнокитайско море

AIM-174B може да атакува въздушни цели на разстояние до 400 км
15 авг 2024 18:32, Гергана Попова
79
Най-новата ракета въздух-въздух на САЩ може да наклони баланса в Южнокитайско море
Снимка: БГНЕС/ EPA

Разполагането от ВМС на САЩ на нови ракети въздух-въздух с изключително голям обсег в Индо-Тихия океан може да заличи предимството на Китай във въздушния обсег, казват експерти, съобщава Reuters.

AIM-174B, разработен от лесно достъпния Raytheon. Ракетата за противовъздушна отбрана SM-6 е най-далечната такава ракета, която Съединените щати някога са използвали и бе официално призната през юли.

Има три ключови предимства: може да лети няколко пъти по-далеч от следващия най-добър американски вариант, AIM-120 AMRAAM; не изисква нови производствени линии; и е съвместима със самолетите на поне един съюзник, Австралия.

Най-важното е, че оръжие като AIM-174B, което може да атакува въздушни цели на разстояние до 400 км (250 мили), превъзхожда китайската ракета PL-15, позволявайки на американските самолети да държат заплахите по-далеч от самолетоносачите.

"Съединените щати могат да осигурят безопасността на своите важни активи, като групи превозвачи, и да нанесат удари на дълги разстояния по цели", каза Чие Чунг, изследовател в базиран в Тайпе мозъчен тръст.

AIM-120, стандартната ракета с голям обсег за американски самолети, има максимален обсег от около 150 км (93 мили), което изисква изстрелващият самолет да лети по-навътре в оспорваната територия, излагайки самолетоносачите на по-голяма опасност от противокорабни атаки.

Всеки тип конфликт в Южнокитайско море, в рамките на така наречената Първа островна верига, която минава приблизително от Индонезия на североизток до японския континент, означава, че американският флот ще действа в рамките на няколкостотин километра от своя китайски противник. Подкрепата на Тайван при инвазия би притеглила флота още по-близо.

"AIM-174B променя това уравнение, като държи самолетите за преследване на НОА извън обхвата на стрелба и дори застрашава техните самолети, атакуващи Тайван, каза Чунг. "Това увеличи вероятността Съединените щати да се намесят в голям конфликт в региона."

Десетилетия наред предимството на Съединените щати в стелт изтребителите, първо с F-117 и след това с F-22 и F-35, означаваше, че ракети като AIM-120 бяха всичко, което беше необходимо.

Американската армия също се насочи към разработването на AMRAAM като по-евтина алтернатива на нова ракета, като драстично подобри нейните характеристики в продължение на десетилетия, каза Джъстин Бронк, експерт по въздушни сили и технологии в лондонския Royal United Services Institute.

Смята се, че SM-6 струва около 4 милиона долара всеки, казва Алиансът за застъпничество за противоракетна отбрана, докато AMRAAM струва около 1 милион долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от САЩ
Кандидатът за вице Тим Уолц се съгласи на дебат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Grr преди 3 седмици
Оо дааа голямо предимство ще е само Китаѝ да не пусне както преди няколко месеца заглушаващото устроѝство и кравите да мучат
47
0
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 седмици
Най новата ракета на гнУСА може евентуално да ми даде наклон на фура бухахахахахахаа
46
0
 
2
 
! Отговори
Гери Мисиркова преди 3 седмици
Гугъля хубава работа като цяло ама как да си представим лесно достъпен Райтеон?Доставка на пица на рецепцията,Амазон деливъри или???Четете ли какво пишете ве мисири недни?
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Хххх51 Напълно сте прав! Опенхаймер, Айнщайн, Вернер фон Браун, Игорь Сикорски... Все "американски" имена!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Белият Дом обсъжда възможността да предаде крилати ракети JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) с обсег над 900 км. Ракетите се запускат от F-16.Източник - днес, Politico
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А хусите що удариха самолетоносач ? Те нали имат ракети американците .
42
1
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 3 седмици
До 47Краварите правят бомбата защото крадат немските планове...да не говорим кой им прави и ракетите до Луната...май звучеше много хамериканско името фон Браун...
41
1
 
3
 
! Отговори
До Факт преди 3 седмици
Абсолютно вярно!В Манджурия съветската армия изпълнява съюзнически ангажимент, като по този начин освобождава и доста китайски и руски територии.САЩ обаче се притесняват, че инерцията им е голяма и бързат да поставят на колене Японската империя, за да си гарантират влияние впоследствие.Условието, което е задължително за подписване от страна на САЩ на японската капитулацията е, да не се сключва примирие между Съветския съюз и Япония. И до днес такова примирие няма.
40
4
 
6
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
! бомба е направена от Немец не от Американец .Американците и Еврейте трябва да бъдат заличени от лицетоЗемята ,ако ще това да коства изчезване на човемеството.
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Американеца може да направи каквото си иска оръжие и винага да е с една крачка напред! Да не забравяме кой направи атомната бомба и за една седмица капитолира самурайте! Те и за атома са вика ли че е фейк, докато не го усетиха!
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблема на руснаците и китайците с дългобойните ракети въздух-въздух е непрлеодолим. Ракетите имат обсег 280км, но радарите за откриване на американските самолети работят ефективно до 180 км, което обезмисля ракетите им. Затова и Пентагона не си даваше никакъв зор да поръчва ракети с по-голям обсег.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"японския континент"??
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ХахаИзчезнало ти е сивото в главата! Хайде, чети как ват.ен.ките с разрушени домове ще получат някога по 50 000 рубли да си купят палатки. fontanka.ru
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 36Благодаря. Вашето мнение е много ценно за мене. От външния ке.н.еф в деревнята ли го написа? В малкото свободно време, когато не ли.ж.еш руски за.дници.
34
12
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 3 седмици
Защо изчезнаха новините за украинското настъпление в Курска област, сега като бягат и горят нищо не пишете а?!
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ няма интерес от война нито с Китай, нито с Иран. Само могат да си подкрепят юдеите в Израел и толкова.
32
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Анонимен36https://en.wikipedia.org/wiki/Mako_(missile)
31
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Фитока като оная дето се наби на собствените противолодъчни капани? по добре кажи що втори ту22м3 бие задна след "ремонт" в завода в иркутск
30
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До РУССКИЙ ОККУПАНТПрави си, гоб.лин. Затова ползваш най-новите технологии - руски телефон, руска кола, руски телевизор, руски таблет, руски хладилник.......Знаеш ли колко американски и западни компоненти и технологии има в любимите ти руски ракети? И на какви машини ги изработват?
29
5
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 3 седмици
Победиха стоят гладни в някоя пещера и чакат да ударят в гръб врага да пленяват мирни търговски кораби да не работят нищо само да се краде